用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 可否講講你們學鋼琴的學費嗎?
樓主: chrismon
go

可否講講你們學鋼琴的學費嗎?   [複製鏈接]

我囝囝學琴跟過幾位老師,我都唔好意思問人地咩資歴。就算到現在都仍覺得唔好意思去問。真係

Karlhui  我又覺得唔駛唔好意思,正等如你報一間學校,你都會要認識下間學校既課程,制定,校風etc.  發表於 12-4-19 23:48
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

Um, 咁你每一次找新老師係用咩途徑?別人介紹?聽到某老師既學生/本人演奏?而你又點樣決定兒子跟佢上堂係合適呢?

laiheiyau 發表於 12-4-19 17:28
grade 2 .....$680/45 min
我估係$680/4堂

引用:Quote:silverbell+發表於+12-4-9+15:24+回

原帖由 miffy 於 12-04-12 發表
難得你同我一樣鍾意小朋友快快樂樂學琴, 無乜呢d家長, 多數家長要小朋友學琴只為快快趣趣考級和攞獎。

我 ...
認同!!!!!
我D朋友成日話我做咩唔搵個勁D既老師, 係, 我個老師只係考到8級, 不過我知道佢既技術唔止得8級, 同埋最緊要我對囝囝鍾意跟佢學琴, 唔使三催四請叫練琴, 好過你地搵D勁老師, 但就日日都要逼要氹咁先肯去練琴!!!!:;pppp:

引用:我囝囝學琴跟過幾位老師,我都唔好意思問人

原帖由 lillymarie 於 12-04-19 發表
我囝囝學琴跟過幾位老師,我都唔好意思問人地咩資歴。就算到現在都仍覺得唔好意思去問。真係 ...
因為我主要找有開演奏會/比賽經驗的老師,我找老師之前可以上網search到佢既資料。
另外,好多老師在我查詢時已經會主動提供自己資歷。
所以都好少要直接問老師佢既資歷。

Karlhui 發表於 12-4-19 23:46
回復 lillymarie 的帖子

Um, 咁你每一次找新老師係用咩途徑?別人介紹?聽到某老師既學生/本人演奏?而你又點 ...
兩個囝囝的第一位老師,我都係睇街招搵的,當時搵老師最緊要係學費負担得到。現在跟緊的老師就係朋友介紹的,要求唔同咗,同埋唔係我揀老師,係老師揀學生。
唔知呢?可能我一開始就覺得學樂器係學習一門專業技能,睇老師點教重要過佢的沙紙,所以我無考慮學歴問題。同埋有些上了年紀的老師唔鍾意人問佢學歴,好似唔信佢咁。我對老師的認識,主要係傾計時佢地自己講的。

我囝囝(在外地)跟過一位音樂學院退休老師,上咗一堂就怕怕,因為太高深,好weird. 細囝跟過一位修讀音樂的學生,跟咗4堂,發現佢教學無乜方案和方向,問我地鍾意學乜。對細囝的問題又無乜經驗,感覺好似係佢的guinea pig。

其實好似學游水咁,睇個教練點教小朋友就知是否適合。有時家長自己花些時間去認識音樂,了解音樂,就會知道老師教成點。

for every one criticism, three positives must be given.

回復 Snoopy_Mom 的帖子

yes, agree! 到小朋友有番咁上下level, 有番咁上下熱愛, 先找個勁d quali都唔遲....不過當然, 最basic 係, mean while的老師不能讓小朋友學壞手勢, 也要對小朋友有要求, 有patience..

好老師真的很難找呢, 又要quali勁, 又要識教 (彈得好唔代表識教), 又要communicate到, 又要識教埋小朋友, 真係要用上時間+機緣 (自己個人親身經歷, 我上兩手的老師係retired examiner, 好好好好勁, technique & performance wise, 哈哈, 幾十年前的我接收唔到佢教果d野, 而家諗番起, 好似又make番d sense, 佢而家教番我, impact & effect一定好唔同..唉..人生唔同stage都有d唔同的領會..)

唉!有D手勢再執也枉然.....可能的話千祈不要去到這位置!
去到另一層次自然有另一要求、深深無底。
如果操個校際Tom Lee or Gold Medal.....並非罪過!
孩子能夠鐘意練習的不多吧!
囡囡每年精學的也不外乎幾首而已!

音樂人長老  猶如醬汁,快餐店同著名餐廳製作當然有分別,大家咪一樣咁食,睇番個人能力、性格及環境揾啱自己嘅路實際啲,嘻嘻,純稡個人意見!  發表於 12-4-20 13:27
chrismon    發表於 12-4-20 12:31
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我4年班先有得學琴,15歲考左8級,今時今日我幾廿歲人準備考FT,手勢仍然有野改,其實唔係講緊o岩/錯,有時藝術o既野好得意,改少少,個成效可以好顯著,我仲記得我考at 時o個位老師,見我彈琴係咁嘆氣,原來一d好基本的觸鍵我都唔識,做父母o既可以冇要求,但唔代表個細路一定唔想做好d,我可以講,我有一段時間係非常嬲我媽咪,覺得佢求其搵個老師比我,又成日嫌我學琴side錢唔比我學,當然我大個d就會明白屋企o既環境。
仲有一樣野都幾重要,就係如果係冇要求,最好就冇要求到底,有時見d家長找老師方面冇要求,但又想個小朋友去考試比賽,仲要拎埋獎,拎唔到獎就將個責任放落老師度,對本身個老師都唔公平哦

人生就係咁,有心想學好既有時會因為環境/家庭能力所焗限,未能從小就有個好老師.但,不同的際遇造就不同品性,可能這類人會更加珍惜跟好老師上的每一堂,更加自我發奮,而且會從過去既錯誤中得到啟滴.

而家年代好文明, 個個有diploma以上先教琴, 無咁易教錯手勢
<-----呢樣反而不敢苟同,曾經有10年8年,atcl 的考獲人數屢創新高,而水準就....

fcbttkw  認同!  發表於 12-4-20 11:37
Karlhui  十分同意!!  發表於 12-4-20 11:35

又其實..好多好老師都不是考試型的

音色係好難ga ••••••••如果有要求

miffy 發表於 12-4-20 11:53
點評fcbttkw  唔同嘅手勢可變化出唔同嘅音色,這些都是'有要求'嘅人先可理解!  發表於 7 分鐘前

音色我 ...

咁你仔應該是好有天份那些
我到今時今日自己的練習還在練音色

‹ 上一主題|下一主題