用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四歲可以學鋼琴嗎
go

四歲可以學鋼琴嗎 [複製鏈接]

阿女四歲,好喜歡音樂,訓覺聽古典音樂訓,自已成日話想彈琴,但更細個可以學嗎?
家中無琴,無位擺,但可搵到琴室租用,請各位俾D意見啊
   0    0    0    0

我阿仔都是4歲到開始才1:1, 之前是Group,   其實好多都已在3歲幾開始1:1, 因為我識有些小朋友5歲幾已2級.. 主要是小朋友坐不坐到, 通常開始時會上半小時, 之後慢慢加長.. 老師通常就預學左大半年家中會有琴, 我唔識的, 都是聽我阿仔的老師說才買.   

可以架啦~~

HaYi 發表於 12-3-23 07:37
我阿仔都是4歲到開始才1:1, 之前是Group,   其實好多都已在3歲幾開始1:1, 因為我識有些小朋友5歲幾已2級..  ...
多謝分享啊,我驚俾人呃,可以一試,但有人pm我,話剛英國畢業,係咪唔夠經驗教琴呢?如一對半個鐘夠嗎?幾錢學費到?

回復 ctyying 的帖子

我囝3歲半開始學, 而家5歲半, 學鋼琴前未學過音學班, 都OK呀! 如果佢有心機學,屋企有鋼琴就方便!

可以架~~     

當然可以呀

回覆:四歲可以學鋼琴嗎

如長遠來說屋企都唔會有位擺琴,不如另選樂器。

版主

我細個都係4歲學....單對單......跟表叔學.....
長遠睇係屋企放部琴都幾重要....除左每日練琴時會方便D,係臨考琴試果段時間方便加練.....我果時試過加練至每日5小時.....所以真係要諗一諗辦法~

ctyying  THANK  發表於 12-3-25 21:07

4歲學唔學到琴其實唔可以一概而論, 基本上係可以, 但由於小朋友細, 家長係上課後既角色都好重要, 岩岩學琴既時候, 好多簡單既音符,拍子等既簡單認知需要小朋友記住, 相等於K1既時候學既ABC, 係屋企要多溫習,另外, 如果屋企放唔到琴,又唔可以安排到小朋友每日可以練琴,咁你要預小朋友既進度一定會比每日練琴既小朋友慢,同意上面 miss321 所講,如果長期屋企放唔到琴,真係應該考慮一下其他樂器,可以試下比其他音樂佢聽下,或者去youtube比演奏其他樂器既片佢睇下,有時小朋友跟本唔知道佢可以有咁多選擇!

回復 miss321 的帖子

同意!!!

回復 Botany 的帖子

明白,佢都話鐘意吉他,但相比見佢更加喜愛彈琴,可能親戚有彈,對佢有影響
我想俾佢學幾個月,如果女女一直都話想繼續,我就會買琴,丟個雜物櫃,都擺到,

個女係學校見老師彈琴,已經知咩係高中低音啦,係商場玩電子琴就自已教自已高中低音,見個女如此,做家長既都會考慮俾佢學LA

引用:回復+Botany+的帖子 明白,佢都話鐘意吉他

原帖由 ctyying 於 12-03-25 發表
回復 Botany 的帖子

明白,佢都話鐘意吉他,但相比見佢更加喜愛彈琴,可能親戚有彈,對佢有影響
試下囉,但所有小朋友見到會發聲的物件都鍾意,但一講到練琴就…

ctyying  明白  發表於 12-3-26 11:32

當然可以, 不過你都可!參考下舊帖:

小朋友三歲是否適合學鋼琴?

Botany 發表於 12-3-25 21:53
4歲學唔學到琴其實唔可以一概而論, 基本上係可以, 但由於小朋友細, 家長係上課後既角色都好重要, 岩岩學琴 ...

如果佢真係咁鍾意,比佢試下都好既, 始終係佢自己提出既要求, 不過真係要視為培養興趣,而唔好成日諗住一年要考幾多級!  至於買唔買鋼琴, 如果屋企附近有琴行,初初可以試下租琴練先, 確定佢真係有心機長學先買琴啦! 有時小朋友真係會三分鐘熱度!

ctyying  好!多謝,  發表於 12-3-26 11:42

I agree that you should allow her to try.

醒目開學勳章

因人而異,要看小朋友的手指夠唔夠力,否則有老師說,這樣會練壞手
好似我個囡,4歲時手指未夠力,老師就叫唔好學住

我個女四歲都係學左兩個月......未諗買琴

ctyying 發表於 12-3-23 21:19
多謝分享啊,我驚俾人呃,可以一試,但有人pm我,話剛英國畢業,係咪唔夠經驗教琴呢?如一對半個鐘夠嗎?幾 ...
老師資歷不同可能收費有出入的,
我識朋友私人教琴, 上2年佢初學小B 收$140-$150到 半小時, 我個時怕阿仔初學1:1冇心機, 費時煩人地唔好意思, 就去附近的琴行學, 平些, 好似是$110-$120左右半小時1:1,  上左一級會貴少少.   不過夾到個老師, 依家就不轉了,   

我見通常小B都係半小時- 45分鐘, 我個依家都係45分鐘, 不過有人想快些就一星期去2次.

ctyying 發表於 12-3-23 21:19
多謝分享啊,我驚俾人呃,可以一試,但有人pm我,話剛英國畢業,係咪唔夠經驗教琴呢?如一對半個鐘夠嗎?幾 ...
老師資歷不同可能收費有出入的,
我識朋友私人教琴, 上2年佢初學小B 收$140-$150到 半小時, 我個時怕阿仔初學1:1冇心機, 費時煩人地唔好意思, 就去附近的琴行學, 平些, 好似是$110-$120左右半小時1:1,  上左一級會貴少少.   不過夾到個老師, 依家就不轉了,   

我見通常小B都係半小時- 45分鐘, 我個依家都係45分鐘, 不過有人想快些就一星期去2次.
‹ 上一主題|下一主題