用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 眼鏡88/盲人恊會---這2間驗眼那一間準確?選那一好? ...
go

[視障] 眼鏡88/盲人恊會---這2間驗眼那一間準確?選那一好? [複製鏈接]

眼鏡88/盲人恊會---這2間驗眼那一間準確?
這2間有咩分別?

應選那一間好呢?

盲人恊會---好像眼鏡店視光師驗,是否要滴藥水是是看情況----登記人員這樣講
眼鏡88-----2樣都做齊-----登記人員這樣講

很多人都講盲人驗好,那我應選那一好呢?

請比個意見我,TKS!
   0    0    0    0

我未去過盲人, 只係去過眼88既護眼中心. 自己就覺得環境好好, 視光師唔會趕住趕住咁, 好細心同專業.

如果只是驗度數,我相信兩度都可以,不會有太大出入,影响也不大
但如果要驗視力,即可能有其他問題,我就建議去盲人了,我個人經驗連政府眼科都未有咁好,當年我個仔有一隻眼有弱視(懶惰眼),但眼科驗不出,我後來帶他去盲人驗,驗出後就隨進行矯正,現在他才有健全的視力,否則延誤了,過了八歲大就太遲。

sunflowerykh 發表於 12-5-15 00:45
如果只是驗度數,我相信兩度都可以,不會有太大出入,影响也不大
但如果要驗視力,即可能有其他問題,我就建議去 ...
我都認同如果只係驗度數應該兩度都差不多,不過盲人輔導會怟視能中心會驗出好多野,我囡有斜視一直在這跟進,有視覺矯正,政府就求其好多,成日叫你做手術,好在呢度,如果唔係我囡又要做多一次手術.
‹ 上一主題|下一主題