用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 家長們,想請問自己車小朋友返學,通常在那裡落車?附近 ...
go

家長們,想請問自己車小朋友返學,通常在那裡落車?附近有停車塲嗎? [複製鏈接]

上午班坐校車要七點半上車,太早啦!

0    0    0    1

附近好似冇car park架!所以好多人都係搭校車,我個囡都係730上車!

停喺摩羅廟街

引用:停喺摩羅廟街+

原帖由 gwlam 於 12-03-23 發表
停喺摩羅廟街
噤都幾遠喎,nanny bus 褓母如何帶十幾個3-6歲細路行成條(窄)街返到校門呢?

我由細到大都係讀聖心,d保母車都係停喺摩羅廟街條斜路,個日交application form 我排到去摩羅廟街,都見有7人van車住幾個幼稚園學生停咗喺摩羅廟街, 然後保母帶住d小朋友行過去 ....

引用:我由細到大都係讀聖心,d保母車都係停喺摩

我由細到大都係讀聖心,d保母車都係停喺摩羅廟街條斜路,個日交application form 我排到去摩羅廟街,都見有 ...
我個女9月都會坐街車返學....聽落都有少少危

以前,聖心d地未賣比李嘉誠之前,其實都無停車場或避車處,所有校車/保母車都係停喺摩羅廟街。

回覆:家長們,想請問自己車小朋友返學,通常在那裡落車?附近有停車塲嗎?

仲以為坐校車可以駛入interview當日我哋排隊等候嗰個basement!

校車應該係可以入停車場呱?係街車先唔可以入?

iantsang  yes, you are correct.  發表於 12-3-23 22:43

引用:以前,聖心d地未賣比李嘉誠之前,其實都無

以前,聖心d地未賣比李嘉誠之前,其實都無停車場或避車處,所有校車/保母車都係停喺摩羅廟街。 ...
嘉兆臺是長江樓?

iantsang   ai.....  yes  發表於 12-3-23 23:05
gwlam  yes  發表於 12-3-23 22:51

醒目開學勳章

gwlam 發表於 12-3-23 18:24
以前,聖心d地未賣比李嘉誠之前,其實都無停車場或避車處,所有校車/保母車都係停喺摩羅廟街。 ...
Usually the nanny bus will drop off or pick up near the entrance of SHCK, they changed now?

School buses will stop inside the indoor car park.

回覆:iantsang 的帖子

N年前我讀嘅年代,小學個entrance都喺羅便臣道,我係行返學嘅從來無搭過nanny bus, 但我從來無見過有school bus or nanny bus可以停係學校門口,因為羅便臣道得一條lane跟本唔allow停咁耐車,我以前d同學都係去摩羅廟街上保母車,所以宜家有carpark可以drop off 安全好多。我唔知依家nanny bus可唔可以門口停,但如果自己揸車要泊底帶個小朋友入學校,我相信要泊返摩羅廟街,因為嘉兆臺冇hourly parking.

我見保姆車停在羅便臣道學校前的黃色斜缐避車處,保姆帶小朋友回校。如果那裏滿了(估計只可停二至三輛),就不知停到哪了。

醒目開學勳章

iantsing 發表於 12-3-25 01:03
長江+恒基,所以叫嘉兆,所以我永遠唔會話聖心响嘉兆臺,只會話响罹便臣道
oh this is how it being named!

I guess it is a history that would rather be forgotten.  Look ahead!

保母車仲係停門口避車處…佢地d時間夾得好好,黎架黎,個架去。有次西九線(即我亞女坐個架)司機叔叔都話要咩咩時間到就啱啱好停埋車,可以同保母一齊帶小朋友上落。而我地亦試過自己送番學時碰到保母車泊左係門口,叔叔一齊送小朋友落去…
當然,如突然塞車就不能停太耐,但都係係避車處落晒小朋友……

回復 keio 的帖子

正確D講, 嘉兆臺是由長實及恒地合作發展. 嘉=李誠; 兆=李
‹ 上一主題|下一主題