用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試後超失望
go

面試後超失望

等咗咁耐,終於等到面試信,點知2間中學撞晒期,求了好耐終於得到1間肯改期,點知阿囡唔知發生乜事,大失水準,平時同佢已準備充足,知道形式如何,但佢好似突然唔記得晒提點了的事項,原本我諗住那間會有7成機會在面試收的,但佢十問九唔識,現在惟有寄望在難中過六合彩的大抽獎,但第3次呈分仍未考完,又唔知佢會比乜「驚喜」我了?佢又唔嗲唔吊,我仲著緊過佢,唔知仲以為考中學的係自己。

Snakemama  她下次面試一定會好好。因我個仔都係咁,第一次太緊張,第二次有了經驗,就會發揮出平時的水準,所以不用太擔心。  發表於 12-3-20 13:18
smallfoothk  有時同中學講緣份,平常心  發表於 12-3-18 11:04

壓力.  壓力會令人失準.  佢越想做得好就俾越多壓力自己, 就越會失準.  我女上年呈分試一樣, 一次差過一次(但佢已好努力), 明明平日識都可以錯, 想死呀~~~~但其實佢自己都唔開心架.  

黃巴士  我囝都話在EXAM時會有90%壓力. 平時識的, 都變了唔識!!  發表於 12-3-18 11:09
chchinglam    發表於 12-3-18 10:44

仲有一間面試,加油!叫她放鬆心情!

吾好咁。如果你個女係間學校要嗰類,in成點都會收,相反,你in到全場no.1係吾需要就吾收。你有無睇下面有幾版都話面試係一場show,呢個我深深體會到。所以你都無謂放上心,吾係你控制

lily~lily  我都完全同意!學校只做俾家長睇,佢哋喺幾咁熱門嘅中學  發表於 12-3-20 13:18
Yanamami  全對!  發表於 12-3-18 12:54

過來人話你知,絶對係

like_travel  1st interveiew : 似做show (因為一般常人{P6 student} 都唔會識答d文言文題)
2nd interveiew : 真係好睇您interview 表現, 如報top school , 佢地要叻得黎又好醒, 唔惶場  發表於 12-3-19 10:20
andy.ma    發表於 12-3-18 10:50

引用:等咗咁耐,終於等到面試信,點知2間中學撞

原帖由 karen2323 於 12-03-18 發表
等咗咁耐,終於等到面試信,點知2間中學撞晒期,求了好耐終於得到1間肯改期,點知阿囡唔知發生乜事,大失水 ...
就算之前怎樣練習,到現場都會緊張的,表現也會受影響。既然已經完成了就算數,不要再想了。我們也要帶動子女一起向前看嘛!

都唔好太期望第一輪收生,
當時就抱著有得面試就算贏的心態(不是報名就有in的學校)..
至少放榜後有個敲門磚在手.

考好呈分試才最實際.

karen2323 發表於 12-3-18 09:22
等咗咁耐,終於等到面試信,點知2間中學撞晒期,求了好耐終於得到1間肯改期,點知阿囡唔知發生乜事,大失水 ...

我直 情當正 自己係考生, 重緊張過佢 . 囡囡入去見到校長又係失盡唔記得晒d technique......相信 都無咩機會lor. 平常心再試自行分配lor.
如真係bad luck 入唔到....派去普通d 既學校都唔會死既, 只要肯讀, 比心機 去讀, 一樣可以入U . 將來出人頭 地 !

只要一樣必須緊記 : "永 不 放 棄" !

回復 bnene 的帖子

態度完全正確,gddddd !
分享我兒0既面試經驗:去年自行2間給他面試!當然此階段,學校通常收成績好+面試醒的!
                                     因2間單獨面試,我看不見他的臨場表現!之後,問他,他只會答「好……好!」沒句真!
                                     結果還是等大抽獎!七月放榜,我倆請假陪他叩門2間直資!
                                     一間給父母陪同面試,聽到他和老師對話,頭頭是道!最令我安慰的是:
                                     老師問他:知否我們學校突出0既地方?從何知道?
                                     剛好面試前一晚,我上網教了他。唸住平日沒心裝載0既他一定啞口無言,
                                     誰料,他答對了!(最後,未踏出校門,已知那間中學收了!個刻,I'm proud of him )
                                     所以不要低估小朋友0既能力!

回復 vincher 的帖子

我就同個仔in一間直資,見佢答問題嘅態度懶懶散散又全冇技巧可言,真係問一句答一句,聽到佢答,真係想打巴佢,到我答時就全力同佢

vincher  其實我仔平曰做什麼也不行,敷衍了事!可能我倆對他沒期望,打定輸数,反而有驚喜  發表於 12-3-18 21:04

就算有家長覺得係做show都好,學校到最後一般揀選200個同學進入最後階段面試,然後排一次取錄先後次序。除了前面那4、5拾個同學會成為正選之外,學校都會另準備一份後備名單。而家每人可以揀兩間學校,即是後備的同學除時有機會補上。有得面試都唔好放過呢個機會。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

Agree, just mindset.... our attitude as parents will affect our kids.
If the kid gets in, everything deserve.
If not, its a show.

Be positive, play by the rule.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

like_travel 發表於 12-3-18 13:40
我直 情當正 自己係考生, 重緊張過佢 . 囡囡入去見到校長又係失盡唔記得晒d technique......相信 都無咩機 ...
完全同意,永不放棄,總有出頭天

回復 karen2323 的帖子

"賽翁失馬,焉知非福",可能小朋友就係第2輪大抽奬入到你地心儀果間中學,因為當年囡囡幾個同學就係甘,這是铁一般的事實.

ohnono 發表於 12-3-18 17:04
就算有家長覺得係做show都好,學校到最後一般揀選200個同學進入最後階段面試,然後排一次取錄先後次序。除 ...

ohnono,
想請教,自行都有後備,是不是當正選同時在自行時被2間中學收晒,自然有位放出,則由後備補上.(但應該只有教統局知道) 是不是甘既意思.

bnene 發表於 12-3-18 13:14
就算之前怎樣練習,到現場都會緊張的,表現也會受影響。既然已經完成了就算數,不要再想了。我們也要帶動子 ...

完全同意。值得比個LIKE妳呀bnene。大家跟子女一起向前看啦。
得果11歲人仔,邊個識得點去處理壓力呀,大人都未必能處理妥善啦。
路有好多條可以行的,參加大抽獎也好可能有意外驚喜。
“解決方法”一定多過“問題”......一切隨遇而安,不要強求,免為孩子增添太大壓力,佢地將來仲有好多野去面對的.......

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-3-19 18:47

band 1 頭想入名校....要讀書叻, 有好多學界獎, 還要不愶場, 應該係"神級"人馬...唔係好多11歲人仔做到

sowasabe 發表於 12-3-19 10:20
ohnono,
想請教,自行都有後備,是不是當正選同時在自行時被2間中學收晒,自然有位放出,則由後備補上.(但應該 ...

係。自行收生時被取錄的學生,到最後有幾多人放棄,有幾多人從後補名單補上,只有教局才知。

通常後補的情況出現於:
1.有同學因同時被兩間學校取錄而電腦會優先選擇派往第一志願,因此第二志願原先被取錄的學位將會由其他後補生補上。

2.除此之外,有同學面試之後,直資才放榜,於是出現自行收生和直資註冊時間重疊。當有同學自行面試後被取錄,最後亦要放棄而原有的學位亦會由後補填上。

sowasabe  明白晒,謝謝!  發表於 12-3-19 14:06
:verycold: :verycold: :verycold:

sakura65 發表於 12-3-19 11:16
完全同意。值得比個LIKE妳呀bnene。大家跟子女一起向前看啦。
得果11歲人仔,邊個識得點去處理壓力呀,大 ...
謝謝您,sakura65。
或者可以順道分享一下經驗,希望大家能明白放下得失的重要性。兩年前我大兒子升中,他成績也算OK,級1x,我們一心都是想替他考家附近的屋村Band1中的英中,根據前人經驗及師長的估計,他問題是不大的。但結果到派位後,他考不上這個第一志願,在他後面考4x的卻考入了。不幸中之大幸,他仍可以考獲第二志願的Band1尾英中,但我們和他每日的耿耿於懷,卻讓他在整個中一的生活都變得不開心。

他變得更自悲,也不願面對小學同學,上到中一後面對升中的問題,更是提不起勁,又不再相信我們。久而久之,問題擱下置之不理,又沒有得到解決,他終於在中一的所有考試都不如意。自我形象及自信更跌落谷底,更加不願意和同學快樂的相處,只會每天關自己在房內,與外界隔絕。和我們的關係更是惡劣之至。

直至去年暑假,我們再好好的談談,也幸好這一間band 1尾英中的老師都是好老師,她班主任給他的意見,和我們所說的不謀而合,他漸漸地開始相信要在牛角尖裡走出來。在這個時候,他從fb中得悉以前考4x入了Band1中英中的那位同學,原來一直讀得不好,險些兒連班都升不了,所以他就慶幸自己雖然沒有努力,還有中等的成績。於是痛地思痛,在暑假期間重整心情,把自己遇到最困難的學科溫習/預習一次,結果在剛過去的期中試裡,連升50名,中間從沒要我們付錢替他請補習老師,都是他自己努力的成果。而和我們與及同學的關係更緊密了,也很享受學校生活。

試想想如果他如仍不能放下,今天的他仍舊是逃避現實,未來會變成怎樣呢?須知這個階段是他們人生中一個很重要的階段,今天仍是耿耿於懷的話,他未來的四年半都在這個陰霾中成長,我們怎能不心痛。

無論是得或是失,面試派位結果怎様,我們還得向前看,往前走。派得到未必是好事,考不上也未必是壞事。只要有我們的關懷及協助陪伴他們成長,他們才會獲得快樂。

各位也要加油。

樹熊MA    發表於 19-1-2 14:47
Joyceyim    發表於 19-1-2 10:23
karen2323  謝謝你寶貴的分享!  發表於 12-3-21 13:28
HinMa  你的經驗十分寶貴,發人深省,謝謝!  發表於 12-3-20 00:25
kamtong  好有啟發性,好感動.  發表於 12-3-19 21:27

事實上係自行呢個階段, 考d學校都係會擇d高d架啦, 例如band 1擇band 1頭頭, band 3 擇band 2 .... 咁, 或者報直資top sch, 其實平常心d, 唔好一擊即沉, 要愈戰愈勇才好, 否則點埋尾
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。