用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂 vs 嶺南 vs 救恩
go

香港靈糧堂 vs 嶺南 vs 救恩 [複製鏈接]

小兒九月入K1, 想請教如果希望小一能考入直資或私立,那一間比較好呢?

其實很喜歡靈糧堂的愉快學習,但它課程是否較淺呢?

請多多指教!
   2    0    0    0

三間幼稚園嘅課程都唔深,但救恩同嶺南有小學backup又有學卷, 而救恩小學相對吸引,我會揀救恩。

Thank you gwlam!!

聞說三間的老師都有愛心,所以1516!救恩小學比嶺南小學好嗎?好像越plan越遠了,haha!好怕同囝囝做錯decision 呢!

我唔太了解嶺南小學好唔好,但就知道救恩小學自從港同嘅創校校長過咗救恩之後,救恩改變唔少,佢將港同個套帶去救恩,依家救恩係活動教學,好多活動同project, 鼓勵閱讀,focus on continuous assessment, 唔會成日dictation 同測驗,課程唔淺。

引用:我唔太了解嶺南小學好唔好,但就知道救恩小

原帖由 gwlam 於 12-03-14 發表
我唔太了解嶺南小學好唔好,但就知道救恩小學自從港同嘅創校校長過咗救恩之後,救恩改變唔少,佢將港同個套 ...
究竟救恩課程唔深定唔淺呢?

回復 andersmama 的帖子

救恩幼稚園淺, 救恩小學唔淺。

引用:回復+andersmama+的帖子 救恩幼稚園淺,+

原帖由 gwlam 於 12-03-14 發表
回復 andersmama 的帖子

救恩幼稚園淺, 救恩小學唔淺。
Tks!

請問第一期費用幾時要交?

回覆:nlj1216 的帖子

靈糧堂未通知喎。

請問仲有冇家長對呢三間學校有什麼comment 呢?

會揀靈糧堂也不揀救恩!

我會揀靈糧堂

咁救恩是否直升小學呢?

上次去聽救恩幼稚園簡介會,校長話有八至九成直升小學嫁!!!

引用:上次去聽救恩幼稚園簡介會,校長話有八至九

原帖由 carcar318 於 12-03-30 發表
上次去聽救恩幼稚園簡介會,校長話有八至九成直升小學嫁!!!
就因為救恩有小學back up,所以就算好鐘意靈糧堂都心大心細。
之前有d post 話靈糧堂小朋友上到小一唔開心,因為功課追不上!所以有d擔心!

hi CKCKmom - 香港靈糧堂就來交學費, 你決定左未? 我都有相同煩惱。

回覆:kittysh 的帖子

Hi kittysh, i think i will pay for  ling liang tong, as i really like this school. Yet, still wonder if Kau yan is a better choice as it has primary school back up! Ai...

What about you?

回覆:香港靈糧堂 vs 嶺南 vs 救恩

其實要睇你孩子的性格及需要。有朋友為孩子選了救恩,因為老師很有愛心,很有耐性教孩子,適合學習較被動的孩子。

LL, 無學券,雜費又貴,又無小學backup, 不太化算。它很要求小朋友主動表現自己,比較適合活潑型。

回覆:雲牛 的帖子

Thanks 雲牛!
我個仔係活潑型,坐唔定,要老師常常提點及讚美才會守規矩!所以有愛心耐性的老師對我來說是很重要呢!

假期前收到救恩通知am有位,想了幾小時結果決定放棄。跟朋友說起,她們都批評我說爲什麽不暫時hold住個位,比少少錢可以考慮多幾個月,另外,救恩是一條龍,風氣又好,不明白我為什麽要放棄。。。我的心馬上冷了一截,難道我的決定真的錯了嗎?
我不讀救恩的原因有兩個,一,我住東區,車程太遠了;雖然我一直有搬的打算,但會是K2/K3,為大抽獎作準備,現在為幼稚園搬我從來沒有想過,當初是同事報我又報的心態,對救恩認識不多。現在選擇的幼稚園walking distance而已。二,老公和女兒是天主教,所以我prefer天主教;我自己是基督教(教會學校13年),好明白接受了基督教的一套其實頗難接受天主教,因爲兩者既有相似,也有不同。現在的幼稚園沒有宗教,但我們會為女兒報主日學。
希望我沒有為女兒選擇錯誤啦。

CKCKmom- 我的是女女, 住東區, 性格活潑但受老師教。
LL無學卷唔係我考慮因素, 我鍾意LL近D,名氣大,校舍新。
但又貪戀救恩口碑好最緊要係有小學BACKUP。
仲未諗店所以會交錢先。
‹ 上一主題|下一主題