用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校?
go

多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校? [複製鏈接]

家住元朗(又喜歡lee度), 依家啲樓價咁瘋癲, 住/買唔起巿區樓, 但想小朋友返巿區直資學校(少功課果啲)…

想問下人分享下如返學放學安排

小朋友頂得順嗎?
   0    0    0    0
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

醒目開學勳章

TKO都是屬西貢,即新界啦,咁我個囡都算係新界走去市區返學啦

醒目開學勳章

而之前去LOGOS,當時校長說:校車最遠是加洲花園去TKO.

Happy小米  真係好远喎!  發表於 12-3-13 11:22

醒目開學勳章 王國長老

回覆:多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校?

有校車保母車就會唸(將軍澳去港島東都1600啊!)。冇校車保母車免談

Happy小米  係呵, 一定係坐車, public transport唔會諗.  發表於 12-3-13 12:32

如果要差不多3個小時來回,對小朋友好慘!車錢事少,累累累!還要做功課、應付測考、參與課外活動……

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會睇車程時間,而唔係睇間學校响邊 (呢兩樣嘢有dd分別!)
新界出九龍係遠,但有人仲過海添!但其實過西隧好快!
我住沙田,你叫我去TKO就一定no way
但九龍區反而OK

恐龍家

我都覺得車程45分鐘內可接受, 太遠就不值..小學仲要一早起身, 其實我覺我播道好smart, 將返學時間遲D, 點解其它小學好少.. 真不明要早起身做咩, 香港的生活習慣都不同..

引用:我都覺得車程45分鐘內可接受,+太遠就不值..

原帖由 HaYi 於 12-03-12 發表
我都覺得車程45分鐘內可接受, 太遠就不值..小學仲要一早起身, 其實我覺我播道好smart, 將返學時間遲D, 點解 ...
如果係誇區(就算唔係過海,特別係港島區住返港島區學校), 一晏半個鐘就開始車多。學校早上堂反而可以避免不必要嘅塞車情況,慳翻更多交通時間。

引用:家住元朗(又喜歡lee度),+依家啲樓價咁瘋癲,

原帖由 Happy小米 於 12-03-12 發表
家住元朗(又喜歡lee度), 依家啲樓價咁瘋癲, 住/買唔起巿區樓, 但想小朋友返巿區直資學校(少功課果啲)…

想 ...
留翻區內上學唔代表校巴嘅車程時間短架。要視乎你嚮頭站定尾站上車!如果嚮頭站上車,閒閒地可能需要成45分鐘車程!

而出巿區返學, 或許所用嘅乘車時間相若

我同老公元朗返工,依家住lee 度好舒服,住既空間大,afford 到揸車。周末去郊外地方好方便。

大囝k3  IQ 唔差,但EQ  低(minor asperger),細囡兩歺,醒目,講嘢好叻.

大囝只係考左兩間直資fail 左,依家等大抽獎。應該好大機會派到一間二線好學校。

細囡呢,激X 收左N1,諗緊好唔好畀佢試考SC , 听朋友講,SC 唔太谷又學到好多嘢,名氣好啲,第時考直資,IN 時間都係短,未必發揮到,兩個小朋友表現差不多,如果一個讀SC ,一個激X (可能老師唔知道咩學校黎),畀我都收Sc 果個啦,SC咁多人報,收得既應該係醒目啦!

住邊道好呢?
哥哥需要老師多些照顧,果間津校老師好有愛心,應該好适合佢。咁就得妹又就唔到阿哥...

所以諗緊考sc, 返下午校, 如細囡考到巿區直資小一時,時大仔又試下插巿區學校???

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果小朋友要extra care,一定係津校好,細嗰個可以跟哥哥,又可以自己出去考,無問題架!
激x應該算出名喎,做教育嘅無理由唔識,佢位相對SC少,易唔易入就睇緣份/background,我覺得SC唔難入囉
恐龍家

小曳人 發表於 12-3-13 11:34
如果小朋友要extra care,一定係津校好,細嗰個可以跟哥哥,又可以自己出去考,無問題架!
激x應該算出名喎 ...

妹妹激x n1入k應該問題不大.
好少激x 家長, 我想問同sc compare係点?
值唔值得山長水遠入讀?

其實激小都好难入, 得兩班, 全級收28個...

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happy小米 發表於 12-3-13 11:48
妹妹激x n1入k應該問題不大.
好少激x 家長, 我想問同sc compare係点?
值唔值得山長水遠入讀?

我其實只知嗰元朗,呢間好出名,但又收得少,知佢勁難入
所以幫唔到你比較
但點講都好,N班唔應該坐太長途車
你check check 車程先啦..
我大仔初初MOS出九龍塘,校車車程只係35min(尾站上),初初daddy湊返學,工人湊放工,直至細佬出世先坐校車放學
e+我搬咗出沙田(近咗一半以上),都係尾站上,都一樣係要30-35min

恐龍家

HaYi 發表於 12-3-12 22:50
我都覺得車程45分鐘內可接受, 太遠就不值..小學仲要一早起身, 其實我覺我播道好smart, 將返學時間遲D, 點解 ...

咁logos係几点上堂?

babybear 發表於 12-3-13 07:40
留翻區內上學唔代表校巴嘅車程時間短架。要視乎你嚮頭站定尾站上車!如果嚮頭站上車,閒閒地可能需要成45分 ...
係呀, 但lee個係check唔到, 保母車應該係睇下學生住邊先決定到路線(雞同蛋既關糸)

又要到臨開學先話到畀你听有冇車.

小曳人 發表於 12-3-13 11:55
我其實只知嗰元朗,呢間好出名,但又收得少,知佢勁難入
所以幫唔到你比較
但點講都好,N班唔應該坐太長途 ...

妹妹N班係元朗去天水圍, 揸車10分鐘, 校車可能within 20 min ok.

Happy小米 發表於 12-3-13 11:16
我同老公元朗返工,依家住lee 度好舒服,住既空間大,afford 到揸車。周末去郊外地方好方便。

大囝k3  IQ  ...
我係你就唔轉細女N1就出去SCN1, SC N1在紅磡 (?), 不是九龍塘, 我自已個大仔SC K3, 細仔 BB , 下年去不去試紅磡SC N1都不肯定. 因個位置都好煩.   SC 是出名D, 但全家習慣要就小BB就好似不太合理, 況且妳細個係醒目B, 如果覺得激X 不夠出名, 會不會轉去一些較近又出名的如學x園 (唔知你個邊有冇), 相信考D2線 直資都不會同SC 的結果差太遠. 反而大仔的問題大些, 要去一間真係幫到佢的小學, 如果一定要因此出市區都叫值d, 或考慮搬埋家, 因小學成6年, 如果去埋有直上的中學, 要12年

我剛搬左入元朗住呀! 兩個係大角咀返學, 朝早兩公婆揸車送佢地返學行大欖隧道要大約30分鐘到學校。放學工人姐姐接, 就要個幾鐘囉。我地學校8:10前返到去就得, 放學放3:30。小朋友朝早6:45起身, 7:30出門口。放學就大約4:45-5:00返到屋企。

其實我地都有校車行經屋苑, 但車費1600, 學費都只係1480, 咁我地情願揸車接送。因為兩個小朋友校車都3200呀!

HaYi 發表於 12-3-13 13:25
我係你就唔轉細女N1就出去SCN1, SC N1在紅磡 (?), 不是九龍塘, 我自已個大仔SC K3, 細仔 BB , 下年去不去試 ...
Thanks for your advice !

係喎, LH都係好選擇喎, 又近元朗啲.

看佢往年升小一都唔錯BOR.

‹ 上一主題|下一主題