用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係唔明喇沙點解咁勁?
樓主: syshawn
go

真係唔明喇沙點解咁勁?   [複製鏈接]

回覆:真係唔明喇沙點解咁勁?

<deleted>

回覆:真係唔明喇沙點解咁勁?

CF2010
其實我有小小後悔細仔去DBS, 雖然佢係好好學校,可能我唔想仔仔太早出國讀書,但配合HK教育制度, 一考公開試,D完裝DB仔真係唔夠人FLIGHT...因為HAPPY慣。佢成日掛住玩同課外活動,學依樣那樣,我見隻隻DB仔都係敢,又唔想唔比佢學,最慘係一講讀書就。各位: 我仔都係DB仔, 點會話DB唔好, 只係佢真係有依個問題存在,想同大家分享一下。
`

happyface123

不必太擔心,有得必有失。活潑愉快課外活動一樣有益,可能更適合你兒子成長!畢竟公開考試並不是代表一切,考試分數不是最重要的。但是,你真的要準備多點錢,為兒子日後海外升學用!

唉,咁嘅態度,幾有道理都難令人信服。如果小朋友讀完GSIS係咁嘅方式同人溝通,sorry,呢杯茶真係飲唔落。

其實睇完啲post,又大字體,又粗字型,筆者想表達嘅係乜嘢?
驚我地睇唔倒?定佢自己睇唔倒?
定大字體會喺EK攞多啲分?(如果係我早知用font size 100去覆post)
說服力強?(真係令我好懷念發哥講,大隻字唔等如冇禮貌)
其實作者個體型好似字體一樣,都係咁大份?
答案我唔知,呢個係一個謎.......

回覆:SCKnight 的帖子

我答你「字大」 等於 「自大」,有咩好拗呀,要比即係將孫中山、林肯、甘地叫人比誰人最偉大,其實"字大"兄/姐本身係美國人,係咁同甘地夫人同埋宋慶齡講世界上最偉大嘅人梗係林肯啦,我講吡你哋兩個聽第一個point,第二個point........,如果你哋唔明我講嘅point就無資格同我討論誰人最偉大,全部無資格.......叻我最叻叻叻!

我識嘅外國人,有喺Ivy League畢業,識尊重人,亦敬重中國文化。
但有啲中國人,只會令我諗起Michael Jackson。

ANChan59  Why MJ?  發表於 12-4-14 01:39

SCKnight 發表於 12-4-14 00:50
ANChan59 Why MJ?

因為我覺得MJ皮膚夠白囉!

ANChan59  Haha, you are so cute. I will use banana......  發表於 12-4-14 11:12
Gerard  &quot;Like&quot;   發表於 12-4-14 10:49

醒目開學勳章

spantan 發表於 12-4-11 15:12
回復 easydad 的帖子

以你的理解能力,我不想再花時間慢慢向你解釋怎樣才是正確解讀我的發言。

本討論區歡迎各位自由發表意見,但懇請大家能保持冷靜討論的氣氛,不要人身攻擊、挑釁或作出侮辱性的言詞。

由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

先前以作警告,如無改善,發言者將被立即禁言。

多謝大家合作!

超版 iantsang

‹ 上一主題|下一主題