用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係唔明喇沙點解咁勁?
go

真係唔明喇沙點解咁勁?   [複製鏈接]

無論學術或運動都咁犀利,佢收生都係自行計分+大抽獎姐

5    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

每年都有d人走,又收返d勁叻嘅..
仲有,報得嘅,家庭背景support都唔會太差,屋企預咗要谷,大家裡應外合..

baby_cat    發表於 12-3-29 16:15
囝囝mama    發表於 12-3-1 00:41
smallfoothk  agree  發表於 12-2-29 13:24
恐龍家

LS has no selection on P1 pupils, however, it has 12 years to train the pupils to be elite...... as long as they can survive through these years.

貢獻勳章

入得去讀,家長同小朋友都有要求。小朋友會好有鬥心,佢地知道差一分就差好多名,差一分就唔可以直升書院。大人同小朋友都會有壓力,但如果適應到學校步伐,就會輕鬆。

evaken    發表於 12-5-9 11:18
霖霖B媽咪  Agree !  發表於 12-3-1 08:39
Carelesswhisper    發表於 12-3-1 00:01

回復 syshawn 的帖子

喇沙點勁?想知不是男拔,如話勁,不如話...,朋友孩子有學習問題,學校幫助有限,又要谷成績,得7成升中學喇沙,成績跟不上就希望家長想一想孩子適合可轉別的曾好發展(一般名校指定動作),所以每年有留班和轉校生,因名氣好,不少天才+特異能力插班.講錯勿插

smallfoothk 發表於 12-2-29 13:42

喇沙點勁?想知不是男拔,如話勁,不如話...,朋友孩子有學習問題,學校幫助有限,又要谷成 ...

"成績跟不上就希望家長想一想孩子適合可轉別的曾好發展" Agree. I heard one of the parents from this school mentioned that.

霖霖B媽咪  這情況好多學校都有, 不只是喇沙一間. 而如果小朋友步伐跟唔上, 而要夾硬留六年, 對小朋友亦非一件好事.  發表於 12-3-1 08:44

That is a fair game.  Guaranteed seats for DBS?

醒目開學勳章

smallfoothk 發表於 12-2-29 13:42

喇沙點勁?想知不是男拔,如話勁,不如話...,朋友孩子有學習問題,學校幫助有限,又要谷成 ...

我朋友有個親戚是B6,住深圳,佢兩公婆借地址抽入了Mcs
(因佢地坐火車落黎買奶粉時經常見到紅屋仔)
佢地兩個女都在大陸讀幼稚園,
所以唔識英文,小一考試到現在(唔清楚是P2orP3),
都是滿江紅or剛合格,但佢地話無所謂,
香港學校是唔可以叫人退學,
而且到現在學校都無叫佢地退,
又比佢d女升班,但又話名校常叫人轉校?

smallfoothk  如名校要政府錢,成績差有試升,來年再差就......  發表於 12-2-29 14:52

引用:無論學術或運動都咁犀利,佢收生都係自行計

原帖由 syshawn 於 12-02-29 發表
無論學術或運動都咁犀利,佢收生都係自行計分+大抽獎姐
喇沙每年都吸納十幾個尖子插班生,又有人頂唔順離開,更有人被勸退,這樣去蕪荐菁法,去到畢業已經吸納咗五、六十個尖子(通常插班會由二至五年級插)。另外,據我所知,喇沙是無留班制度的。

PCMW  AGREE  發表於 12-3-10 18:38

引用:Quote:smallfoothk+發表於+12-2-29+13:42+

原帖由 dwkw333 於 12-02-29 發表
"成績跟不上就希望家長想一想孩子適合可轉別的曾好發展" Agree. I heard one of the parents from this sc ...
真係?

我有兩個fd既囝都係喺ls讀, 一個就因為old boy入, 最近先同個囝轉校, 話頂唔順學校咁谷小朋友, 要勁做pass page應付考試, 學高一級都死得la, 個囝返左1個月已經學識喺屋企成日"宅"人名, 喺學校學返黎

另外一個係自己p5考入去, 個媽咪成日同我講佢要同個囝做咩做咩, 佢兩公婆好勤力train個囝, 為左個囝又周圍同人social睇吓點幫個囝keep好啲成績

咁你話咁谷法唔叻就假啦.............
入得去真係預左小朋友同家長都會辛苦

evaken    發表於 12-5-9 11:21

其實....係咪真係咁谷呢? 我又覺得每間學校都有佢谷嗰一套,只不過係在ls每個學生和家長都會自動自覺,只會做多唔會做少。

霖霖B媽咪    發表於 12-3-1 08:47

引用:其實....係咪真係咁谷呢?+我又覺得每間學

原帖由 To_Ma 於 12-02-29 發表
其實....係咪真係咁谷呢? 我又覺得每間學校都有佢谷嗰一套,只不過係在ls每個學生和家長都會自動自覺,只 ...
真係好谷㗎!功課閒閒地都十樣八樣,啲默、測、考都唔嘢小,靠課本都唔夠。我呀女讀St Mary都甘拜下風!係呀女嗰補習老師講㗎!佢都有喇沙學生。

lingan  我見而家d津校每日都係10樣8樣功課架噃。  發表於 12-3-4 00:17

"XXhas no selection on P1 pupils"

Absolutely disagree!! ALL INSIDERS KNOW HOW TO GET INTO THE SCHOOL WITH SPECIAL DOORS OPENED TO THEM!! AND INSIDERS KNOW WHO ARE THOSE PEOPLE, AND WHY THESE PEOPLE'S KIDS ARE PROVIDED WITH SPECIAL DOORS WHILE OTHERS DO NOT...

回復 ssdiana 的帖子

Agreed, I know someone get offer by "special door" u said...

Joe8889 發表於 12-2-29 14:17
That is a fair game.  Guaranteed seats for DBS?
In DBSPD, you passed all subjects, you must have a seat in DBS. Past record was 99-10% through-train to DBS,
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

問題係 'special door' 比邊個?如果人地係有實力/實力+人事,又無可厚非。只靠人事沒有實力,入到都未必係好事。
‹ 上一主題|下一主題