用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係唔明喇沙點解咁勁?
樓主: syshawn
go

真係唔明喇沙點解咁勁?   [複製鏈接]

回復 wanlucky 的帖子

我自己亦是在職, 所以, 我可以為仔仔投入既時間絕對有限, 再加上大女又踏入反叛期, 我給仔仔既資源係少之又少.

不過, 我從以下幾點, 看到一些令我幾感恩既事 :
1. 早幾個星期是學校運動會, 同學們坐在中學部既草地觀看比賽, 我看見仔仔的班主任和一個擬似初小既同學仔, 一起坐在場地後排上, 傾了十數分鐘, 場面令我感動.

2. 幾個初小學生圍着年輕的班主任傾計, 其中一個仲輕輕吻了個班主任一下.

3. 上兩星期為學校嘉年華會, 校長大概早上11點前已到, 一直留到起碼四點幾.  當中她除了同神父等傾計之外, 你會看到學生見到校長時既態度, 絕少閃閃縮縮, 大多大方亦很自然地和校長傾計, 而校長同學生傾計既態度亦非常親切, 有點像媽媽同仔仔傾計咁. 而且, 校長亦好主動同不同既家長閒談, 絕沒架子.

again, 可能我只是初小家長, 對學校既了解仲未深刻, 但單憑以上幾點, 我看學校既師生關係, 亦並非如外所指, 那麼冷漠啊.

Carelesswhisper   校園生活上的點滴, 要親身感受才知道和明白, 感恩!   發表於 12-3-5 18:31

校長對教育很有熱誠,亦深得各家長愛戴

周身補習,會否只返映家長無暇看小朋友功課,或小朋友本身資質跟不上進度?此非ls 獨有,相信其他學校亦有。

我本身反對密集補習,小學中英數相信家長應付有餘,倒是學術以外的如運動或音樂這類可適當地找專業人士指導。

真係唔明喇沙點解咁勁?  That's a really interesting post!!

I assume that people do love this school with "passion" .

MicFred  Agree, 我同事見工時人事部講話佢阿仔讀全港第一的那間學校, 救命!  發表於 12-3-13 14:18

引用:Quote:原帖由+rrgg+於+12-03-04+發表補習老

原帖由 karen55407 於 12-03-05 發表
我朋兩個仔女的補習費係三萬呀!痴缐㗎!
真的嗎?就算是真我相信只是個別事件

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+12-03-05+發表

原帖由 syshawn 於 12-03-06 發表
真的嗎?就算是真我相信只是個別事件
真的!是我的朋友。

回復 karen55407 的帖子

讀邊間?

引用:回復+karen55407+的帖子 讀邊間?

原帖由 wanlucky 於 12-03-06 發表

讀邊間?
唔透露咁多了!其中一個仔讀喇沙!

A friend of mine, two boys. The elder one is really good fit , good academic, good sports, good to follow instructions of teachers. (heaven). The younger one, as mother said, "terrible" , as difficult to catch up, not good at sports, a bit "outspoken" when arguing with teachers. Very headache now...(hell). The mother said she is in heaven and hell now.

貴過讀國際學校!

引用:回復+karen55407+的帖子 貴過讀國際學校!

原帖由 wanlucky 於 12-03-07 發表

貴過讀國際學校!
佢哋係有錢人吖嘛!請個教師級補習老師,全天候補習,四百蚊個鐘,日日都兩三個鐘,考試仲六七個鐘,你話條數點計,所以係真有其事。另一個朋友,都係勁補習,但無咁貴,好幾科專科補習,剩補習都六七千,可惜仍追得辛苦,考尾幾,我就係見佢咁,唔敢奢望,但佢依然大讚學校,叫我無論如何都要一試。我亦有朋友只放補習社都應付到,可能他們只是個別例子。

其實係咪都要視乎小朋友天資和家長配合呢? 我知道, 任何學校都會有D學生, 用好勁嘅私人補習老師都係發展平平; 又有D學生, 只係一般課外活動加一般補習, 再加上家長密切留意小朋友進度而作出適當調整, 成績又OK喎! 大家努力, 加油吧!

P1喇沙有無扣門位呀?

CF2010  Almost "Zero" unless you have special relationship with LS  發表於 12-3-7 17:01
Carelesswhisper  P.1扣門機會好微好微! 不如用實力考P.2插班喇!  發表於 12-3-7 16:16

我想八下, 咁個學生成績係%成績好好 ?

引用:回復+karen55407+的帖子 我想八下,+咁個學

原帖由 霖霖B媽咪 於 12-03-07 發表

我想八下, 咁個學生成績係%成績好好 ?
我提過四個朋友喎!你想八邊個呀?

當然係要幾萬蚊全天侯咁補果個啦!

引用:P1喇沙有無扣門位呀?

原帖由 catbabycat 於 12-03-07 發表
P1喇沙有無扣門位呀?
聽聞(真係聽聞)係留比D有關人仕!

我不相信道聽途說,自己親身體會後肯定LS不是只留位予有關係人仕。 其實LS咁耐歷史,有關係嘅人多的是,但最重要是小朋友是否適合這間學校。

請問喇沙有冇叩門位?
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠
‹ 上一主題|下一主題