用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係唔明喇沙點解咁勁?
樓主: syshawn
go

真係唔明喇沙點解咁勁?   [複製鏈接]

good school in some sense, adv in some sense, disadv. in some sense, no need to deny the facts.

貢獻勳章

"我朋友嗰仔男拔今年揾佢過檔"

又係運動員?????

有乜好傾!喇沙係津校中最好一類!拔萃係直資中最好一類!平均計學生質素拔萃好過喇沙幾多下,但喇沙也收好的插班生,所以最好的也可同拔萃匹敵,that's all!

Funny enough, my friends who have been LS or DBS alumi for years now, tho respecting each other's school, still prefering their mother school after all.  It's good to maintain this sense of belonging and 'spirit'.

There is no absolute gauge on who's better even among Ivy League schools.

引用:"我朋友嗰仔男拔今年揾佢過檔"又係運動員??

原帖由 joemyt 於 12-03-03 發表
"我朋友嗰仔男拔今年揾佢過檔"
係呀!係運動員。學業成績也不錯的!

大家要明白,點解YW要轉直資,而LS唔使,也可以保持高質素?

其中一個主要的原因是校網。

YW校網是深水埗,LS校網是九龍城。

引用:回復+長生不老+的帖子 如果全部鮮魚行學生

原帖由 CF2010 於 12-03-03 發表
回復 長生不老 的帖子

如果全部鮮魚行學生轉到喇沙,喇沙依然是傳統名校!因為由他們第一天踏入喇沙,他們 ...
梁校長的教育熱誠,直得叫人肅然起敬。

tabodaisy  agree!!  發表於 12-4-9 01:09

回復 2ndsister 的帖子

At my age, I witnessed a case that a headmaster of a top secondary school called my classmate (who's the daughter of a tycoon in HK) if she wanted the headmaster to reserve a seat in her school...My classmate, you could imagine, she failed a lot of subjects...

回覆:真係唔明喇沙點解咁勁?

補習老師話佢有個LS 嘅學生,每月加埋曬咁多科,補習超過$10000!

引用:Quote:syshawn+發表於+12-2-29+12:40+無論

原帖由 KLN 於 12-03-01 發表
可能這是答案
好同意你論點。

有幾多天主教學校是直資? 應該無幾多間.

http://blog.yahoo.com/_ZGD2MIDSBMSKHSUJW23LXRS2EQ/articles/13144

引用:補習老師話佢有個LS+嘅學生,每月加埋曬咁

原帖由 rrgg 於 12-03-04 發表
補習老師話佢有個LS 嘅學生,每月加埋曬咁多科,補習超過$10000!
我朋兩個仔女的補習費係三萬呀!痴缐㗎!

回覆:karen55407 的帖子

It's overkill, even I can afford that, must be something wrong, either the parents or the school.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

There are so many rumors and hearsay.  Mine doesn't need any 補習 unless you count in piano, swimming & those non-academic courses.  And alot of kids I know personally are of the same case.

ANChan59  Agree  發表於 12-3-5 13:16

睇怕我轉開補習社真係唔憂做。

我記得朋友得知我個仔入讀依間學校時, 都叫我搵定補習社資料同儲定錢比亞仔補習.  但由於我有亞女既前科, 發現人云亦云地去補習, 亦唔見得個小朋友會有好好既成績, 所以我到亞仔就堅持唔搵補習, 現佢只係有上數研同英文班,係學術性既野, 其他就係學一樣樂器同玩一種運動.  相信咁既安排, 好多學校家長都會有咁既安排比小朋友, 並非喇沙特別多.

記得小一入學時, 校長強調不用咁細個比小朋友補習, 反之, 學校好似好強調小朋友既自立性同自理能力.  我單看亞仔小一既課本, 有很多佢寫得雜亂既筆記, 證明學校從小就要佢地好好管理好自己. 今年小二家長日, 老師亦建議我一步一步去放手, 唔駛再check佢功課, 等佢自立.  反之, 我大女小學校長係講明小一至小六, 家長都要跟到足, 唔可以鬆懈(她的學校名氣卻遠遜喇沙啊!)

我小朋友本身成績並非很好, 不過暫時學校冇比壓力我. 我亦聽過不少學校負面既消息, 但暫時自己未遇過, 所以我冇資格評定事實的真確性, 不過一點肯定的是, 有很多所謂既負面野, 好多學校都有, 並非喇沙獨有.

勸成績差既學生走, 老師唔教書, 學生科科有專科補習, 又點會係喇沙獨有呢 ? 不過以我所知, 喇沙校長唔會收運動好,而成績差既學生.  所以有特異功能既插班生, 其成績一定要有番咁上下.  我亦知某部份學校會係大型比賽中搵對象, 然後派咭片, 我識喇沙家長亦有人收到咭片, 可跳槽到另一間學校既中學部.  

以上只是我少少時間既見聞, 如有錯漏, 請大家多多包容 !

okangelmama  真係多謝你分享,終於明白LS同其他學校既分別,學校既方向,佢地要小朋友將來成為一個點樣既人真係好重要,  發表於 12-3-6 01:06

Wow! 咁有型? 派咭片?

Nosy 問吓,是否學校咭片?

唔怪知得LS那麼以home grown atheletes 為榮

LS 以成績表現選插班生很公平開放,起碼出色的基層學生有機會加入這個大家庭

我身邊也有這些例子,夾心家庭,在職父母,不用專科補習,更無需要上萬元補習費。

LS校長老師對學生關愛,校風嚴僅純樸,小朋友很愛上學也熱愛課外活動。作為家長,我十分感恩小兒能在樣好的學習環境成長。

‹ 上一主題|下一主題