用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係唔明喇沙點解咁勁?
樓主: syshawn
go

真係唔明喇沙點解咁勁?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果所有小學都唔可以收插班生, 喇沙都係一間好普通嘅地區名校, 並不會像現在人人都識嘅傳統名校

我唔認同

成為傳統名校 唔係一朝一曰既,每間都有其歷史及教學傳統

StFrancisNo8  can't agree more  發表於 12-3-3 00:16
Carelesswhisper  Agreed!   發表於 12-3-2 15:20

回復 長生不老 的帖子

這種說法有點本末倒置!因為喇沙是傳統名校,所以才有這麼多精英學生慕名而來插班。絶對不是因為有很多精英學生,喇沙才成為名校。肯定的是,不是每位喇沙學生都是精英學生,學校也不太計較獎狀或成就高低,反正喇沙就是喇沙。這已經不需要什麼證明或別人的認同。喇沙有自己的傅統和教法,有自己的風格和精神!這是多代前人建立、保留和延續下來,現在的學生和家長亦會繼續承傳下去。這絕對不是什麼考試成績、獎項和比賽勝利就會得到的。沒有獎狀、成績不好的學生也以喇沙為傲!

Carelesswhisper  Agreed! 反正喇沙就是喇沙。這已經不需要什麼證明或別人的認同...  發表於 12-3-2 14:26

Deleted....

長生不老 發表於 12-3-2 13:04
回復 syshawn 的帖子

樓主 , 喇沙係咪真係咁勁 , 我覺得係小學俾收插班生造成嘅 , 如果所有小學都唔可以收 ...

據我所知, LS係BUY奧數, 但吾係好BUY華夏杯比賽架! 所以冇積極參與, 係正常賽果!

回復 長生不老 的帖子

Some posts months ago complained 華厦杯 arrangement and favour students from their related programs. You better check it out.

Maths Olympaid's reputation is much much better than 華厦杯.

Carelesswhisper    發表於 12-3-2 14:59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 長生不老 的帖子

奧數係吾只華夏杯一個比賽架!

2011 第十八屆 學校優勝盃
http://www.hkmos.org/comhk/comhk18/school.pdf

回復 oscarmama 的帖子

those at the tip of the top went to Harvard & Oxford la ...

oscarmama  yes  發表於 12-3-2 15:30

But no one threatens the top boys with a gun to join LSP as mid joiners   They can all go to Fresh Fish School chasing their dreams.

引用:回復+Carelesswhisper+的帖子你果個我都

LS學生同家長都有卧虎藏龍!!

長生不老 發表於 12-3-2 15:31
回復 Carelesswhisper 的帖子

你果個我都知 , 不過代表性不是太大 , 只係選兩位學生 , 我講係1月1日考果個 ...
你喺lee d比賽搵吾到LS賽果,吾等如佢地欠缺奧數代表參加,而係LS吾係太重視lee d比賽,明白嗎?
我可告訴你,除插班生外,原校都有好多叻人,插班生未必一定考第一,但LS的學習氣氛是很好的,LS精神很強!
很有趣地,每次有關LS的帖子,你都很感興趣,都是右挑左掦的,我記得問過你,貴子弟讀哪一間小學可否分享,你便回答不便公開,莫名其妙哦!
申報利益,小兒是喇小學生!

貢獻勳章

良性討論,何必要咁勞氣呢?你唔認同喇沙的話,睇完咪得啖笑囉。Take it easy !

DBSPS 係一所很好的學校,無需懷疑,每個學生都係千挑萬選出來,好似買橙咁,逐個揀,唔靚唔要;喇沙同鮮魚行小學一樣,學生無得揀,但校長同學校都係好有教學理念的資深教育家。唯一可以揀,就係從插班生埋手,間間津貼學校都係咁,唔駛咁驚訝。你喜歡的亦可申請插班入喇沙或鮮魚行。

有會員在回覆中提及 "如果喇沙轉晒鮮魚行D學生"...... 希望呢位會員唔好再用其他學校作比較,因為會令人誤會各下歧視鮮魚行的學生。鮮魚行的學生大多係新移民子女,父母都不曾受過教育,佢地都係唔想子女步自己後塵。而鮮魚行校長有教無類,你肯讀佢就肯收,仲有食物津貼等,香港應該多幾間呢類學校。

KLCHO    發表於 12-4-12 18:01
huba  I also think the comment like  "如果喇沙轉晒鮮魚行D學生"..... is inappropriate and am glad see  schools 有教無類. There should be choices to cater for different needs.  發表於 12-3-2 19:53
ANChan59  Support, we should take it easy as you said....  發表於 12-3-2 18:22

樹大招風! 吃不到的葡萄是酸的!:;pppp:

weiwai    發表於 12-3-3 00:47

Happy learning is the key.  There is no one school suiting all kids.  

引用:良性討論,何必要咁勞氣呢?你唔認同喇沙的

原帖由 joemyt 於 12-03-02 發表
良性討論,何必要咁勞氣呢?你唔認同喇沙的話,睇完咪得啖笑囉。Take it easy !

DBSPS 係一所很好的學校, ...
唔係間間津校都收插班生㗎!呀女學校我只聽過一次收過一個插班生。到畢業都肯定有99%係原校生。

joemyt  嘻嘻,你都話"收過一個插班生"啦,即係會。問題係學校本身有無位,同埋學校是否吸引。  發表於 12-3-2 22:05

回復 長生不老 的帖子

如果全部鮮魚行學生轉到喇沙,喇沙依然是傳統名校!因為由他們第一天踏入喇沙,他們就是喇沙仔,不再是鮮魚行學生。喇沙學校、老師、家長、舊生、學兄學弟等都會幫助他們學習!就算六年後,他們的成績真的不好,又沒有任何獎狀或成就,也不要緊,大家都會當他們是喇沙的一份子。學校也不會太介意和計較。這就是喇沙精神和傳統,是一代又一代喇沙前輩建立的,也相信會繼續一代又一代承傳下去!一段時期學生成績不好、或沒有任何獎狀、或所謂勁不勁等,都沒所謂,因為喇沙依然是喇沙。這種精神沒有改變!這絕對不是因為學生成績好或獎狀多而來。
另外,喇沙確有辦法在六年內將你兒子培育成材,或叫催谷!但你必須非常非常努力學習和配合。跟不上的學生,真的會被建議另找其他學校!他們亦不會怨恨,因為學校真的只是為他們的發展好!學校不會強迫!這你可向那不能升上喇沙書院的同學求証!他們全以自己曾是喇沙仔為榮!

這就是喇沙是傳統名校的原因。

引用:回復+長生不老+的帖子 如果全部鮮魚行學生

原帖由 CF2010 於 12-03-03 發表
回復 長生不老 的帖子

如果全部鮮魚行學生轉到喇沙,喇沙依然是傳統名校!因為由他們第一天踏入喇沙,他們 ...
我都在教會認識好多喇沙家長,他們也很推介學校,他們都覺得老師熱心。那些家長大都擔心是否上到中學。我見佢哋咁辛苦,我就對此校卻步,但只是我個人驚應付不了吧!另外,此校學生真的喜歡學校,對學校有歸屬感,我朋友嗰仔男拔今年揾佢過檔,呀仔大力反對。

‹ 上一主題|下一主題