用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名校同一般有學劵的kg課程是否相差好大? ...
go

名校同一般有學劵的kg課程是否相差好大? [複製鏈接]

眼見個個家長都同自己子女報讀名校,名校學位爭蹦頭,究竟佢地0既課程同學校搞的活動係唔係分別好大呢?
有好多家長都話,讀唔到名校都唔緊要,只要同佢報多d有用的課程,吸收多d課外的知識當補充,就不大分別了,真的嗎?
   0    0    0    0

名校都可以有學劵?
冇學劵係咪一定係名校?

我都想知。點解有些有學卷的幼稚園又好似好深,有些又比家長話淺,究竟學校要跟教統局指引到邊個程度?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我只知,學卷學校K2先可以教寫字,但認字應該無限制

仲有,學費定咗唔可以超過一個數,咁無乜錢就自己難d請到外籍老師啦~
恐龍家

其實大家有冇諗過幼稚園個stage 係咪要學到咁深?咁深佢地吸唔吸收到呀.  有d 冇學劵的幼稚園收成$40000一年, 大學學費都係咁上下.  再者, 幼稚園d 野深極有限啦, 自己有心/有時間都可以教到佢地. 值唔值去invest 咁多錢落去? 反而小學至中學時invest 落去唔係更值得嗎?

spmok1999    發表於 12-2-23 13:26

回復 chelsea_jbb 的帖子

高見........你的小朋友都係會讀有學劵的學校?
我仲想問其實係唔係基本上讀邊一間有學劵的學校都係差唔多咋,而選擇邊間可能只考慮佢地老師是否有愛心或校舍環境來作為最重要的揀選決定?

小曳人 發表於 12-2-23 12:52

仲有,學費定咗唔可以超過一個數,咁無乜錢就自己難d ...

真的k2才可以學寫字?中英文都是嗎?
即培正都是一樣了!

回覆:jojokim 的帖子

中英文都係
培正都係k2先學寫字
所有有學卷都係k2先寫字
有d冇學卷都係k2先學寫字

Thanks Orange!!!

引用:+本帖最後由+小曳人+於+12-2-23+12:53+編輯

原帖由 小曳人 於 12-02-23 發表

呀仔學校K1已經寫字,又用得學卷

小曳人  你試吓告發佢,睇吓會點都好喎..  發表於 12-2-23 23:17

karen55407 發表於 12-2-23 16:02
呀仔學校K1已經寫字,又用得學卷
係喎, 我朋友間學校都K1已經寫字,又用得學卷

回覆:bulo 的帖子

我唸係學劃線 唔係寫字
因為有學卷係要跟教育局的規定
如果真係寫字 即係學校犯規

“名牌幼稚園”好難定義,有d因爲一條龍、有d因爲有聯係優勢、有d因爲派位往績、有d因爲雙語環境、有d因爲課程深有利私直面試,“名牌”同有沒有學卷關係不大,君不見出名如聖公會、聖保祿從前也是學卷的、聖保羅堂今年也繼續是學卷幼稚園,還出名淺,可是,我不覺得他們的學生懂得少,因爲所有家長都會為小朋友“補底”。

咁就奇,如果個個要"補底",咁入出名幼稚園有乜用?都唔駛間學校啲老師教?

w_y  唔好太天真, 讀乜學校都大把家長捉小朋友去補底, 睇補乜之嘛.  發表於 12-2-24 12:11

名校有名校的要求,亦有她們獨特的方法教曉小朋友知識,這一切都是我們做家長的未能明白的.有句說話:不要問,只要信,就是這個道理了!

回復 vanifU 的帖子

我小朋友會讀有學劵的學校.
其實真係要睇下你自己要求d 咩, 係咪target 小學要名校(直資/私校), 咁如果係, 就讀課程深d的冇學劵學校會有優勢d.   如果係讀津校, 就讀邊間都冇咩所謂.  唔須要讀d 咁貴的冇學劵幼稚園, 始終都仲係幼稚園,自己都可以教到佢.  你有時間咪買d exercise俾佢做,可能效果仲好, 因為始終返學都係得3個鐘, 唔會3個鐘都係教書, 反而你自己比心機教佢,我唔相信會差得去邊. 而我自己揀學校就會睇間學校的辦學理念同自己match 唔match 作考慮, 同埋覺得小朋友個性格適唔適合間學校.  老師有冇愛心真係要入到去讀先知呀!

w_y    發表於 12-2-24 12:12

我個friend小朋友讀SPN,四年來個個禮拜六去上三個鐘英文(未計其他興趣班)。

我同事有個 friend 係教小學,唔係 kln tong,但係地區名校,佢話小一升上嚟有學卷幼稚園生,亦有 kln tong 出名果啲冇學卷幼稚園生,佢話無疑冇學卷果啲個底好少少,但係唔係特別好,有啲仲要成舊飯咁喎...

其實我個人覺得, 讀得所謂無學卷的幼稚園 (未必係名校), 家長睇重係在校內已有雙語的重點培育, 學校要收咁既學費, 先負擔到請咁多net. 但係咪代表d細路讀完會精靈d, 醒目d, 就真係未必既, 都係睇個學生吸唔吸到咁多. 吸唔到, 日日都唔知上堂做咩, 咪成舊飯囉.

但如果係名校 (有學卷或無學卷都好), 學校一開始已有幾千個學生揀, 梗係揀左d最標青,資質最好既, 學同樣野, 呢d學生吸收又快又多, 再加上家長一定會在有十樣八樣"興趣班", 谷得起唔醒就奇.  

揀學校, 唔應該係先揀最名最深, 而係應該揀最適合你孩子及家庭運作的學校, 配合得好, 村校也有高材生.

spmok1999    發表於 12-2-24 14:25
‹ 上一主題|下一主題