用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 學校話做左智能測試就唔可以做ADHD測試~ ...
go

學校話做左智能測試就唔可以做ADHD測試~ [複製鏈接]

我朋友個仔8歲, 讀緊小三, 學校係佢讀2年班時轉介左佢去見教育心理學家同佢做測試, 測左出黎無輕度智障, 因我覺得個小朋只係有adhd同遲緩, 可能因為adhd而影響個智力測驗~ 學校老師叫佢轉去讀輕度的特殊學校, 我同朋友一齊去見學校社工, 我問社工可唔可以同個小朋友做adhd測試, 社工話智力測試出左係輕度就唔會再做adhd測試, 而家我朋友同個仔排政府兒科, 要等一年先有得做測試~我朋友知道去私家做會快d, 但負擔唔起~

想問e個情況學校甘做係咪正確???

9歲開始做ADHD訓練同8歲開始做分別會不會很大???

邊到做ADHD訓練好D???

怎樣可幫助遲緩的小朋友???

0    0    0    0

智能測試係FOR智力.如果唔係智力問題,佢點解要求小朋友轉去特殊學校???就算他跟唔上咪留班或轉主流學校,但點解你話測試結果係正常但個社工話輕度智障????究竟結果如何?????如果有ADHD做智力測試當然會影響分數,但如果有經驗既心理學家應該睇得倒,其實你朋友可以去私人做左個ADHD測試先,如果証實係就可以再同個心理學家講返,你朋友排兒科無意思,如果真係ADHD係見精神科,ADHD有藥食,你朋友一路等兒科無用,私家做左ADHD測試先如果係既即搵醫生轉介兒童精神科唔好浪費時間.如果真係智障/遲緩去特殊學校都幫倒小朋友.ADHD測試教育心理學家應該唔做得,要臨床心理學家做或精神科醫生做.

sorry, 打錯字..."教育心理學家同佢做測試, 測左出黎係輕度智障"

邊到做私人ADHD測試有信譽???

協康會......或者上網search......好多私人機構都有.
‹ 上一主題|下一主題