用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)
樓主: 幸福兒童
go

懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣) [複製鏈接]

回復 幸福兒童 的帖子

14x 好高. 咁cp 有無話怎樣糾正/培訓,你會交報告給學校 ?
不知學校會怎樣 ?

CP 都話好高, 佢2年做過咁多小朋友, 見過2個OVER 14X

CP 話唔介意同仔仔班主任解釋我仔仔既情況! 因為佢呢D 真係 SPECIAL 照顧, 齋罸係唔WORK.....

CP 比左2個渠道我, 一係小童群益會的資優服務, 另一個係資優教育學院.

我會同返老師講, & COPY 個報告比佢, 等佢得個知字. 我都鬆了口氣. 雖然呢份禮物唔係完美, 但係知道佢既情況係自己都唔想......

gifthoney  小女去年也在邁步做了WISC IV, 得了14X.  我不知道原來是那麼少有的. 真幸運啊!  不過資優與否不是最重要, 最重要是小朋友健康快樂成長.  努力吧!  發表於 12-3-13 18:12

回復 幸福兒童 的帖子

Hi,

請問妳同囝囝係邊間做IQ Test 呢? 因為我都想同我囝囝半年後做個IQ Test,但想知吓啲Centre 嘅Comment!

引用:回復+幸福兒童+的帖子 Hi,請問妳同囝囝係

原帖由 HLE2005 於 12-03-12 發表
回復 幸福兒童 的帖子

Hi,
我響邁步兒童發展中心做,你可自行 search!

HLE2005  Okay, Thanks!  發表於 12-3-13 08:46

幸福兒童 發表於 12-3-11 22:22
你仔仔有d乜野情況令你咁頂唔住, 大家分享下, 上來o申下, 抖下氣.
成績差我都算數,D行為好怪,故執,硬頸,完全難溝通,講極都要問,又同唔到小朋友相處

miriam 發表於 12-3-12 10:05
真係唔好咁緊張, 放輕鬆少少, 你太緊張時小朋友都有影響.
我都已經係佢面前好唔在意架喇,但都唔明佢點解可以咁怪,去上觀察小組時,姑娘叫佢介紹自己,失鬼晒控係度走黎走去,個個家長同其他小朋友係度笑佢,好似馬騮咁,越笑佢佢就越嬲,越失控.......唉,都唔知點好

回復 manicheung 的帖子

我個囡..係都成日失控,去食BUFFET. 不停出出入入. 去拎甜品. 但自己又唔食. 坐一陣,又落地. 佢咁細個. 要大人睇實. 搞到次次,我無得食. 去飲宴, 通場跑. 著住花囡裙.圍住個場跑.  一對新人影緊相. 佢係個STAGE 面前HOP HOP HOP. 好在果日係弟弟結婚.. 當阿囡'HIGH'.  拎I-PAD 俾佢玩. 先坐定一粒鐘.  到食到一半. 佢唔玩IPAD. 又食飽. 於是又HOP HOP....
好在仲係細個. 人家當佢CUTE. 但叫佢行開D. 就發老脾.  我幾驚佢大叫大喊. 不停用糖, 餅.  引佢去D CORNER .

點評gifthoney  小女去年也在邁步做了WISC IV, 得了14X.  我不知道原來是那麼少有的. 真幸運啊!  不過資優與否不是最重要, 最重要是小朋友健康快樂成長.  努力吧!  發表於 昨天 18:12

唔通另一位得了 over 14x 分就係你?? (same centre 計)

我真的明白其實是知憂, 我的仔仔人際關係唔好, 呢一點我比較擔心, 至於成績, 佢既智商未必為佢帶來名列前茅, 我只想佢用盡佢既天賦!!

努力!!!!

kmmum 發表於 12-3-13 23:14
回復 manicheung 的帖子

我個囡..係都成日失控,去食BUFFET. 不停出出入入. 去拎甜品. 但自己又唔食. 坐一 ...

呢 d 日子我都經歷過, 我果個係仔, 外人更加唔比面, 成日話佢跩.

最嚴重的日子, 我直程唔敢帶佢去公園的, 因為唔比佢"參與" 就唔會發生呢d 事.

出去食飯, 我都有避免去靜既餐廳, 只敢去 foodcourt...........

4歲後, 情況開始好了, 雖然都未至於乖到坐定定, 但已冇離位及打擾人.

加油呀!!

唉, 我個囡都係, 佢知道唔可以食嘢時落地, 佢食完, 就係咁話vv, poo poo, 去多幾次, 我唔再俾佢去, 佢就開始係咁話要返屋企, 話好tired, 仲整埋個可憐樣, 再唔俾就慢慢失控, 要瞓地 ... 佢呢啲行為表現, 都唔似28個月大

回復 hobby 的帖子

我個囡都係咁. 總之係出面食野,就好煩. 大人好累. 你囡囡遲d. 越多野講.會越博嘴. 舉一反三.
有時,覺得好好笑. 見阿囡眼仔look look 口upup. '就眉頭' ,好似想緊計仔去博嘴.

叫佢用牙膏刷牙, 就話'聽日la',   餵佢食藥, 就話'今朝食左' 然後逃走.
有時,我激氣到'你今日夠睇左電視. 家陣仲睇'

回復 幸福兒童 的帖子

same same. 有時,星期日,我只係屋企食, 因為無力去睇實阿囡.
三歲果陣,同佢去魚景新城. 食日本野.  去toilet 時,經過'x險樂園', 之後就煩.
食一陣,就話去vv. 特登路過. 然後唔行走.  
我都唔蠢, 兜路去另一個toilet.  阿囡就行下行下,四圍望. (我知佢想搵乜)
但佢講野唔叻, 表達唔到. 一味衣衣鵝鵝.. 我睇見覺得好好笑. 但又超煩. 因為又食唔到野 !!

回覆:kmmum 的帖子

哈哈,我都予咗佢好快駁咀,佢都分日眼碌碌,古古惑惑,成日唔知諗咩咁;其實我個囡算唔算有問題呢?

‹ 上一主題|下一主題