用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)
go

懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣) [複製鏈接]

之前都開過 POST, 但因為私人理由, 拖了一排未幫仔仔評估......

近排又收到老師電話, 又的起心肝打電話去了解......

我仔仔, 吸收力強, 記性好, 詞彙多, 講野叻, 但因為講野叻, 遇到不平等對待會挑戰大人 (用理據去駁咀), 佢好自我中心, 愛控制, 所以同同學相處唔到 (由其同齡的), 佢好熱情, 好大動作, 有事時多歇斯底里, 周身郁, 企唔直, 上堂唔算專心, 有時會遊離, 成日跌文具, 老師以為佢玩, 所以成日罸佢冇小息, 加上一比佢小息, 佢有得玩就失失地控, 跑不突止仲唔係好識避人, 成日都響2個人中間穿插, 變相人地以為佢突登撞人.....

其實以上既問題, 最令我憂心既係佢同人相處唔到, 一班人玩緊, 佢好多時都係被杯葛果個......

我最終打左去STEP 到資詢, 響電話到, 姑娘問左我D 問題, 佢自己意見係, 有可能係加氏保加 或 ADHD, 但一定要做評估先知.

跟住我同姑娘講, 身邊朋友都話仔仔聰明, 問我係咪資優, 咁姑娘又話都有可能嫁, 有D 小朋友係資優+亞氏保加既特質都有.

最後, 我揀左做智力評估先, 如果CHECK 出來唔係資優, 就睇下心理學家建議我再做D乜野TEST.

我同C6 都未有共識, 佢堅持仔仔只係跩, 好似佢細個咁, 佢話仔仔同佢細時差唔多, 又係坐唔定, 多咀, 駁咀 ETC......

暫時而家等緊期做評估, 會做韋氏4. 好緊張....

有冇家長分享下.

2    0    0    0

請問你小朋友多大?

回覆:懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)

小一

有遺傳的可能.

小一,即是6歲. 真的快點找機構治療. 因為,有些機構(包括正苦) OVER 8 歲的CASE 便不會接受. 睇你小朋友狀況. 不太似ADHD.  似亞氐多一點.  
http://www.creativepowerhk.com/course.htm?update_v=20090828
有個小姐四人COURSE (ADHD) 可以俾小朋友參加. 給導師觀察小朋友問題. 我囡囡AGE 2.5時上過.  (N班外藉老師投訴OVER ACTIVE !).  不過,上完COURSE. 比較'ADHD' 的小朋友.. 囡囡不是那種問題.  亞氐要四歲先CHECK得.  (我排緊正苦).   ADHD. 你上網SEARCH 多D COURSE. 帶小朋友上去.最好是父母其中一位一齊上堂. 小朋友的固執問題, 做父母每天在家都要幫手糾正,教導.

岩岩爬完文,見有人 post 資優check list, 中8成,我已 book 左 step 做評估!

我仔仔岩岩去完學童保健,不是我帶,唔知可以請醫生寫信排政府!

而家睇左私家先,或者係我自己情緒都唔好,我可能真係遺存左比佢

醒目開學勳章 王國長老

幸福兒童 發表於 12-2-22 00:14
岩岩爬完文,見有人 post 資優check list, 中8成,我已 book 左 step 做評估!

我仔仔岩岩去完學童保健, ...
你係咪睇左我個回應呢~~~

你打去學童保健中心問下, 講明依家學校懷疑小朋友有問題希望見醫生, 睇下可唔可以排到期見醫生再轉介.

我囡囡 12 月尾學童保健, 1 月中見醫生, 咁岩第二日藍田有位做評估, 即刻同學校請假去做, 3 月頭正式做評估, 我都估唔到可以咁快架.

如果真係要去私家做資優評估去中大喇, 我之前係另一 topic 同其中一位媽咪傾都係叫佢去中大, 佢話解釋得真係好詳細, follow up 亦都好好.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Tks Miriam Mami~~~~ 其實學校老師一直都冇開聲叫我 check, even 我仔冇乜同學同佢玩,我同註校社工傾過下叫佢得閒同我仔傾下計,佢都冇提示我要 check , 我幫仔仔 check 都係擔心越大越難跟進!至於去 step, 是朋友介紹,有姓朱心理學家唔錯,我再上中大 web 睇睇先,或者將來有用,tks

回復 幸福兒童 的帖子

資優check list ? 請問在那裡睇到 ?
我個囡中亞氐都不少...唉

多才多藝
 只在某一個範疇或整個課程都有好成績
 藝術或體育天分
 高能力但欠積極
 行為壞,是班中的小丑,會隱藏技能,降低自己  安靜、內向,有時甚至沮喪
 善於言辭但寫作技巧欠佳
 書寫困難
 社交及情感技巧問題
 交友困難
 偽裝自己的能力
 傲慢、無禮、早熟
 察覺到被批評十分容易生氣
 對世界大事、大的聲音和不公平事敏感
 自尊心低,沒自信
 過份追求準確性
 完美主義者,賣弄學問
 專注的時間很短
 可能不去採用學習技巧
 既敏銳又多變的幽默感
 比大多數人睡得少
 未能充分發揮學習潛力,不懂面對失敗和錯誤
像這樣的清單需要小心詮釋和使用,因為有些人會以為孩子有以上幾個特點就一定是資優兒童。資優 兒童顯露多種特點,通常以群組的形式出現,而任何一個孩子的特徵不一定會在其他資優兒童身上重 複出現。

HI KCK_88

響另一個 TOPIC 見你開POST.

唉, 我仔仔就K2 時老師開始投訴, 衰在佢唔係話衰D乜野大野, 好多時都係D MINOR 野, 老師又冇話要做D乜野ACTION, 總之就成日收電話......

前日又收到老師電話, 話佢自己唔知自己錯咩喎, 我返到屋企, 問仔仔做乜, 佢答我 "老師問我有冇錯, 我心諗, 答有錯, 又罸嫁啦, 答冇又唔係, 要我答乜姐, 咪答唔知囉"

我真係好激心,

近個星期, 唔知做乜鬼, 個仔突然脾氣好差, 佢一向唔係好脾氣, 但近幾日突別差, 成日一唔鍾意就又叫又"谷到面都紅埋"

自從我生左個細既, 佢就呷醋呷足3年, 佢唔係唔錫個細, 但成日比較, 已經刻意公平, 但佢始終都覺得唔夠, 細妹由工人湊大, 又呷工人醋, 成日想個工人走, 我話工人走左都解決唔到佢同亞妹既爭竉問題, 佢都係成日同妹妹比較, 妹妹行快一步又唔得, 沖涼沖先又唔得, 一唔如意就發巔.

我已經叫自己唔好動氣, 同佢講道理, 但谷到我自己都好辛苦.

有時真係唔知可以點, 可以既話, 唔通要我消失? 2個都唔湊??

心胸咁窄, 都唔知可以點再教好佢.

其實你地面對咁激心既仔/女時, 激到乜野程度?? 好似好冇盼望咁, 睇私家真係貴, 但都李預左比錢, 點解GOV 幫咁多窮人但編編幫唔到我地呢一群??

醒目開學勳章 王國長老

幸福兒童 發表於 12-2-24 21:57
HI KCK_88

響另一個 TOPIC 見你開POST.
可能會係 attention seeking.....................

我囡囡都被懷疑係 ADHD, 但經多好多人睇過 (有 CP 同社工) 都覺得佢係 attention seeking 多, 佢為左想引人注意就搞好多古靈精怪野出黎, 搞得多老師覺得佢跩............

主因其實都搵左出黎.............因為我爸爸呢年幾經常出入醫院, 加上我自己又病, 顧得老爸時就理唔到囡囡咁多, 囡囡收收埋埋好多野唔識減壓, 變左係學校上堂時發洩出黎, 係屋企真係好正常架.

你可以試下一齊去買本簿, 話呢本係屬於你同囝囝專用既簿, 有咩開心唔開心既事大家都可以寫係度, 寫完之後另一個有回應時寫係下面, 等大家可以傾下偈.

我用左呢個方法之後囡囡情況係有好轉, 我睇完佢寫既野會回返佢, 佢睇完又會捉我傾偈, 大家溝通既機會多左, 囡囡係學校 "玩野" 情況亦少左.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

TKS MIRIAM

我本身都病過一排, 我已經將我90% 專注比晒佢.

其實, 因為我本身情緒都唔係好, 有時比佢見到我同C6吵架, 我覺得影響左佢D, 呢方面, 我估有排攪.

我叫佢做野, 冇即時應我, 我就大聲左D, 佢就好大聲話 "洗唔洗咁大聲呀? 人地D媽咪唔會咁樣講嫁....." 蝦, 我真係好扯火, 我都壓低把聲, 同佢講, "如果你聽話既, 我就唔洗大聲, 你細聲D講野, 我就細聲D講"..... 佢都係唔順氣嫁, 但我死忍, 冇鬧佢, 佢整整下都唔敢再大聲, 但脾氣就真係差. 郁 D 都啦嗌定先.

唉, 我個仔, 人見人讚靚仔嫁, 做乜鬼佢會咁複雜, 諗既野好複雜, 一D唔似6歲的小伙子

醒目開學勳章 王國長老

幸福兒童 發表於 12-2-25 13:30
TKS MIRIAM

我本身都病過一排, 我已經將我90% 專注比晒佢.
你住邊區?

我依家畀囡囡係荃灣 YMCA 上緊一個課程, 負責既社工跟小朋友有 3x 經驗, 佢會同好多唔同方法去幫小朋友.

呢個課程係一個雙向既課程, 家長同小朋友都要分開上堂, 家長個 part 會教點樣同小朋友相處, 點樣控制自己情緒去教導小朋友, 並唔係單單要小朋友上堂架.

小朋友既情緒好受父母影響, 當我情緒唔穩定時囡囡係學校表演會好差, 同樣地情緒穩定, 囡囡係學校好合作, 所以唔可以剩係單單搞小朋友, 一定要父母配合先得.

回復 miriam 的帖子

你個YMCA COURSE,可否PM 給我多些資料.
我好有興趣.

回復 miriam 的帖子

我個仔同你女女都好似, 成日係學校做D古怪嘢, 老師話會唔會係過度活躍/亞士保加/專注力弱,

佢成績係中上, 會唁會專注力弱???
但佢鍾意D堂又無甘喎, 會唁會過度活躍???

我只覺得可能係社交差, 可能係亞士保加.

我已經同佢報咗D社交班, 4月中開始, 在X德夫人排了期, 仲有D咩可以做和留意呢?

回復 kc1016 的帖子

KC,你報了什麼社文班 ?

我報咗青蔥計劃的社交班.
‹ 上一主題|下一主題