用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)
樓主: 幸福兒童
go

懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣) [複製鏈接]

[呻幾句]阿囡既行為,真係令人困擾.佢唔多望人講野. 你越叫佢望,佢越逃避. 然後大叫,  在公共場所,叫佢叫D 親戚, 佢會叫. 但未必望人. 遇著D 親戚話[你望住我叫].  但阿囡唔合作, 便大叫及反抗.  當然,換來的批評是. 父母不教. 父母不管. OR 唔識教, 唔識管. 還差幾個月, 便四歲, 希望快一點去做評估. 然後努力跟進問題所在. 能改善得幾多就幾多.  不過,真係好心UP. 坐唔定. 便給當作'過度活躍',  眼不望人, 便當'自閉' .  大人都有自己性格. 難道小朋友一定要似PR OR 木頭公仔. 才叫正常 ?!

回復 miriam 的帖子

MIRIAM 你的小朋友讀既小學. 有無CP / EP 駐守 ?

好都好想我仔小一,7歲,已有過度活躍,專注力不足,而家又懷疑有亞氏保加(其實社工都話多數係)......唉呀,我就黎頂唔住喇

kmmum 發表於 12-3-4 00:32
[呻幾句]阿囡既行為,真係令人困擾.佢唔多望人講野. 你越叫佢望,佢越逃避. 然後大叫,  在公共場所,叫佢叫D  ...

唉, 係呀~ 有D , 身邊既人, 個個都當自己係心理學家. 我有D 朋友, 當我o申時, 佢地話 "細路係咁嫁啦, 唔跩你先驚, 寧生敗家仔, 莫生蠢頓兒呀....." 但係, 當我仔仔跩時, 比佢地見到, 又係另一翻說話.............

我老公都堅持仔仔係性格問題, 不過我不勝其他人既批評, 所以佢都附和我, 帶仔仔去做評估.

加油呀!!

manicheung 發表於 12-3-9 22:47
好都好想我仔小一,7歲,已有過度活躍,專注力不足,而家又懷疑有亞氏保加(其實社工都話多數係)...... ...

你仔仔有d乜野情況令你咁頂唔住, 大家分享下, 上來o申下, 抖下氣.

回復 幸福兒童 的帖子

星期六好唔開心, 阿囡上LETTERLAND 時, 捐'桌底' ,負責人打電話問我阿囡係咪玩得太癲,太夜訓.  上左三堂,堂堂都坐不定. 但阿囡好LIKE 上堂. 夜晚返屋企,捉住我一齊聽曬26首字母既歌. 上堂坐唔定.但記得曬.
其實,我好驚帶佢上'正常'的興趣班. 12月,1月.上左繪畫班,公文英文. 老師話阿囡OK. 公文老師仲讚佢聽話又叻.
我先放心俾佢上'正常'堂. 點知好似打回原形.  
下星期六又係咁的話. 可能要搞退學手續. 負責人話'要搵個同事'坐係阿囡隔離, 又話影響其他人. 語大'責備'. 我當然不停SAY SORRY.  有時,同朋友親友傾, 話'K1', 大個D 會好D. 我心想[睇番BK. 小一,小二, 情況咪又一樣,
活躍果陣, 好似'幸福兒童' 你咁講[係呀,跳跳紮,先健康.] 但阿囡一來料. 嚇死人.

下葵涌話年尾先CHECK 得a仔.  所以, 我立即打去協康會排左期check智力. 乜都好,見左專家.聽下意見.
再趁暑假,搵社交training course. 再上.
我好好彩,有間包容+愛心的幼稚園收阿囡. 起碼唔洗收老師電話..話[乜太,你囡囡有xyz 問題,影響到同學.]
k2時要選學校. 頭痛緊有什麼'包容'學校.  我要包容, 唔係蹤容.

回復 幸福兒童 的帖子

看完你的分享!很有同樣的感受,我好掙扎才在這裡留言,因為我都係唔知我個仔係點?
同你所講一樣,同人呻下啦!個個都話細路係咁!
我同人講,想check下個仔是否ADHD,D人覺得我太過敏!
有不同人同我講我個仔似資優,這個我真係諗都唔敢諗!!我來這裡見有很多小朋友叻過我個仔,我就放心D!我只想佢行為無問題!唔洗時時擔心!
我個仔快4歲,但這幾年已勞心,勞神!
又無錢找私家做什麼什麼驗查,我只是平常人家!
現在約了健康院今個月見下姑娘,希望可以轉介啦!否則我會同佢學校傾下.
其實學校都話佢唔守秩序,唔跟遊戲規則,老師一見唔到就多多動作!
但又話佢學習能力好!記性好!認字同早期數學都係最好果個評級!所以老師好似又唔想話佢點咁!

而家同個仔每日都好似鬥法咁,好倦!
我只想找個感受上的出路,因為朋友唔完全明!
多謝你們!講下都舒服D!

醒目開學勳章 王國長老

kc1016 發表於 12-3-2 11:24

我個仔同你女女都好似, 成日係學校做D古怪嘢, 老師話會唔會係過度活躍/亞士保加/專注 ...
唔好意思咁遲先覆, 因為老爸病情有變我要先處理, 所以無心情覆各位.

我囡囡做左 ADHD 評估, 評估報告完全無問題.

囡囡成績都係中上, 就算 P.2 時我無同佢溫書都考到全級 2X 名, 專注力問題呢度唔關事.

囡囡又係鍾意既堂好鬼好架, 唔會郁身郁勢, 覺得悶既唔使講..........郁到老師都頂唔順.

社交問題都有, 因為囡囡思想行為畀其他小朋友成熟, 變左同同齡小朋友玩會有問題, 但對住大哥哥大姐姐真係好岩傾.

因為成熟既問題, 囡囡佢係好領袖形, 好多時就係咁令到同學仔唔鍾意, 變左有時會無人同佢玩.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

kmmum 發表於 12-3-4 00:34

MIRIAM 你的小朋友讀既小學. 有無CP / EP 駐守 ?
有學校教區區會既教育心理學家需要時做評估.........準唔準呢........我中左招囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

manicheung 發表於 12-3-9 22:47
好都好想我仔小一,7歲,已有過度活躍,專注力不足,而家又懷疑有亞氏保加(其實社工都話多數係)...... ...
真係唔好咁緊張, 放輕鬆少少, 你太緊張時小朋友都有影響.

醒目開學勳章 王國長老

kmmum 發表於 12-3-11 23:06
回復 幸福兒童 的帖子

星期六好唔開心, 阿囡上LETTERLAND 時, 捐'桌底' ,負責人打電話問我阿囡係咪玩得太 ...

你講既野我家小姐一早出齊晒

玩到無野好玩時玩埋嗌交添...............

其實有無諗過你囡囡上得太多堂呢?????

我唔知係咪所有野都谷晒係星期六上, 試問一個 3 歲幾小朋友邊會有咁好專注力一日上幾堂.

想當年我囡囡畫班係閒日上, 英文係星期六, 基本上所有活動都係打散唔會同一日, 係到小一時先至集中星期六上, 但星期日係全日休息乜都唔上, 完完全全係家庭日.

智力...........咁早 check 真係唔準, WISC-IV 最早都要 6 歲先可以做, 不如等 6 歲足晒或打後先做啦,

阿囡現在其實得三樣東西上. 2(繪晝) 3(公文英文).  4 (一個鐘 letterland) .  
之前所提及都是上年上的. 我的方法是一步一步來.
我唔係擔心智力問題. 係想搵方法針對情緒/社文. 如果上堂影響到別人,我會立即退學.不上PHONICS. 改上社交班.

中左招 ? 即係小朋友根本唔係咁. 但對方都當左係?
我都有DD 擔心. 所以. 搵些有信譽的結構.

醒目開學勳章 王國長老

kmmum 發表於 12-3-12 10:37

阿囡現在其實得三樣東西上. 2(繪晝) 3(公文英文).  4 (一個鐘 letterland) .  
不如你直接打去 YMCA 問阿 Sir 可唔可以收囡囡上畀堂.

之前同學姐弟都話唔收, 因為佢地父母唔會去上堂, 我同佢講晒情況之後都收左.

醒目開學勳章 王國長老

kmmum 發表於 12-3-12 10:38

中左招 ? 即係小朋友根本唔係咁. 但對方都當左係?
因為份 WISC-IV 報告話囡囡懷疑係 ADHD............仲要轉介精神科.........你話大唔大鑊先.

去完藍田做完一份我聽完都嚇親既評估, 最終證明唔係 ADHD, 唔係我真係有排愁.

醒目開學勳章 王國長老

囡囡當日做既評估係一份有 36 條問題既卷.

做既時候 CP 一路會觀察囡囡係點, 到底有無心機做, 係咪求奇寫, 做完之後會問返囡囡點解咁答, 成個過程 CP 話囡囡係非常之專注同有條理, 就算有字唔記得點寫都盡量去諗, 有問題 skip 左之後會補做返, 最終只係有兩個唔記得既字要問 CP, 之前 CP 見佢諗好耐有話教佢架, 但囡囡答等佢諗下先, 最尾都有問返 CP 點寫.

CP 話做呢份卷好少小朋友好似囡囡咁, 可以有條理去做, 唔會做做下停手, 係呢方面睇得出囡囡專注力好強, 亦都唔會話係有過度活躍症, CP 話有既做幾題已經放棄唔做四圍郁, 但囡囡絕對無, 甚至乎會做完複一次份卷睇下有無寫錯字同做漏, 真係無乜小朋友會係咁架.

其實囡囡性格同能力好強, 不容騷擾, 有人搞佢就會發脾氣, 當佢覺得悶時就會搗蛋, 呢一樣係佢天生特質無得改, 只可以同老師講係佢既 character, 唔可以因此斷定佢係 ADHD.

情緒方面係家庭問題影響, 係上左情緒課程同我多返時間理佢時已經有明顯改善.

係上情緒課程既社工都話囡囡唔係 ADHD, 因為一叫停就會停, 好明白社工既要求同指示, 若果係既唔會係咁.

依家著手要處理就係家庭引伸出黎既情緒問題, 呢度其實都處理左好多, 囡囡係學校都有改善到.

下, 好得人驚. !! 睇完你個post .你囡囡同我囡囡好似. 我無研究 '為'生. 點解佢可以寫到咁 ? 害死人乜.
我囡囡發癲果下,都幾得人驚. 旁人真係以為佢有病.
但係做習作.繪晝,就好有耐性,好有心機.  同你囡囡一樣 attention seeking . 常常搵人陪. 見唔到daddy 就話要搵daddy. 總之要人陪陪陪. 其實,得幾歲大. 搵人陪,都很正常.

>>其實囡囡性格同能力好強, 不容騷擾, 有人搞佢就會發脾氣, 當佢覺得悶時就會搗蛋, 呢一樣係佢天生特質>>無得改, 只可以同老師講係佢既 character, 唔可以因此斷定佢係 ADHD.

醒目開學勳章 王國長老

kmmum 發表於 12-3-12 11:02

下, 好得人驚. !! 睇完你個post .你囡囡同我囡囡好似. 我無研究 '為'生. 點解佢可以寫 ...
當我見到份 WICS-IV report 寫成咁既時間我即刻要個 EP 出多份無寫 "maybe ADHD" 既 report 畀我.

假若真係評到唔係既時候個份 "report" 點見人

果個ep 係乜野人來架 ? 咁都得 !
我pm 你.

回覆:懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)

今日取了 report, 仔仔做 韋氏IV, 分數=14x, 1000個資優中的 top 2, 臨床心理學家說我仔一定唔係亞氏保加或專注力不足,佢是資優,另外建議做感統評估,因我仔做 test時,對聲音敏感,平時行為肉緊,搣自己搣人好用力,怕打千秋及好高嘅 sir滑梯!

我下星期做感統評估,好在千多元

‹ 上一主題|下一主題