用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下現職英文教師教英文幾錢一個鐘度?! ...
樓主: cherryning
go

想問下現職英文教師教英文幾錢一個鐘度?! [複製鏈接]

cherryning 發表於 12-2-22 16:09
你俾巨呃左幾錢啊?我好彩及時取消!!
上過我屋企一次, 教普通話, 講故事講極唔停, 叫佢走都唔走, 死都話要講埋, 最後, 好似收左我唔記得2個半鐘定 3個鐘錢!!

JoshuaN 發表於 12-2-22 16:08
mug 你無聽過呢個自認現職小學教師嘅事咩?? 我都俾佢扼過 !!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...
真系同我個個同姓啊!!好彩真好彩!!!

JoshuaN 發表於 12-2-22 16:47
上過我屋企一次, 教普通話, 講故事講極唔停, 叫佢走都唔走, 死都話要講埋, 最後, 好似收左我唔記得2個半鐘 ...
你小朋友依家有無相熟架補習老師啊?如果有可唔可以介紹俾我,我好想揾個好老師教我仔啊@@

cherryning 發表於 12-2-22 16:58
你小朋友依家有無相熟架補習老師啊?如果有可唔可以介紹俾我,我好想揾個好老師教我仔啊@@ ...
我都搵緊呀 !! @@

JoshuaN 發表於 12-2-22 16:59
我都搵緊呀 !! @@
老師真系難求啊@@,祝你好運啦!!有好架記得話我知!!

JoshuaN   okay !!  發表於 12-2-22 17:06

講真一句, 以過來人身份講, 點解在職教師會咁貴, 因為本身教師己經有不錯收入, 如果才一百幾十補一小時, 一個月才一千元, 相對人工不吸引. 況且現今教師工作量好重, 特別係語文科, 教書改簿量係各科之冠, 但其他開會教務課外活動進修等要做齊, 星期六日經常性要做學校show, 所以補都真係唔多時間, 亦貴精不貴多.
但在職老師的價值在於好多resources, 亦特別掌握教的重點, 更特別能夠捉住學生的弱點 (點都會嚴o的, 惡o的, 要求高o的, 唔係一般大學生咁) --> 這是一般家長和不在教育行業的人難以做到的.
所以, 太平又很多時間選擇但又自稱係在職英文老師, 應該小心一點
‹ 上一主題|下一主題