用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見? ...
樓主: malichoy
go

創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見?   [複製鏈接]

回復 klm402 的帖子

I totally agreed with klm402.  SN really treats the students with heart and teachers are thoughtful.
I would also like to hear some concrete cases why SN is bad or why parents will regret if they would have chosen SN. This will help all parents in BK to analyse.

每間學校都有自己的優點同缺點, 後唔後悔, 可能同個別的遭遇有關. 我個小朋友現讀SN K1, 佢之前無讀過PN或Playgroup, 所以返學時喊左成個星期, 最初做功課更加好唔合作, 但老師初頭日日打黎滙報佢情況, 佢都好快適應左, 依家日日做功課都好快手(2-4版寫字加塗顏色), 我地之前都無乜特別教佢英文, 平日家人都係用廣東話同佢講野, 但阿仔依家英文進步左, 讀英文發音好正, 普通話都進步左好多, 日日鍾意返學, 鍾意老師。但學校的雜費又真係比無學券的學校貴, 但都唔係強制要交的, 茶點費, 旅行費, 聖誕Party費, 都係貴過人, 但你覺得唔值咪唔去囉~ 睇下你個人著重邊樣野, 我著重佢讀書開心, 學到野, 小班教學,多機會表現自己,老師會注意到每個小朋友的特點, 咁就夠喇, SN係唔係個個老師都咁好, 咁我唔知, 係咪個個小朋友都讀得開心同進步, 我都唔知,創價有幾好, 我都唔知, 只係分享個人的經歷。

引用:Quote:原帖由+carrieayy+於+12-02-14+發表

原帖由 karen55407 於 12-02-15 發表
創價有三位外藉老師教英文,亦有普通話老師,但我覺得其英、普環境較弱,需要在外補。除此之外,其他就一流 ...
完全同意!我唔相信只

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+12-02-15+發表

原帖由 magleeyy 於 12-05-12 發表
完全同意!我唔相信只
我唔信只靠學校可以教好小朋友、Soka 的德育很好,如果擔心佢地唔夠谷可以另請人教導;我個仔係soka讀得非常開心、也考到好的直資小學!

karen0128  恭喜哂!
我仔仔9月都入soka啦!  發表於 12-5-16 09:10

咁梗係創價,
佢份視學報告(教育局出),好正ga

老實, 每間學校都有好同唔好, 而好同唔好亦好主觀, 我個人唔中意創價, 之前亦出過post, 但就比soka fans插到八彩, 但到呢一刻我仍然有我對創價既負評.
相反, sn既感覺好得多. 希望樓主抱參考既態度好了, 唔好比任何既好評負評去影響你對該校既親身見解同感覺.

bearmimi   me too 我個人唔中意創價  發表於 12-5-20 01:42

回覆:klm402 的帖子

除了英文程度和老師愛心,課程設計、教學方法、師資都非常重要,在SN讀了三年之後,參考其他幼稚園的課程、再向專業教育人士請教過後,我覺得自己的孩子的根基應該可以打得更好。我同意SN的前線教職員是盡心盡力的,而課程方面卻稍欠系統性,英文和數學程度則可更進取,中文新課程設計有改善空間。

Duplicated.  Please delete.

金巴倫 made us feel bad in interview. The teacher insisted that a plastic fruit was eatable.  She did not realise that some kid's mental development is faster. We taught our boy that toys are made of plastic and are "uneatable". Some kids can judge whether somthing can be eatern not only by shape.

In addition, the speech delivered by the principal gave us a feeling that they are noble school and the competitors are cheap.  I also attended other school's orientation such as York.  Though York is hard selling, it didn't depreciate others.

We have attended Soka interview and received an offer.  Though we didn't take the offer, at least the teachers made us feel goods.

I like 創價

I like Soka too!

119ching 的帖子

我哥嫂選金巴倫而放棄創價

helenli  oh no................  發表於 12-5-19 22:22

回復 johnnywalker 的帖子

創價何來有宗教性?

回復 helenli 的帖子

平心而論, 我個人覺得SN的英文程度不高, 而且偏淺, 小朋友的潛能亦得唔到充份發揮, 外籍老師只有三名, 以標榜全英教學來說根本不足夠, 有些未來會入讀K1的家長認為付錢去讀英文幼稚園, 就不用再要付錢出外學英文, 我好老實告訴大家, 身邊的同學幾乎全部都有出去補一至兩科英文 (可能有人沒補, 但我不認識), 打補針是指定動作, 如不出去再找NET教, 跟本得好少時間可以用英文溝通, 要應付小一面試的英文試題, 是很不足夠的.

我都知道創價學會帶有宗教性,但和創價幼稚園是兩回事,我女兒在創價讀書,但就完全沒有接受過任何有關宗教的活動、課程。

創價幼稚園完全沒有創價學會或任何宗教的宗教成份, 亦沒有向小朋友灌輸任何宗教思想. 你為何覺得創幼有宗教成份? 說白又何況

最初,我見佢份視學報告好,都鍾意,,大家唔好羊群心理覺得係出名,一定好既, 我係baby kingdow 呢渡睇到,但後來越睇就越覺得佢有d神秘,因為有好多家長都話,佢個小朋友到小學p4都會經常回校探望老師,好似好掛念學校咁,但我覺得正常到小學p3-p4都已經有幾年既小學生涯,而且功課都應該開始多,仲有d要去補習班,個個番小學都唔開心 ? p1-p3白過 ? 幼稚園開心回憶last到p4 ? 除了呢間幼稚園係happy school之外都有部分家長話有做功課慢,,,,寫字好慢等...問題.
‹ 上一主題|下一主題