用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見? ...
go

創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見?  

仔仔比較好動, 多野講, 學野快, 記性都幾好~
金巴倫每日有40分鐘 英文堂, 唔知創價有無NET 英文堂呢?
請各位可以比D意見嗎?

唔好金巴倫...一定後悔...

karen0128  agree  發表於 12-5-16 08:55

回復 小可人媽媽 的帖子

一定後悔咁嚴重?
可唔可以講吓點解有咁既睇法?
我都唔想做錯決定呀!
THANKS!

後悔又誇張咗, 其實2間各有各好, 應該睇下你小朋友適合邊間.
創價有學劵,我記得無NET老師,
金巴倫無學劵,但有NET 同普通話老師,我自己覺得金巴倫嘅英文又真OK WOR
你或者帶個小朋友去2間學校睇下佢自己鍾意邊間先決定呢.

引用:後悔又誇張咗,+其實2間各有各好,+應該睇下

原帖由 carrieayy 於 12-02-14 發表
後悔又誇張咗, 其實2間各有各好, 應該睇下你小朋友適合邊間.
創價有學劵,我記得無NET老師,
金巴倫無學劵, ...
創價有三位外藉老師教英文,亦有普通話老師,但我覺得其英、普環境較弱,需要在外補。除此之外,其他就一流,老師極有愛心,愉快學習,自理能力強,表達能力極高,有自信,邏輯思維好,日常知識豐富,我覺得是好學校。我仔讀緊,學費又平,加上我比佢在外學英語和普通話,全程唔使二千蚊,已有很好效果了!

回覆:karen55407 的帖子

多謝各位的意見。
想問點解揀金巴倫會後悔呢?
其實我都偏向創價,不過老公就想金巴倫多啲。想問創價NET外藉老師一星期幾多堂呢?

回復 malichoy 的帖子

我都煩緊, 因實在太多人講SOKA好好, 真的如KAREN55407所講的優點, 但我本身好CONCERN 英文, 所以真的唔想GIVE UP SOKA甘好既學校.  其實可唔可以真係讀SOKA再在外面讀英文及普通話CLASS 呢? 效果是不是一樣呢?

我仔現在讀小5,畢業於St.Nicholas,該校英語敎育不錯,現在他的英語至今仍識"倦脷".

引用:課程係金巴倫深,+但好多雜費....老師質素參

原帖由 mimics218 於 12-02-15 發表
課程係金巴倫深, 但好多雜費....老師質素參差
創價上小學可能會好辛苦
舊年開始,創價功課量增多了,似乎銜接到小一的功課量。

karen0128  GOOD!  發表於 12-5-16 09:01

小可人媽媽 發表於 12-2-14 21:30

點解咁講呀??我個仔淨係得金巴倫收咋, 如果同而家讀緊N果間比, 金巴倫好過佢。

小可人媽媽  咁你唔好問我,怕你唔開心...  發表於 12-2-16 22:00

醒目開學勳章

論英文程度 SN勝

有朋友囡囡讀過sn.....讚口不絕wor.

我小朋友現讀緊...我見佢英文進步得很快...比起之前讀緊個間..已經有很大改變...我之前係jolly kingdom學係英文但入左SN已經停學..但佢仍然沒有問題在英文方面.而且老師很她,時時打電話給我溝通一下小朋友學習情況...雜費的確多
除左中,普堂..其如時間都係講英文

創價是最好的

karen0128  我都聽過in小學, soka出嚟收嘅機會都大的!  發表於 12-5-16 09:03
小可人媽媽  曾經有雜誌話創價考小學中係100%  發表於 12-2-16 22:02

回覆:devilbabybaby 的帖子

各位正就讀創價的家長,可否講下每星期有幾多堂英文堂&普通話堂呢?

引用:唔好金巴倫...一定後悔...

原帖由 小可人媽媽 於 12-02-14 發表
I agree !

[

Soka: it is a Japan kindergarten, it has good facilities and environment. Everything is very well organized and tidy. My brother's daughter was studying 3 years there and homework is simple, not difficult to a kid. And it post kids' photos on the homepage and u can trace school activities. School teacher was attentive to kids, writing assessment and do interaction with parents at written form.

If you can handle K1-K3 English or Putonghua and teach by yourself, Soka will be the best choice. If not, SN.

想請教下,係咪兩間都係活動教學,學生考小一成績點樣?

回復 babycoming 的帖子

hi babycoming,

可唔可以講多少少,點解SN唔好,等我地參考下呀?