用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khamama 請幫忙, BAND 2 東區
go

Khamama 請幫忙, BAND 2 東區

Hi Khamama

昨天想到一個問題, 希望你可以幫忙指點一吓.

統一選校時,
甲部 -- 自選二間,
乙部-- 區內選30 間.
但按提供的全港 BANDING 排表
東區BAND 2 學校. 只得11 間 (有一間男校, 無得入, 有一間直資)  
那如何排30 間呢, 我小朋友只系BAND 2頭至中, 如放入BAND 1校, 根本沒有機會入圍
就算把BAND3 校排入, 也只得9 間.
那如何排30 間呢? 吾通排BAND 1 都排入去???
請指教 ??

另外, 又想問, 有些BAND 3 校, 真的非常差, 如不塡上, 那最後, 如BAND 2, 3 校派完都會有我小朋友. 那會否排排了去這些我沒有塡上的學校,或會否被派去他區呢??
請指教.

謝謝.  

我都想知呀 !

我想問是否派晒 BAND 1 的 30個志願後才派BAND 2 的學生?

我也有相同問題, 我是中西區, 完全無BAND 2校, 不知怎填!!!!

回復 kuromima 的帖子

band 1生派到無晒band1位, 就會派入第一間所填既band2學校, 唔會入唔到所有band2同band3學校. band2生都係類似. 但有時有機會band1生派完仲有位剩, 所以band2生可以搏下o的band1學校先填band3, 反正派到band3都會去叩門.

回復 khmama 的帖子

HI KHMAMA

坦白一句, 我從沒有想過叩門. 個女成績又吾系好, 又無攞獎, INTERVIEW 臨塲又吾得, 又無入什么校隊, 什么隊, 有無人事...等, 總之就 N 無, 所以... 叩門, 白費心机吧..; 所以, 我比較 CARE 點樣選校, 免得一子錯, 滿盤皆落敗...

那意思是不是, 揀完BAND 2 , 揀BAND 1 ,再揀BAND 3 呢?

謝謝指教.

我會建議你先填晒本區及他區o的band2, 然後填他區band1搏下有冇位, 因為好多時o的band1唔敢填, 反而有位剩, 最後先填band3.

多謝指教...
明白了.
thank you so much

Hi Khmama

我回去看書仔, 不明白, 為可乙部可以選他區呢?
如跨區不是要塡表申請嗎? 但如塡表轉戰區, 不是不能選本區嗎?
又麻煩你了, 謝

每個校網都會有部份學位來自他區, 如中西區就有o的他區(如灣仔, 東區, 南區)學校既位比家長選擇. 有時本區唔夠學額, 都會由他區學額補上.

本來不關自己事,也來參一腳....

khmama 你很棒~ 謝謝你為各家長所做的一切!
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

Hi Khmama

吾好意思, 一直麻煩你,

你意思, 即是, 書仔上沒有印明會收他區學生,
但我地塡乙部時, 是可以把他區學校塡入, 博一博, 對嗎?
謝謝幫忙回覆.

hw1115  他區只有2-3個學額比您揀, 您可以上website睇去年的統一派位學位表就會明啦.  發表於 12-2-22 15:13

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/hk3_2011.pdf

回復 hw1115 的帖子

Hi 你好.

多謝幫忙, 但你的綱址是2009-2011, 而我上了EDB 也找不到, 請問可以在那裏找到2011-2012呢?

發表於 昨天 15:16 |只看該作者
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/hk3_2011.pdf

您係上面條 link click 入去就可以.

但你的綱址是2009-2011, 而我上了EDB 也找不到, 請問可以在那裏找到2011-2012呢?
妳好:
   我記得仔仔上年.考完第三次呈分試後.在4月中.學校會派發一本A4紙大的小冊子給家長.裡面有妳小朋友就讀的小學所屬的升中校網.和它區妳可在大抽獎時可選的中學簡短的資料.(包括有多少學位).
  學校亦會有升中講座.讓家長了解怎樣填選30間中學.
  提議妳在選校前.先問問老師.小朋友三次呈分後.現在是屬於那一個組別.然後再跟小朋友商量選校排位次序.
   祝願妳的小朋友能入心儀的中學.加油

hw1115  2009-2012 not yet posted.  發表於 12-2-23 12:29

回復 98730 的帖子

HI 98730

謝謝告知, 那我等4月的資料了,
不用現在就掛心了.
我怕我又MISS 咗D嘢.

kuromima 發表於 12-2-13 12:04
Hi Khamama

昨天想到一個問題, 希望你可以幫忙指點一吓.

我住東區

我個情況都同你一樣,我女女係邊沿人,BRAND 1 & BRAND 2

我會當佢係BRAND TWO。

30間都唔知點選??

你地會點選呀??

回復 eric5354 的帖子

佢由5 年班時, 已經話好想讀劉永生, 不過, 我怕很難入, 太多入報讀..
而佢成績一向吾定, 今次放咗過年假, 到衣家都未收心... 完全吾入腦....又話今次考試比之前會更深.....
怕吾知會跌BAND 到點..
所以, 仍未想到點排位.
.

eric5354  我果個都系,值頭當左已經升左中一,半放棄今次考試。  發表於 12-2-24 13:33