用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 基督教崇真中學好唔好 ???
樓主: 981212
go

基督教崇真中學好唔好 ???   [複製鏈接]

引用:哎呀攪到我都想加入TIM+(發夢中)

原帖由 masterunion 於 12-03-23 發表
哎呀攪到我都想加入TIM (發夢中)
試下無妨加油喔

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 發表於 12-3-23 14:57
我唔係想等大抽獎只係今次waiting list唔輪到我個女。校長講過會比第一輪優先入讀,我都希望下星 ...

明白了。那我們等妳的好消息啦。

回覆:sakura65 的帖子

其實深崇面試後,會否都派rejected letter ga如果個個不是正選而得waiting list 咁起不是要等等等等...我第二輪果批仲未收到offer消息

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 發表於 12-3-29 13:22
其實深崇面試後,會否都派rejected letter ga如果個個不是正選而得waiting list 咁起不是要等等 ...

我認識一個同學是收到 rejection 的。所以真的不是每個人都在 waiting list。基崇校長說在4月16日前都有機會通知家長的,而最後一批可能是以打電話方式通知,所以不要氣餒。如真的十分想入基崇,可以試下去見校長,看看有沒有最後機會。祝妳好運啦。

引用:+本帖最後由+sakura65+於+12-3-30+11:56+編

原帖由 sakura65 於 12-03-30 發表
其實我認識崇真唔深,但見妳們好專業的評價,同埋已經註冊了,所以我都心郁郁。但無奈我們還waiting中,我只知16/4前一定有通知信,到時就知會否waiting中最後都收reject.呢一刻唯有等大抽獎同時又等offer運到了。

joey媽媽 發表於 12-3-30 13:03
其實我認識崇真唔深,但見妳們好專業的評價,同埋已經註冊了,所以我都心郁郁。但無奈我們還waiting中,我 ...

近兩年基督教崇真係難入左,加上今年競爭大.......囝囝同班都有正在等待通知中同學,但佢地的成績都不是太差的 (中規中距),所以不要失望,尚有機會的。

回覆:sakura65 的帖子

Sakura65:
最難過最估唔到,原來就算手上收到waiting letter都可能之後再比reject letter比你。將原本希望破滅了。16/4就是限期。唯有抱著平常心。
咁我想問妳識果位等待中嘅同學是第一輪面試果批或是第二輪面試出果批。

joey媽媽 發表於 12-3-30 15:17
Sakura65:
最難過最估唔到,原來就算手上收到waiting letter都可能之後再比reject letter比你。將原本希望 ...

他是第一輪面試果批。

引用:Quote:joey媽媽+發表於+12-3-30+15:17+Saku

原帖由 sakura65 於 12-03-30 發表
他是第一輪面試果批。
即是有排輪到我們了我們係第二輪果一批校長講明一定要比第一輪優先多謝妳報料,睇情況我們都機會都很微
我而家可以安心放復活節假了,後再計劃下點排大抽獎先後次序,因30/4要交統一表!

joey媽媽 發表於 12-3-30 16:27
即是有排輪到我們了我們係第二輪果一批校長講明一定要比第一輪優先多謝妳報 ...

joey媽媽也不需灰心,可能囝囝同學的成績低於妳的小朋友呢。不過點都好,參加大抽獎也不失為一件好事,可能結果會有意外驚喜,祝妳好運,不要給小朋友太大壓力呀。怪的衹好怪香港的教育制度。

回復 981212 的帖子

yes, I agree

Joey 媽 :

我昨天放棄左崇真個位, 祝你成功

hugub

hugub 發表於 12-4-3 10:35
Joey 媽 :

Hugub :

Oh, what a surprise, you got a better choice ?

引用:Joey+媽+:我昨天放棄左崇真個位,+祝你成功h

原帖由 hugub 於 12-04-03 發表
Joey 媽 :

Why呀?咁去邊呀!等大抽獎...或者...?

我地博大抽奬

引用:我地博大抽奬

原帖由 hugub 於 12-04-03 發表
我地博大抽奬
其實我都有一個諗法博大抽獎,但只是怕想選的學校未輪到我女。但崇真咁耐都未有消息,我相信都無我地份兒了!多謝妳退出一個學位,我地第二輪面試嘅waiting list都不知排左去邊?所以我而家都度定緊大抽獎次序了

joey媽媽 發表於 12-4-3 13:30
其實我都有一個諗法博大抽獎,但只是怕想選的學校未輪到我女。但崇真咁耐都未有消息,我相信都無我地份兒了 ...
hugub + joey媽媽 :

博大抽獎都係一個辦法,可能真的有更好的結果,最少可供選擇的學校多了。Anyway,祝兩位媽媽好運,孩子日後讀得開心,健康快樂成長....。

我兒子係讀太子道協和小學, Banding 為2B, 原本一早已經註冊了基崇, 但4月23日前仲可以反悔, 我和太太一直十五十六, 到底反唔反悔去取消註冊, 去大抽奬呢?
結果上星期五, 聽完學校的升中選校座談會後, 原本想博第一志願為聖芳濟, 負責升中的老師話博唔過, 因為油尖旺無咩Band 2位, 一個唔好彩分分鐘派左去信義或劉皇發, 建議我唔好取消基崇, 起碼係英中.

雖然而家都叫做大局已定, 但都想知多少少基崇既資料:

1. 聽講基崇係崇真小學既直屬中學, 所以應該都會收好多崇真小學既學生, 因為崇真小學既水準都好高, 但點解根據khmama所提供的banding表, 基崇只係2B, 是否崇真小學既學生都唔想揀基崇, 抑或有其他原因?

2. 根據khmama的banding 表, 佢會考14分的比率只有二成多, 如果崇真小學的學生佔多數, 無理由會差成咁.

3. 我認識一位家長, 他的長子在基崇讀中三, 成續和品行中上, 他的得知基崇是Band 2A, 到底真實是怎樣?

回復 leehyalbert 的帖子

本人有去學校的開放日,有聽鄭校長的 presenatation,已幫自己小朋友註冊了基祟。我嘗試回答一下妳的問題:-

1. 祟真小學的學生大約佔中一學生的25%

2 + 3. Khmama對基崇的Banding 係2B。想信亦是對的。因為基祟在2004年才開校,跟每一間新開的直資中學一樣,一開始時收生的門檻都是較低的。日後才在課程上、加上老師的配合和努力,去慢慢提升學術水平。我認識一朋友的囝囝,他在2005年入基祟。當時他所讀的小學說明不會收他入自己的中學 (因為成績太差) ,而其他直資都唔收佢,到最後衹有基祟收他,我當時都以為基祟是一間不太好的學校,但近幾年卻不斷升值。到現在幫自己小朋友選校時,我都放棄了大抽獎而決定入基祟。 基祟到2009年才有第一屆的會考成績,而回想當年的收生門檻,Banding 係2B也是合理。但聽講基祟近年都有出過一個會考狀元.....妳可以上網search 下。

其實一間學校好與不好真的很難講,一些傳統名校就為了學校成績而瘋狂地去催谷學生,當然如果學生受得起就無問題發生,但並不是每個小朋友都可以用這方式去教的嘛。我選校最重的是要校風好,然後再觀察該中學是否對小朋友合適,希望幫到妳。

我己為小女註冊了基崇,但有無人知道中一升中二,學校有什麼邀求?另外中一有五班,但中二和中三只有四班,所以是否中一有一班要留班?
‹ 上一主題|下一主題