用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 基督教崇真中學好唔好 ???
go

基督教崇真中學好唔好 ???   [複製鏈接]

請給意見 ! Tks.
   4    0    0    0

回覆:基督教崇真中學好唔好 ???

我都想知?如果面試入左,會讓子女入讀嗎?或是通常放後備呢?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 發表於 12-2-9 16:22
我都想知?如果面試入左,會讓子女入讀嗎?或是通常放後備呢?
"放後備"是甚麼意思?
如果學校給offer你,你會接受嗎?

未知!面左試其中一間,等消息中。正在考慮會否入讀,聽此校校風一向很好很嚴。老師又關愛同學,是升值中學校。但我又見bk好少家長及此校,所以想收多些料而已!

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

在講座裹, 個校長真的很有熱誠 ! 好Nice.

其實我當天都無參觀,我老公有去聽簡介會,都話校長有熱誠。我老公話如果收左我地寶貝都會註冊入讀,但我未了解此校,所以十五十六。而家等緊信,未知收唔收。你們知是否已經有一批家長,係一月註冊左呢?

joey媽媽 發表於 12-2-13 20:44
其實我當天都無參觀,我老公有去聽簡介會,都話校長有熱誠。我老公話如果收左我地寶貝都會註冊入讀,但我未 ...

第一批上年年尾已收到通知,但知道有不少人放棄了。

引用:+本帖最後由+cellon+於+12-2-14+21:23+編輯

原帖由 cellon 於 12-02-14 發表
Cellon:
係!年尾果批決定放棄,係因為買保險太早或是此校有咩唔好我唔知呢?比d意見我啦!thx

聽講哩間學校又嚴又深, 而且留班率高... (哩d 都係我兩年前搵到的資料, e+仔仔已上中二了)... 或者現已改變, 你再search吓吧!!

回復 cellon 的帖子

啊,第一輪被取錄的有很多人放棄了嗎 ??? 是不是你們身邊的朋友都已放棄了 ????
在網上 search 過基崇,早年係有些負面的消息,但現時係點樣就無聽過了..........

有冇人註冊咗呀 ???  Any commeents about this school ?!

我會報讀,因為崇真有好的辦學理念,校長老師又是熱誠的基督徒,我相信學校充滿愛,學生自然會主動學習。

聽講今年唔會有叩門位 , 唔知係真定假 !

我記得校長在面試日已說明不會有叩門位。

其實今次收生有幾多個位比外來生架!是否好易入?好似無咩人討論此貴校嘅

我覺得崇真有很好的軟件(老師)和硬件(學校設施),雖然沒太多人認識它,但很有潛質和愛的學校,一定會升級。

小兒已給基崇和李國寶收取,現正考慮中,
兩間學校都各有優點,李國寶建校時間較久,公開試成績較佳,學生有不同的文化。不過我喜歡基崇的小班教學和校長積極的態度,實在難選擇

我除了喜歡基崇的小班教學和校長積極的態度,也喜歡十二門徒計劃

Truelight 發表於 12-2-23 13:33
我記得校長在面試日已說明不會有叩門位。
我仲一心諗住派得唔好就去崇真叩門

回復 Truelight 的帖子

請問你的小孩有否報讀其他直資中學呢?
‹ 上一主題|下一主題