用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 基督教崇真中學好唔好 ???
樓主: 981212
go

基督教崇真中學好唔好 ???   [複製鏈接]

有報讀其他直資中學,但最喜歡是深崇中學

回覆:基督教崇真中學好唔好 ???

我有兩位家長朋友收信Waiting list中,唔知又無機會入讀!朋友話個個都係waiting要等,又唔知條隊排幾多,早不如早d放棄吧!唔好心掛掛!等自行或大抽獎仲好其實多唔多位剩架

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

其實深崇是Band 1定band 2? 我見深崇都出咗個高考6A狀元。祟小>深崇>恒商

回復 elizatyy 的帖子

Band 1 or band 2 depends on what type of student to be enrolled. But according to Principal, 深崇 is progressing constantly.

joey媽媽 發表於 12-2-28 23:19
我有兩位家長朋友收信Waiting list中,唔知又無機會入讀!朋友話個個都係waiting要等,又唔知條隊排幾多, ...

我都係 waiting list 中..........
我都知好多人在 waiting list。咁正如妳所講,都唔知條龍排到去邊,索性專注去自行和大抽獎算了。報直資都係想希望早些有學校收,買個保險.....

引用:Quote:joey媽媽+發表於+12-2-28+23:19+我有

原帖由 sakura65 於 12-03-05 發表
我都係 waiting list 中..........
我都知好多人在 waiting list。咁正如妳所講,都唔知條龍排到去邊,索 ...
如果深崇係waiting list中決定收你子女,你會考慮入讀而放棄大抽獎嗎?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 發表於 12-3-6 08:52
如果深崇係waiting list中決定收你子女,你會考慮入讀而放棄大抽獎嗎?

我相信都係博大抽獎。
因為大抽獎和自行尚有很多機會可以去選其他更合適的中學(小兒係 Band 2 生)。
深祟校長的教學理念我也很認同,但地點真係十分之隔攝........
按Khama 的直資排名,深崇係屬 Band 2B, 如果係Band 1生,更加應去博大抽獎。
因為覺得今年可能因為競爭大,很多家長都好早報了直資,這令我覺得大抽獎有更高突圍的機會.....

引用:+本帖最後由+sakura65+於+12-3-6+15:25+編

原帖由 sakura65 於 12-03-06 發表

回復 sakura65 的帖子

me too, my daughter also for waiting list,....  but today, I received 基督教崇真中學 letter (收錄她), Now 我心情15 &16, because I search information but NOT GOOD from website :

請就讀基崇
的家長, 幫忙給我意見, 萬分感謝

(不說個人意見,只說出幾件事情:
1. 中一有20%的同學留班
2. 曾試過地理全級只有3人合格 (因為完全不是出課本內容)
3. 部分課程是用高一級的課本(即中一用中二書)
友人現在處於困難局面,其實兒子在英小讀,成績不錯的,但去到這間超高程度中學,竟然有部分科目唔合格,而拿着這個成績表,想轉校亦很難,因為基督教崇真並非名校,很多學校見到有唔合格,連申請表都唔俾。
我絕對贊成教育從"嚴",但.....不贊成"苛"。 )

成績表時,如果有以下的項目不合格便要簽署承諾在下次考試時一定要合格才可以繼續讀書:
1﹒出席率不少於全年85%(包括考試後的活動);
2﹒總平均分(包括基督教倫理科及體育)合格;
3﹒中、英、數三科總平均分>/=55%;
4﹒基督教倫理科及體育合格;
5﹒操行及學習態度評級不低於C-
(操行分及學習態度分每期的基本分由 B 級開 始)
如果在上學期簽到下學期做唔到就無得升或者要走 ,如果在下學期簽到下年上學期做唔到亦要走。你唔想走就好似E 家班家長和學生咁去求學校,學校會唔理你。

sakura65 發表於 12-3-6 10:44
我相信都係博大抽獎。
因為大抽獎和自行尚有很多機會可以去選其他更合適的中學(小兒係 Band 2 生)。
深祟 ...
Total agree with you, 我地自行果間會in 100人收43個 , 我想博自行多d , 深崇太隔攝啦唔就腳

123mama 發表於 12-3-17 04:28
回復 sakura65 的帖子

me too, my daughter also for waiting list,....  but today, I received 基督教崇 ...

Hi 123mama :

我都有報基崇,亦是在waiting list 當中,情況跟妳一樣,收到offer但大家都仲考慮是否去愽大抽獎………本人對基祟的感覺如下:-

無錯在網上找到的資料都是較為負面的佔多。基祟在2004年先建立,就像所有較新的直資學校一樣,初期的收生準則都係較低的,所以近幾年的會考成績都不會太耀目(雖有一年都出左一個會考狀元)

而於妳所列出的問題,我在網上都有看到。我有一個朋友的兒子都是在基祟讀,仲係2006年入的。佢成績係屬BAND 3的,當年祟真較易入所以選佢。個小朋友讀落都不錯,雖然在班中仍屬中下游,但都讀得開心,因教師都有愛心。聽講當年的校長是比較嚴,要求較高,但都有比機會那些成績不好的同學留班 (其實學校所要求升班的成績都不是太苛刻),我覺得這樣做總好過一成績唔好就叫你離校或者比你照升班但放棄你果種。那些家長當時的言論我覺得係比較偏激,當年聽講有家長打上去電台投訴間學添………….

但一年前此校已換了校長,在Open Day裡鄭校長的教學理念本人是十分之認同,亦覺得此校正在增值中。其實我覺得最重要係間學校是否適合你的小朋友,按Khmama的排名,基崇屬Band 2B,英文中學,至於校風,妳可以抽時間在放學時在學校附近看看學生的行為。我覺得就算係什麼傳統老牌名校都有它的負面新聞,衹不過好多時因名牌效應而被人所忽視而已。

不過仲要考慮一下個 location。離荔枝角MTR站要行大約十分鐘。

hugub  我剛剛收到信23/3註册, 煩惱中....  發表於 12-3-17 15:19

回復 hugub 的帖子

Hugub :

妳也收到取錄信,那妳決定成點 ???  
我尚在考慮當中.........  

剛剛問過阿囝老師, 佢話睇過上年入崇真既學生名次大概全級考到12X, 似乎唔太理想, 我仲煩緊..... 但老公叫我注左册先,再睇24/3自行in成點再决定

hugub 發表於 12-3-19 13:53
剛剛問過阿囝老師, 佢話睇過上年入崇真既學生名次大概全級考到12X, 似乎唔太理想, 我仲煩緊..... 但老公叫 ...

我又係在24/3有另一間自行面試呀.......
但相信都好快要作決定,因為直資在四月會將已註冊左的學生名單送上教育署,那就算自行得左都要當放棄。
考到12X入基祟的可能係後補位。不過老實講,說明是BAND2中學,都唔會expected成績會好突出,況且基祟屬較新的直資中學。要考慮的都係睇下間學校是否適合小朋友讀。

sakura65:

你會唔會註册?

hugub 發表於 12-3-19 16:02
sakura65:

你會唔會註册?

仲考慮緊。我傾向註冊,但阿仔爸爸想搏大抽獎。
真係15,16。

我囡囡依家讀緊基崇(f.5), 讀左5年可以比的意見你:

TTCA屬於band2英中, 論校風可以講非常好, 不過講到成績, 由於大部份學生都係band2生, 主動學習既興趣唔大, 成績都係一般, 加上學校新,好多老師都好年青, 教學方法未必好有經驗(不過優點係比較有沖勁)
基祟有好多學生都係崇小升上黎,佢地響崇小已經係英語授課, 所以無論響教學上同朋友溝通上都好快適應, 不過響其他小學升上黎既學生, 可能要花的時間適應...由於崇小學生適應哂的環境, 同老師亦認識, 所以好多時學生會長/社長/班長呢的職位都係比祟小學生做, 可以講崇小學生地位會係優越的
不過總括黎講, 呢一間都算係好學校, 環境同配套一流, 又有室內泳池,經過我呢5年既了解,起碼校園一定唔會有黑社會先
不過依家冇左中中同英中之分, 佢既英中優勢已經冇咁明顯, 所以我會建議, 假如你既子女係band1尾/band2頭就博大抽獎, 假如係band2中-尾,又或者band3頭既, 基祟都係一個好選擇

回復 RT 的帖子

十分多謝妳的意見呀 RT。
想問多一句,鄭校長上任後,對學校的policy、成績或對學生的要求有沒有什麼特別的改變 ????
我也贊同妳的想法,Band 1 or Band 2頭的學生可以博大抽獎踫一踫運氣。但其實我都認識一些Band 1的學生入了基祟,主要都是覺得學校適合自己的小朋友和認同校長的教學理念。

我想8下, 崇真係未小班教學??? 會唔會好谷呢???

masterunion 發表於 12-3-21 15:09
我想8下, 崇真係未小班教學??? 會唔會好谷呢???
之前都係30+人一班的,但新校長上任後,這方面好似揸緊左,而家係大約25人一班,中一有5班。
以前谷唔谷就唔知啦,不過新校長聽落不是很鼓吹“催谷”學生的。

‹ 上一主題|下一主題