用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TKO 綠茵 & 德寶, 大家會點揀?
go

TKO 綠茵 & 德寶, 大家會點揀? [複製鏈接]

如題, 請給意見,Thx!
   0    0    0    0

回覆:TKO 綠茵 & 德寶, 大家會點揀?

仲有Boxhill, 我都想知邊間好d.  我比較著重語文訓練同活動空間

除非喺呢兩年有人事同運作上嘅大改革,德寶一定擺最後。
綠茵都幾好,如果遲啲安寧嘅新校舍開埋,小朋友嘅學習環境相信會有所提升。

大仔N1時都考到德寶同綠茵, 感覺綠茵好些, 不過最後2間都冇去, 去左藍田朗思,   K1再轉去九龍塘的kinder,     細仔今年年尾都會考n1, 朗思不差, 不過因為哥哥個時走左冇讀K1, 細佬應該都唔會收,   所以打算 九龍塘就 HKPre-school 同 Kindmind. TKO會順為選 學之園, Boxhill, 綠茵,  因為就算K1考不到其它學校, 此些讀下去相信都不會差 (入直資小學率, 因直資要人人自己考, 跟不到哥哥入...)   不過TKO BB特多, 相信都好難入..

德寶真係咁差?? 我仔上緊佢playgroup又好似唔太差喎! 原本仲諗住如果德寶收番佢讀N就唔洗煩添:;pppp:

咁如果新都城翠茵同藍田迦南, 大家又會點排?

回復 Woojojo 的帖子

我會選翠茵, 迦南識的小朋友好多自理稍弱...

Boxhill 有人話校園比較細同迫, 係咪真架?有冇人去過?

回復 HaYi 的帖子

請問係咪出藍田讀n, 第二年去考出名d嘅k會好d?

Thanks HaYi !

呢個問題困擾咗我都一段時間, 雖然迦南未知收唔收!  翠茵喺將軍澳都算有一定口啤, 但同迦南比真係無從入手!  前者吸引我之處: (1)區內有口碑 (2) 可選國際課程加強英普語言能力 (3)較近屋企, 而後者就係(1)個group同學校已有一定歷史同口碑, 仲過埋教署質素評核 (2)有學劵 (3)可直升k1.

我有去boxhill 今年嘅open day, 校舍真係好細, 只係商場入面一角, 大約得5-6個課室左右, 迫唔迫就唔知, 因為唔知佢收幾多學生一齊上堂!

回復 muffy 的帖子

我大仔當年(3 年前) 不少Think 同學仔是因為考到 SC / KV 或其它等不讀朗思K1的, 而家我相信都係差不多, 不過又不是指其它的TKO n1 少人考到, 只是我不太清楚TKO 個些幼稚園N1生的K1去向 (當時未有學之園及boxhill, SC 又未有N1..)  , 所以今年細仔考N1都會參考下之前的經驗同再改下去考的名單.   

TKO Boxhill 係幾細, 不過都識不少朋友仔在上 N1應不錯, 只是貴, 如果考到 SC N1 就好似差不多$.. LH 未去過, 只在外面睇過, 唔知點, 不過LH 同 SC 的課程都似, 所以K1不轉都不是太大問題.

回復 Woojojo 的帖子

係呵, 幾間翠茵綠茵都唔錯, 我覺得如果不遠, 我會情願留在此些不去迦南, 迦南我知是九龍塘的那間好些, 其它我唔覺同一般的有咩不同, (可能哩一好處是有學劵.., 不過好多多人選的學校已退出學劵制, 相信都有些啟示..)

回復 muffy 的帖子

我大仔個時N1, LT Think 表示如果 想去 KLT Think 上K1, 佢地可以安排, 我當時又覺得N1 要去 KLT 好似遠左些. 所以都希望N1 留在 TKO 附近, K1先出去.  

不過而家間間好少少的都好多人去, 細仔真係要早做打算, 最衰 SC n1 又遠又冇校車又貴..都在想到時年底去不去考..不過如果 N1 在別定, k1 想入 SC 又更難左, 因為佢己有自已的N1上..男仔 真係煩. 少龍校, 不似女仔有 GH 等可選...

朋友話 德寶都ok wor..

Stupidgarfield 發表於 12-2-16 17:32
朋友話 德寶都ok wor..

刨下文你就知點解我唔buy佢!而幾年前喺面試嗰陣我都覺得個行政幾混亂。
當然時間可以令人有進步,希望而家情況有所改善啦!

藍田迦南我都幾鍾意,好有糸統。一般K1啲位都俾晒PN嘅學生,當年考K1係唯一一間考唔倒嘅幼稚園,有小小飲恨嘅感覺。

我朋友話 啟思都亂.. 又要出去太子道.. 交左書簿費, 開左學都未有書.

回覆:TKO 綠茵 & 德寶, 大家會點揀?

新寶城翠茵同Boxhill, 邊間會好啲?

太耐無上來,原來有咁多位媽媽比咗意見! 唔該晒!
因為德寶地點近我住的地方,所以真係好想知德寶呢2年有無改進到,睇到有關的BK評語都係比較舊的,眼見我住的屋苑好多小朋友都讀呢間學校,真係好想走去問下佢地意見,但又無咁o既膽量..hehee..而且又好多都係姐姐帶返學...唔知有無媽媽有update的評語呢?
‹ 上一主題|下一主題