用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囝囝五年級考得不好!!
go

囝囝五年級考得不好!! [複製鏈接]

請提點下我,囝囝五年級考得不好,中B英C數B常B音B視B操行B+,應該是BAND2;而六年級第一次就好些,中B英B數A常B音B視B操行B+,全級20/127。依家第一輪找自行兩間都唔知點選,如果第一間沙蘇,第二間林漢光,唔知會唔會太高攀?(想選基督教學校或無宗教的學校)
   1    0    0    0

回復 etK@n 的帖子

兩次呈分試計埋係band幾?

老師無講係band幾呀!叫囝囝要在六年級第二次的考試保持狀態,就無問題了。我估五年級係band2頭,六年級第一次試成績係band1中。

既然係咁, 你選兩間band1應該都唔會錯, 但林漢光抽獎放第3都入到, 自行可以報一間再好少少都得. 如果你冇信心第三次呈分keep到band1成績, 咁自行報林漢光應該可以唔使大抽獎.

你認為沙田蘇浙公學好唔好?看排名是在林漢光之上。

沙蘇可以考慮.

想請問一些中學在自行收生時會唔會都睇小學ge banding ga? 雖然小學是沒有banding 之分,但如果是地區名校會唔會有分加呢?

好多謝你的分享。我想知多一些有關沙崇的情況,佢地係唔係只收band1頭的尖子。係唔係好難入?

回復 rexmami 的帖子

小學冇banding既, 但有o的學校會特別喜歡收某些小學既學生, 因為o的師兄師姐做得好, 你可以留意自己小學升中入邊幾間特別多, 搏o個幾間可能就會較易入.

好多band1中會選沙崇, 競爭都幾大.

哦!今晚真開心,囝囝都一齊來認識khmama,還一齊討論他對中學的看法。看來按起初的選擇都不錯,囝囝話會努力架。真的好多謝你,你好好人啊!

Thank you! Khmama.

請問你認識官塘福建中學嗎? 有甚麼評價?

你囝囝咁識諗, auntie khmama都要比個佢.

官塘福中屬band1尾band2頭, 呢間唔錯架, 尤其是英文班成績更好.

Thanks. 另外本人有個問題想問, 一些小學考試是給分數的(在成績表上), 一些則是用letter grade (A/B/C) 來表示, 用letter grade 的準則是甚麼? 幾多分以上是A, 幾多是B...... 知道有些是拉 curve 的, 不知khmama有何見解?

Wish you a joyful New Year of 2012!

happy new year! 間間學校既grade會唔同, 阿女以前小學90分或以上係A, 75分至89分係B. 有o的學校85分或以上已經係A, 所以冇咩參考價值. 但係對一o的要求科科A叩門先派表既學校, 85分當係A就會著數o的. 不過自行學校會睇全港次第, 成績表既grade唔係好大影響.

唔知教統局係點樣統一計算學生嘅排名及分banding 呢?校長話學校都唔知喎.

都幾複雜, 簡單講就係以2008年 同2010年既中一編班試既分數, 將呈分試成績標準化, 然後先將本區學生呢個分數排高低, 頭1/3係band1, 次1/3係band2, 最後1/3係band3. 呢個banding就可以用o黎乙部抽獎. 如果將全港學生去排高低再分三份, 個banding就用o黎甲部抽獎.
‹ 上一主題|下一主題