用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 請幫忙解答, 求救
樓主: kuromima
go

khmama 請幫忙解答, 求救   [複製鏈接]

回復 lulu1312 的帖子

正確o黎講係按呈分試標準化咗既分去排.

回復 cowboymama 的帖子

Cowboymama - 已PM給你,tks!

回復 khmama 的帖子

Kamama - 我囡囡跟校綱深水埗區,家住荃灣但不考慮跨區了,因荃灣英中不多。請問深水埗區有那些校風好的B1中至尾基督教學校呢?

我都想問吓,屯門同元朗區今年升中人數, 兩區各自嘅學額人數?
另外再想問,點解中學毎班人數,有時說34人,又有時說36人......到底中學係34人一班定係36人一班?

回復 khmama 的帖子

Khmama - 囡囡校網深水埗區,家住荃灣,但不考慮跨區,因荃灣英中較少。請問大抽獎深水埗區校風及成績好的B1中至尾的(首選基督教學校)英中有那些較好?

khmama 發表於 11-12-27 20:55
回復 redkoni 的帖子

redkoni,

>>
【明報專訊】在「龍年效應」影響下,明年本港升中學生總數輕微回升,由今年6.05萬人增加至6.18萬人,升幅2.1%。
個別全區學校集體縮班的區別,升中生人數將回升。以今年減班「減過龍」的葵青區為例,中一學生人數將由今年3691人,增加至明年3812人,升幅約3.3%,令該區明年仍需面對學額不足問題。
根據教育局數字,全港18區中,有13區來年升中生人數回升。西貢區學生人數將由今年3045人,增加至明年3330人,學生增幅多達一成,屬全港之冠。不過,黃大仙、元朗、離島及中西區和南區未能受惠於「龍年效應」,明年學生人數繼續減少。學生人數跌幅最多的是南區,由2316人下跌至2260人,跌幅2.4%。
2013年再跌 促落實改善措施
津貼中學議會主席廖亞全表示,自願減班雖初見成效,加上「龍年效應」令學生人數回升,有助穩定中學界。不過他同時指出,2013年中一學生人數將再度下跌,衝擊中學收生。他強調,學界已清楚表達訴求,要求教育局將中一每班人數逐步減至30人,同時紓緩收生問題及配合新高中學制,促請當局盡快落實執行改善措施。

<<

khmama,

我搵到原因報紙攪錯乜嘢, 佢哋的數字通通包埋國際學校, 而我上載的數字是巳經減去國際學校學生, 所以我所上載的教育局數字是無問題.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&extra=page%3D1&page=5

教育局2011年的學生數字
分區級別官立資助直資私立國際所有類別
學生人數學生人數學生人數學生人數學生人數學生人數
葵青區小五

小六

西貢區小五

小六

南區小五

小六

最好當然等埋教育局出2012年的小六數字.  至於仍然包括在西貢區的女拔小(私小的111人)於2012年應該加落油尖旺區.

1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

唔怪得o的數差咁遠啦. thanks.

回復 Ogre 的帖子

深水埗基督教英中得銘賢, 無宗教可以考慮黃隸珊.

回復 lulu1312 的帖子

按成績排.

Thank you redkoni.

咁毎班人數,係咪36人,而唔係34人一班呢?

回復 PPP2010 的帖子

教育局既公佈係34人一班既, 但係今年似乎間間學校仍維持36人一班, 唔知係咪縮班之後少咗6800個位, 加上今年考生人數多咗千幾人, 所以要加班加位.

PPP2010  Thank you khmama   發表於 11-12-30 01:56

醒目開學勳章

khmama - 請問油地B2仔可以選擇咩學校? 另外, 是不是中學的區域都會影響入大學的呢? 謝謝!

回復 lovingyou 的帖子

油尖係強區, band2可以去九龍城報下何官同胡兆熾, band2頭可以搏下陳瑞琪喇沙. 入大學同地區當然無關係, 只係某o的區名校林立, 自然多o的人入u.

khmama你好,想問吓我小朋友係讀九龍城的小學成績band3頭,老師話差小小就band2尾,如果第三次成績升到band2,而自行冇選聯系中學(band1),可否统一時選聯系中學做第一志願,有冇機會??

KHMAMA,
     您好!小兒讀北角衛理,成績估計是band 2中至頭(未派成績表),家住西環,請問我的選校安排如下可以嗎?
1. 自行收生首選高主教,次選聖類斯
2. 報直資兩間,聖保羅書院(因我是舊生)和深水渉英華書院
3. 大抽獎甲部仍選高主教和聖類斯, 乙部選劉永生和衛理

Khmama,
你好,請問九龍城區龍年效應影响大嗎?
小兒就讀馬頭涌官小(土瓜灣),第一次呈分試band1尾,第二次band2頭,自行選丘佐榮及迦密是否冇機會呢?

hkmama, 你好!
女兒為屯門區b1頭中學生,, 如轉網去油尖旺, 抽入真光的機會大還是留屯門抽百周or董中等機會大?  正在煩惱中...
Thanks!

醒目開學勳章

khmama謝謝你的意見.
想問多一個問題, 如果兩次都係B2中, 第三次呈分仲有冇機會上到BAND1尾呢? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題