用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 請幫忙解答, 求救
go

khmama 請幫忙解答, 求救   [複製鏈接]

Khmama

你好, 煩請幫忙, 告知如下, 以2012年9 月入讀中一計.

1) 今年全港有多少位小學學生可參加派位
2) 東區佔多少人數?
3) 柴灣, 小西灣, 杏花村, 各區佔多少人.
4) 多少男生, 多少女生?
5) 呈分試後, 教育局是否有內部名次之分? 會否通知學校? 是按全港計, 还是分區計?
6) 想問鰂魚涌嘉諾撒, 金文泰是否band 1 尾呢? 顯利是否band 2 頭呢? 而衛理是否比顯利高些呢?
7) 如劉永生放在自選是否危險呢? 因為很多人會選此間? band 2 學生, 有沒有机會呢?
   0    0    0    0

您地宣佈了 banding 啦 ?

回復 hw1115 的帖子

沒有說BANDING , 所以有此一問, 如有, 那我就打電話問老師了.

回復 kuromima 的帖子

明年升中人數會由今年既605xx人升到618xx人, 東區人數就唔肯定, 上年係3256人, 今年估計都係多大約100人. 柴灣, 小西灣同杏花村唔係校網, 知道幾多人都冇關係. 男女生比例保守計係4:6. 呈咗分比教育局, 就會計算分數再劃分banding, banding分區內同全港兩個banding. 大抽獎乙部睇區內banding, 甲部睇全港banding. 嘉諾撒同金文泰屬band1中. 衛理好過顯理, 兩間都屬band1尾band2頭. 劉永生屬band2頭, 但受歡迎程度似乎好過顯理, 如果你小朋友係band2頭, 可以試下劉永生同顯理. 東區上年band1+band2抽獎位有1439個, 佔74.5%, 而band3位只得492個, 所以大抽獎其實都穩陣可以抽入band2學校, 自行稍為進取亦無妨, 成功機會就要視乎對手強弱同面試表現, 冇得估計.

回復 khmama 的帖子

非常感謝你的詳盡回覆,
小女,考7 X /13x , 老師話屬BAND2 , 但我問是頭中尾, 老師說沒有統計.
見議自選報嘉諾撒, 請問危險嗎?
請指教. 謝.

BAND2報嘉諾撒當然危險啦, 你既老師有冇見過成功既個案?

Khmama,請問深水埗區B1中至尾(考32,全級102人),自行報沙田培英危險嗎?

回復 Ogre 的帖子

機會微o的, 考沙蘇, 聖母無玷既機會大o的. 其實聖母成績唔錯, 只係中一收唔夠人至降呢.

Khmama,

自行是不是計兩次呈分平均分,東區Band 1 頭至中男仔應該點選擇呢?

回復 lionmonkey 的帖子

自行只係睇頭兩次呈分試, 但係以上兩次中一編班試將分數標準化後再取平均值. 自行時, 學校會問教育局取得投考考生平均值既次第, 用o黎選擇面試既學生. 東區好多學校, band1頭至中可以選聖馬可同中國婦女會.

KHMAMA,

請問是否有葵青區今年升中人數, 全區學額人數呢??

謝!!

黃巴士

redkoni  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2313437  發表於 11-12-27 17:04

回復 黃巴士 的帖子

明報話葵青由3691人升到3812人, 升3.3%.

黃巴士 發表於 11-12-27 16:38
KHMAMA,

請問是否有葵青區今年升中人數, 全區學額人數呢??

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2313437
1   2   3   6  8

THANK YOU!!

回復 khmama 的帖子

Khama-如果阿女考沙培機會微,以佢B1中至尾嘅成績應該Keep住基崇(已收),還是搏一博自行其它的B1中至尾津校?我喜歡基崇校風及小班教學,但成績一般!

Ogre,

考32/102,會否是B1中呢?崇小好像是約50%B1。當年囝仔(09/10 P6)有女同學考沙崇沙培,沙培收了,成績好像是B1中或尾,另外籃球叻。問問老師,若是B1中,可考慮搏一搏。今年班主任是誰?可PM我。祝升中選校順利!

Cowboymama

kuromima 發表於 11-12-19 14:34
Khmama

你好, 煩請幫忙, 告知如下, 以2012年9 月入讀中一計.

自行首選 金文泰中學 機會較高。

回復 redkoni 的帖子

redkoni,

o的數字好似有出入, 下面係明報11月28日既報導.

【明報專訊】在「龍年效應」影響下,明年本港升中學生總數輕微回升,由今年6.05萬人增加至6.18萬人,升幅2.1%。
個別全區學校集體縮班的區別,升中生人數將回升。以今年減班「減過龍」的葵青區為例,中一學生人數將由今年3691人,增加至明年3812人,升幅約3.3%,令該區明年仍需面對學額不足問題。
根據教育局數字,全港18區中,有13區來年升中生人數回升。西貢區學生人數將由今年3045人,增加至明年3330人,學生增幅多達一成,屬全港之冠。不過,黃大仙、元朗、離島及中西區和南區未能受惠於「龍年效應」,明年學生人數繼續減少。學生人數跌幅最多的是南區,由2316人下跌至2260人,跌幅2.4%。
2013年再跌 促落實改善措施
津貼中學議會主席廖亞全表示,自願減班雖初見成效,加上「龍年效應」令學生人數回升,有助穩定中學界。不過他同時指出,2013年中一學生人數將再度下跌,衝擊中學收生。他強調,學界已清楚表達訴求,要求教育局將中一每班人數逐步減至30人,同時紓緩收生問題及配合新高中學制,促請當局盡快落實執行改善措施。

redkoni  南區
2011年:1683  ->  2012年:1573
(報紙寫的由2316 -> 2260, 呢度仲錯得離譜, 連南區果633個國際學校學位, 都加埋落去, 咪變成1683+633=2316  ,  1573+633=2260 囉, 所以又係佢錯.)   發表於 11-12-28 00:22
redkoni  西貢區
2011年:2925  ->  2012年:3210

(報紙寫的由3045 -> 3330, 因為佢包括埋搬咗去將軍澳的女拔小的120個位, 2925+120=3045, 3210+120=3330,  現在女拔小都搬返佐敦道, 到2012年這120個位要計都計落油尖旺   發表於 11-12-28 00:21
redkoni  葵青區
2011年:3691  ->  2012年:3812  (啱數!)  發表於 11-12-28 00:20
redkoni  khmama,

啲報紙有時對啲數字一知半解, 亂嚟!    發表於 11-12-28 00:20

回復 Ogre 的帖子

band1中至尾其實都唔使讀基崇. 你抽獎區會係沙田定深水埗? 如果係沙田區而你又心儀培英, 即使自行唔得抽獎仲有機會, 你都唔會甘心自行其他學校, 你大可抱住陪跑心態照報培英.

‹ 上一主題|下一主題