用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試遊戲.... 好失望好唔甘心
樓主: pangps
go

面試遊戲.... 好失望好唔甘心 [複製鏈接]

我開始收信收到無晒感覺,夠竟有大B細B之分,又為何要同一年考呢?唔明個教育制度~

睇完呢個POST, 覺得而家既教育本質變哂, 樓主只顧住好想好想入KV, 覺得係名校, 出路好, 無諗過路程遙遠, 又話要讀呢樣讀個樣去裝備自己個囡, 佢只係一個2歲幾3歲既小朋友, 有無諗過咁樣對佢佢會好辛苦?

我深信每間學校都能教出好孩子, 而且父母先係孩子最主要既老師, 唔係話一間所謂好學校就可以教好個囝囡的

係唔係MS 係waiting你唔開心,其實收唔收有時要講同老師嘅眼緣,可能D問題有好多小朋友識答,老師當天面試時好多小朋友都識答,無可能識答就收硬。始終學位有限,個人意見,不喜勿揷。

Soka收了已經好叻啦!!!
Interview收唔收係睇彩數,冇得唔甘心!
我都已經麻木了!!!

我個B都是差不多全部waiting+reject,只有一家收了,都會有唔咁心的時候。最最最唔咁心的是阿B明明一年前已經識得嘅,就是不肯面試時回答...不過我都知道好多B都係咁。有時係明明in得好好諗住好大機會,點知竟然是reject...不過真係越來越平常心對待了。

其實最初每次收D信都是waiting,都幾心灰,可能因為兩年前哥哥interview時,第一封信己經是accept信,加上之後每封都accept,順利到不得了,都唔知register邊間好,每次$660,但最心想入個間就唔得,真係幾好笑。

但今次每封都waiting,都唔知等幾耐,可能quota俾哥哥用盡了,而且今年真係競爭好大,只好継續等

樓主唔洗唔開心呀,我女今年做大女,面試好多都表現好好,但結果係一次又一次既失望,我無質疑女女既能力,相信收生到底無咩標,而且競爭確一年比一年多,收既米讀,唔收又未必真係壞事,加油啦

點解覺得屯門個地址唔OK呢? 徐子淇都有幫小朋友報既哈羅國際學校咪係屯門囉... (我不是住屯門,只係覺得地址冇歧視)

另外,小朋友叻也不代表必入某校.我識得有朋友的女女讀了CCKG但卻入唔到DGJS,佢地咪仲失望?

能做的,儘了力就好.其餘的,平常心吧~~

chloe1010  聽人講CCKG仲難入過DGJS,真係會好失望喎  發表於 11-12-23 14:03

回復 derkin 的帖子

Totally agreed.  You should feel satisfied with having Soka's offer.  

明白樓主心情,面試見得再好都晤等於必收!依家幼稚園太多選擇了,面試只係其中一環,學校今本有佢地既定一套既收生標準!期望大你失望更大,唔甘心只係開頭吧!要相信小朋友既能力,反正小朋友總唔會冇書讀的!加油吧!

no need to be discourage. there will be call from schools in the months of April and May. Keep up!

競爭咁大,間間都話幾千人in,小朋友又咁細個。有也野甘吳甘心呢,你都吳知佢的收生準則,又吳知有幾多priority位,盡左力就好。

幼稚園競爭已那麼大....香港人真的痛苦

如果可以在幼稚園或小學入到心水龍校,以後就無甘辛苦。起碼不用太不人道去谷小朋友。

之前看到某名中學校長話,不要以為有8級鋼琴,申請入中一有優勢,因為很多考生都有...12、3歲小朋友有8級鋼琴在世界各地都係一項成就,真系好驚

pangps 發表於 11-12-14 12:59
完全唔明白收生準則!
疊埋心水讀創價,已報英文oral同普遍話,下月開始返學
學老公話齋:「裝備好阿女,哪 ...

我朋友個小朋友是09年細b,面試時表現不好,但第一輪即收,點解?只是識人這麼簡單。
不過轉頭想,對這個小朋友是好事嗎?當然對其他人是絕對不公平的。
其實幼稚園是這麼緊要嗎?我自己就平常心面對。

唔一定大家所講睇住邊,問心問小朋友問題就算有好多條,其實都是基本常識,小朋友有番N班都會識答,所以你小朋友識答唔一定是收緊,反而我有個教名校的老師會話,如果太多小朋友是叻學生,會睇個小朋友得唔得意,份表排得前唔前,小朋友都要人靠衣裝.重有我知道住九龍塘可以是無錢,住天水圍都可以好有錢,所以大家唔好為考唔到幼稚園找原因了.細仔可以好識講野,大仔都可以平平無奇,都好睇小朋友肯唔肯合作,我個囝就是一樣,細囝,問十幾二十條問題都可以在某間答識晒,不過某D間唔問野只玩,佢都可以IN衰,有人又說收早D交FORM而又好的小朋友會收佢地先,我都估會係,收生有好多原因,唔一定靠人士,如果個小朋友唔好,有人士關係都無用,唔好再怪其他人了

回復 xiazaimami 的帖子

細b家長可以等多一年,出年變大b去考咪得囉,人地3月出世冇得選擇做細b,你有條件做大b又可以做細b,做細b係你自己選既,學人講唔公平???不如你話港大唔收你個b讀大學好唔公平???..........

正如樓主的 topic 所言,
這只是一場遊戲
遊戲規則唔係我地定...
result 係點, 我地控制唔到
我地只是有得選擇 "玩" 同 "唔玩"
選擇了 "玩", 就要遵守呢個遊戲的規則,
同埋接受遊戲的結果 =>>> 一係 win 一係 loss
無得唔甘心.....
第時都係要咁樣突小朋友面對失敗
一次失敗唔代表 d 咩....
而且所有野都無 guaranttee, 何解要令自己唔開心呢?
‹ 上一主題|下一主題