用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試遊戲.... 好失望好唔甘心
go

面試遊戲.... 好失望好唔甘心 [複製鏈接]

自問阿女面試表現大部份都好好,佢亦好鐘意去面試遊戲,但一封又一封既waiting好沮喪,其他話走黎走去,掟玩具,唔出聲都有offer,十分不是味兒..................

星期六收民生result,阿女表現最好呢間,全普通話問乜都識答,仲要用普通話答,講故事又有反應,放禮物又做到...
我好有信心,亦好有期待,點知都係waiting............ 十萬個失望,到底那裡出錯...

依家有創價同啟思,雖然都係好學校,但自問阿女表現好好,識野好多,但KV, SC, TT都係waiting,好唔甘心......  唯一可以安慰自己係住屯門,家長無名校出身..... 非專業人仕
   0    0    0    0

你個女係waiting list, 我個女係rejected....等都無得等, 唉!

回復 1# pangps 的帖子

問卷確實沒有太花心機,但總不離標準答案

原帖由 pangps 於 11-12-12 01:45 發表
自問阿女面試表現大部份都好好,佢亦好鐘意去面試遊戲,但一封又一封既waiting好沮喪,其他話走黎走去,掟玩具,唔出聲都有offer,十分不是味兒..................

星期六收民生result,阿女表現最好呢間,全普通話問乜都識答,仲要 ...

你個case同我一樣, 記得去年我又係同仔仔報左8間, 7間REJECT, 1間WAITING, 他是大仔, 每次INTERVIEW同老師都有問有答, 而問卷我都是好有心機去答, 不過結果都係失望.

回復 4# pangps 的帖子

回復 1# pangps 的帖子

請問樓主小朋友係細b 定中b 定大b?

我都覺得MS interview好唔公平, 其實...入到ms 你真係好開心咩? soka maybe is a better choice!!

0903大b呀.....
19個月已經join jolly-kingdom,一星期五天,每日兩個鐘,一英一普,所以我對佢好有信心....

唔好灰心啦, waiting 都有機會既. 學校既收生標準, 我地永遠唔知, 又或者真係一山還有一山高, 而家D小朋友係"訓練"有數架.

希望在明天 !

原帖由 pangps 於 11-12-12 10:50 發表
0903大b呀.....
19個月已經join jolly-kingdom,一星期五天,每日兩個鐘,一英一普,所以我對佢好有信心....

其實, 我都唔明白果D多人選擇的幼稚園係點選擇小朋友, 我囝囝都表現出色, 反而都收到REJECT, 亦是大B, 所以真的可以講係一場面試遊戲.....而家幼稚園已經競爭到咁, 真係唔敢想像到小一又一場戰爭, 唉....做香港人真辛苦, 尤其這年代

正面d
想吓有無改善地方

前前走

醒目開學勳章

住屯門?  咁你報名時係唔係都寫屯門?

你大b都話唔甘心
咁我地d細b家長點算
反應唔及大b
出生月份得不到幼稚園歡心(因較難教)

點算

chloe1010  me 2  發表於 11-12-23 13:34

雲與清風可以常擁有
關注共愛不可強求
不強求不強求永遠等候
如必需苦楚 我承受

誰會珍惜當你還擁有
將要逝去總想挽留
想挽留想挽留看似荒謬
求今天所得 永遠守

命運是對手永不低頭
從來沒抱怨半句 不去問理由
仍踏著前路走 青春走到白頭
成功只有靠一雙手

誰會珍惜當你還擁有
將要逝去總想挽留
想挽留想挽留看似荒謬
求今天所得 永遠守

命運是對手永不低頭
成功只有靠一雙手

命運是對手永不低頭
成功只有靠一雙手

命運是對手永不低頭
成功只有靠堅守信心奮鬥

回覆 15# pangps 的文章

創價超難入都入到證明你囡囡好叻
唔好唔開心, 其他學校唔收係佢地唔識貨啫!

樓主, 恕我直言, 我唔明白點解你會失望, 你所報個D學校其實你係想讀先會報, 概然已有offer,點解會失望, 難道你覺得你報10間學校, 攞盡10間offer就覺得你個小朋友好叻? 其實你小朋友已好叻, 起碼冇reject. 你已經好過好多未有offer的家長.

我就係報名時都寫屯門,太天真以為幼稚園唔睇地址,早知寫個九龍塘地址

香港交通雖然已非常方便,但學校點都揀住巿區既小朋友,叻既小朋友確實好多,住屯門一定輸少少,妳女女咁叻,實有好學校比offer妳,唔駛灰喎

同意樓上兩位所言, 創價都唔少人報, 有OFFER都仲唔甘心? 而樓主的WAITING LIST就全都係超多人報類別, 要知道天外有天, 人上有人, 學校揀唔到只係呢個階段吧. 如有心等待, 說不定真係有位俾你WAIT到呢?
‹ 上一主題|下一主題