用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試遊戲.... 好失望好唔甘心
樓主: pangps
go

面試遊戲.... 好失望好唔甘心 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 minnamy 於 11-12-12 11:28 發表
香港交通雖然已非常方便,但學校點都揀住巿區既小朋友,叻既小朋友確實好多,住屯門一定輸少少,妳女女咁叻,實有好學校比offer妳,唔駛灰喎

agree, 其實樓主囡囡已經好叻, 唔好灰心, 更何況創價同啟思都係好學校, 好多人羨慕緊你呢~~

Tuen Mun...

I cannot say Tuen Mun is definitely disadvantaged.

Just imagine, if 2 children had the same marks in interview, perform equally well. I would think the school would choose the kid whose address can be reached by schoolbus. So you understand what I mean.

I am not saying you should "borrow address" from others.

Living in Tuen Mun is not your problem. Don't feel upset. I also live in NT. I am not rich enough to live in Kowloon Tong as well.

Soka is also a good school. Your child may have offers in May or June, by that time many offers from good schools are being released.

我個女都係大b, d hit 學校都係收waiting,佢地係咪對d大b要求高d呢? 還是小朋友越大,反而更見怕羞? (可能我個女係咁)

真係好失望,更對女兒失去信心...
不過睇到另一個講近年出生人口既post後,又覺得明白多一點! 生不逢時

其實你囡囡有創價都好叻,呢間都是很難考入的!

The offers you got ARE NOT BAD..
Be happy!

簽名被屏蔽

幸運之神無眷顧我個仔,全部勁的學校都reject,位都唔駛求.
不過無失望,無唔甘心
因為佢真係未夠班,就算勉強入到,都會考包尾,勁唔開心
因為佢阿媽返工,同埋無幫佢密密上playgroup
我比人話我學前教育做得唔好所以咁
但我其實唔介意個仔適齡達適當的水平
唔駛跑在前面果堆. 跑在中游, 欣賞周邊風光都唔差o既
我諗我仔幸福在有一個阿Q的阿媽

樓主,想問你最心儀你邊間?
見你大部份都係九龍塘既,你會否搬屋?

其實見你小朋友咁出色,我相信遲d offers會陸續出現,不過每天由TM往返Kln Tong的確十分辛苦...anyway,如果你最心儀既未出現,都要keep on 寫信架,祝成功!

仲有,都奉勸各位未有offers既唔好灰心,有好多學校都仲有好多位,繼續寫信啦,起碼已經行到呢步,開學前都仲有機會呢,努力!

簽名被屏蔽

我最心儀係KV,已寄求位信
因為仲有個妹十個月,兩個由嫲嫲湊,所以今年先搬去屯門,希望小一前個女大點可以放心請工人才搬番出黎。
小朋友依家每逢周六都會出九龍返興趣班,慣左上車就瞓,希望佢適應到,我唔太想留係屯門讀書.....
我今日會打去啟思放棄留位費.....

其實一山還有一山高!  今年憎多粥少!  我想問你, 你interview SC你自己係咪同小朋友講英文, 畀指令佢?  屋企有無人係用英語同佢遘通?  TT你係咪Apply 英普班?

if you like KV, write letter to follow up! cheer up!

其實我有樣野可以好肯定, 如果interview int'l kg.  好似SC.  個小朋友最少英語聽得明, 講得到!

第2就家長會同小朋友用英語遘通!  

因為上年我同仔仔IN pn.  我地主力揾int'l kg.  第1間interview,  啱啱有個小朋友勁喊, 好嘈!  我聽吾清楚人地問我問題, 問咗佢2次, 我唸佢以為我吾識聽, 咁就完咗interview!  最後係rejected!  之後in pn 同今年in kg 都有int'l kg offer!  

我諗呢個point先係人地收生嘅一個重點!  學校確保小朋友英語水平可以跟得上學校課程!  當然, 去補習可能都ok!  不過學校可能未必咁睇!

係,SC用英文IN,不過唔係岩哂...
屋企有同佢講英文,指令完全follow到,溝通亦冇問題
TT係英普班...
我都明白競爭大,但有朋友兩公婆係醫生,個仔in KV一句都冇出聲收左,先覺唔咁心姐...

原帖由 melonfans 於 11-12-12 12:38 發表
其實一山還有一山高!  今年憎多粥少!  我想問你, 你interview SC你自己係咪同小朋友講英文, 畀指令佢?  屋企有無人係用英語同佢遘通?  TT你係咪Apply 英普班? ...

原帖由 pangps 於 11-12-12 04:58 發表
TT係英普班...
我都明白競爭大,但有朋友兩公婆係醫生,個仔in KV一句都冇出聲收左,先覺唔咁心姐...

...

你嗰日in TT, 小朋友有無舉手出去攞禮物, 佢有無用普通話答?  講故事佢有無跟住老師講英文, 係咩動物/人物? 數數字?

你小朋友係Grand-ma 湊, 佢係咪同佢講英文架?

Agreed . 樓主呢d咪叫貪心囉. 一山還有一山高呀.
原帖由 ivypooh 於 11-12-12 11:24 發表
樓主, 恕我直言, 我唔明白點解你會失望, 你所報個D學校其實你係想讀先會報, 概然已有offer,點解會失望, 難道你覺得你報10間學校, 攞盡10間offer就覺得你個小朋友好叻? 其實你小朋友已好叻, 起碼冇reject. 你已經好過 ...

melonfans

真係唔讚你心水清都唔得. grandma 湊又真係可能係考慮/不考慮的因素喎!

原帖由 pangps 於 11-12-12 12:58 發表
TT係英普班...

...

人地係醫生,升小有優勢,個game係o甘冇得唔甘心呢

創价呢d唔睇父母背景而收,証明你小朋友係叻你應開心

唔好唔甘心
唔好覺得唔公平
現實係咁

正面前看
創價都幾好
人氣急升

回復 4# derkin 的帖子

看topic,本來想留言鼓勵吓,越看越吳對路,真係要間間收先開心!

以前夠聽過有同事話,佢個仔in維記喊足全場都收(of course我好懷疑)...咪聽吓就算囉,吳好太認真。
‹ 上一主題|下一主題