用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in得叻都無用, 有時真係講吓運氣
樓主: hokk
go

in得叻都無用, 有時真係講吓運氣 [複製鏈接]

你個女真係笑得好甜好可愛!

原帖由 zoewong426 於 11-12-12 15:00 發表

你講得好啱,我覺得老師唔多唔少會憑佢自己的觀感對於佢認為cute, 多笑容的小朋友加分. 我之前上過一些講座, 講者都係咁講,所以我成日同我小朋友講同人講野時要望住人地對眼睛, 嘴巴要微笑. 日子有功, 佢已經開始習 ...

所以interview既result真係冇話公平唔公平, 因為我地跟本就唔知人地既收生標準, 好似你咁講盡左力就算....

原帖由 天使南 於 11-12-13 00:43 發表
我個女5月b, in左7間, 2間收am, 2間waiting, 1間reject, 3間等緊信, 我可以肯定咁講佢in得好好, 無論對答, 配對,英文佢都無問題, 有時答得太快個老師一臉懷疑ga樣, 好似我train佢出黎咁, 配對時, 老師仲特登要求佢做 ...

我諗父母工作性質,父母讀什麼中學,住什麼地方,也不是主要原因,我兩夫婦什麼也不是好的,太太也不是全職主婦,現在in左六間,三間有offer,一間waiting,兩間未有消息

我小朋友答問題答晒但細聲,要做的也做到,但我反而覺得小朋友開唔開心,有無笑容,是否真的同家長有互動,還是家長迫出來做晒答晒問題,比較重要,因為小兒正是開心成日笑果隻

另外,有一間收小兒的,是父母一同見的,我太太有問題答得不清楚,我會幫她補充,可能因為咁,老師覺得是主要是我們自己照顧小朋友而非假手於人,所以與小朋友關係好好,也可能是取錄的原因,如不,何解學校也會第一句問主要是什麼人照顧小朋友呢

原帖由 英俊爸爸 於 11-12-13 09:52 發表
我諗父母工作性質,父母讀什麼中學,住什麼地方,也不是主要原因,我兩夫婦什麼也不是好的,太太也不是全職主婦,現在in左六間,三間有offer,一間waiting,兩間未有消息

我小朋友答問題答晒但細聲,要做的也做到,但我反而覺得小朋友開唔 ...

agree X 100,000,000

計分

有時我覺得幼稚園有一套計分標準
除了小朋友的面試表現外,
小朋友的生活習慣,例如是否已戒片,能否自己行樓梯
小朋友說話的流利程度
小朋友的反應
父母的職業,居住地方
父母的大中小學
父母問答的答案
全部都有一套計分標準
否則數千人的申請表,校方好難揀選,

有時我覺得老師對父母即時對答的態度,已影響了老師對我們的主觀印象,已經決定了比唔比OFFER

我嗰個都一樣大B,當日上到學校交報到咗。小朋友一齊玩的時候,D老師不停寫寫寫(記錄D小朋友表現)仔仔都好OK的。玩咗一陣之後老師要D小朋友將玩具放返好,只有我仔仔一個人放,其他人走晒。到真係一對一見老師時,表現都好好,要佢做的,回答的通通都過關。但最後都係WAITING,所以都唔明佢哋要邊D小朋友??
‹ 上一主題|下一主題