用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in得叻都無用, 有時真係講吓運氣
樓主: hokk
go

in得叻都無用, 有時真係講吓運氣 [複製鏈接]

做咕喱都可能讀到小學畢業甚至係初中, 我唔相信冇能力可以應付到幼稚園面試o羅...

做咕喱收入可能仲高過一個中五畢業出o黎的文員....

原帖由 porporchi 於 11-12-9 11:49 發表
我明白呀!! 樓主, 咁講好似好老土, 但係waiting 真係有chance, 到5月時都已經好多人放個offers出來!

超大b 其實表現應該好過其他b, 其實係唔係好多學校都鐘意超大b, 定係有d 會唔揀超大b呢? 好似係其他版見到有學校 ...

我心儀的學校都係REJECT OFFER.....無希望

原帖由 spmok1999 於 2011-12-9 15:04 發表
做咕喱都可能讀到小學畢業甚至係初中, 我唔相信冇能力可以應付到幼稚園面試o羅...

做咕喱收入可能仲高過一個中五畢業出o黎的文員....
...

呵呵,我都係喺另一個post見過有媽咪咁講,真定假就唔知啦,只係舉個例姐~ 或者小朋友真係天資好高呢~ who knows?

sales都好多種,賣衫又係sales,賣專業產品又係sales,但有d大公司既sales qualification好高,見客時要好高高高高EQ、又要有台型、presentation skills又要了得,對外籍人士要一口流利英語,對國內廠家又要一口流利國語。生意好分incentive可以分幾個月人工。所以呢,片面之詞大家真係要好好思考!

我個係超大B (0810), 我個case可能反映左幼稚園未必唔鐘意超大B. 其實我舊年都好沮喪, 間間都reject, waiting 都無,後來好彩有一間普普通通既慈善團體搞既幼稚園收左,真係好似有絶處逢生既感覺.
不過讀左呢間幼稚園之後,我又覺得佢幾好, 老師好nice, 女兒返學亦都很開心. 今年我即管再試下,但target只係一d龍校,唸住唔得就算數,繼續讀宜家果間算. 我結果考左真光(堅道), 聖嘉勒 同救恩 (聖心唔收08超大仔), 結果係所有都有offers, 真係好感恩.
其它資料可以參考係我剛剛做全職主婦, 家住地址唔係高尚, 老公唔係專業人士, 無背景, 無兄姐, 無宗教.

congrats.  :excited:

好奇問吓, 你最後會選邊間俾阿囡讀呢? :funny:

原帖由 zoewong426 於 11-12-9 20:37 發表
我個係超大B (0810), 我個case可能反映左幼稚園未必唔鐘意超大B. 其實我舊年都好沮喪, 間間都reject, waiting 都無,後來好彩有一間普普通通既慈善團體搞既幼稚園收左,真係好似有絶處逢生既感覺.
不過讀左呢間幼稚園 ...

Frankly speaking, all the questions in different schools are nearly the same.  And the answers can be trained to be a model answers.  The question is....if all of us can answer all the standard model answers but the seats are limited, how should the school choose?  The only way is....Lucky Draw!!  That's why we don't need to be anxieus unless their questions are unpredicable.  Agree?

我都係收到的回覆全部都係waiting list,所以係咁打比屋企附近的幼稚園睇下仲有冇位,最終找到一間仲有位比埋留位費,好驚到時真係一間都無真係唔知點算
準備升K1

所以要報二三十間先定

回復 14# zoewong426 的帖子

原帖由 5162002 於 11-12-10 00:44 發表
i call SH before,they accept 08年尾的application呀,but i don't know about OCT's

好似我就係大左一個月.

原帖由 chubbychu 於 11-12-9 22:00 發表
congrats.  

好奇問吓, 你最後會選邊間俾阿囡讀呢?

放棄救恩, 响真光同St. Clare's二選一, 宜家仲同家人discuss緊, 魚與熊掌, 真係未能決定到.

其實我覺得9月B個情況最慘, 唔大唔細, 卡la

創價同民生都係waiting, 真係投哂降!

回復 14# zoewong426 的帖子

我個都係10月B, 聽你咁講又有D希望喎, 不過我今年只係報左PC, GH 同SPK, 希望有OFFER啦

回覆 6# MB媽咪 的文章

好認同呀!!in得好唔等於收,乜都唔做反而收左!!真係幾心傷!

講得啱. 經驗之談, 每次阿女好乖, 答哂所有問題就唔收, 失望! 反而佢答唔哂問題係度搞搞震你以為衰梗果d學校收佢. 我已經開始掌握倒唔洗好緊張咁train阿女答哂問題, 反而train佢笑多d, train佢講d搞笑野等in佢果個有深刻印象仲好!! 深刻印象可能係收生準則!

原帖由 馮師奶 於 11-12-12 11:43 發表
講得啱. 經驗之談, 每次阿女好乖, 答哂所有問題就唔收, 失望! 反而佢答唔哂問題係度搞搞震你以為衰梗果d學校收佢. 我已經開始掌握倒唔洗好緊張咁train阿女答哂問題, 反而train佢笑多d, train佢講d搞笑野等in佢果個有 ...

你講得好啱,我覺得老師唔多唔少會憑佢自己的觀感對於佢認為cute, 多笑容的小朋友加分. 我之前上過一些講座, 講者都係咁講,所以我成日同我小朋友講同人講野時要望住人地對眼睛, 嘴巴要微笑. 日子有功, 佢已經開始習慣, 我記得考St. Clare's, 佢就好好笑容, 仲烏埋老師度比左個好sweet既微笑比佢, 加上我同佢梳靚條辮, 老師當時都忍唔住讚佢好可愛. 我唸都加左少少分既. 不過我無刻意同佢著到好似飲咁, 我唸唔需要掛.  

仲有一d微小動作要注意, 收禮物時一定要笑住講多謝, 最好雙手接過禮物; 打乞chi, 咳要識掩住嘴巴 (面試真光有做, 老師有讚), 打完乞chi有鼻涕千其唔好用手抺, 要攞tissue; 走要識搬番好張chair; 面要抺乾淨, 一定唔可以有食物, 污漬. 經過上年經驗, 面試時我要攞住食物引佢講野係唔work, 全部reject晒.

希望以上資料可以幫到大家加少少分.

原帖由 chichibb 於 11-12-10 22:33 發表
我個都係10月B, 聽你咁講又有D希望喎, 不過我今年只係報左PC, GH 同SPK, 希望有OFFER啦

Good luck!

‹ 上一主題|下一主題