用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 調查指小學教師普遍認為融合教育拖慢教學進度 ...
樓主: pocoyo123
go

調查指小學教師普遍認為融合教育拖慢教學進度 [複製鏈接]

回復 20# annaanna 的帖子

annaanna, could you please pm me the name of this "bad" school? thanks

我唔太想開名,因為學校唔係個個都會"開刀",遇上一D 成績好但情緒有問題,佢地不知幾錫啦﹗只係我仔成績唔好,成為佢地開刀對象O者.....

間間學校都LIKE 成績好O既學生啦﹗人之常情,鬼叫我仔成績唔好又唔合作咩

原帖由 Ladybirth001 於 11-12-8 17:05 發表
annaanna, could you please pm me the name of this "bad" school? thanks

咁就係啦, 間間學校都係咁啦, 有好成績可以為學校拿獎, 呢D學生學校咪隻眼開隻眼閉囉, 之不過, 無功績, 又想要支援, 佢咪唔理你囉, 你話, 呢個乜野世界

聽講SARS 後香港出生率回升, 小學收多左學生. 有d 出名收A仔的小學都諗升band, 去弱留強. 好多2011入小一的A仔家長都中招, 功課多到暈, 各位小心選校!

你講緊我呀?:badfeel:

之前學校收生不足,咪有心機去教下,諗住做好D多D 人報讀囉﹗依家收生情況穩定落黎,唔怕殺校,咪谷成績谷功課囉﹗仲可以玩精英班添呀﹗巴閉:nothing: 仲抵死到,講明第一次考試之後會再分班喎~ 都未聽過1/3個學期就轉班:happy: 勁:joyous:

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-12-8 17:49 發表
聽講SARS 後香港出生率回升, 小學收多左學生. 有d 出名收A仔的小學都諗升band, 去弱留強. 好多2011入小一的A仔家長都中招, 功課多到暈, 各位小心選校!

annaanna:
以我所知溥仁小學有兩班, 18人一班, 每6個人以小組形式上堂, 照顧全面些, 見有一兩個小朋友也是專注力不足, 但返學返得好開心, 家長話校長每日都好關心學生功課進度, 而且每天也有輔導班, 聽好多家長講, 這個校長是第一介融合教育的學校, 已做左10多年, 相信有咁嘅口碑, 大可放心

原帖由 annaanna 於 11-12-7 17:43 發表
咁點解學校可以容忍到小三都未識計呢D 簡單數學題呢?

依家愈來愈多學校掛羊頭賣狗肉,有冇好心人可以話我知,邊間小學真係用心黎教O架?我要有愛心,包容而唔係收容呀﹗

...

sorry, 遲左回覆, 其實間學校都唔係好忍受到, 不過學校唔可以隨便趕人出校, 而且主要原因, 該小三男生唔係全級最差的首幾位, 每年每級選出最差的三數位至可以留級, 佢的操行唔差, 所以仲可以有得留低. 不過害左個小朋友 高不成, 低不就, 個媽咪都有問過, 點解讀寫樂班得咁少堂 (上下學期各8堂), 佢話如果多d堂會好d, 小朋友在小班教學真係學得好好多, 因在讀寫樂堂上都有因材施教, 可以就唔同能力而有所不同要求. 上學期都只得8個學生, 下學期變左12人.

該校在區內都係有名的, 不要pm問是何校, 只想帶出, 早兩年轉左校長, 情況仲差, 想辦資優教育(雖則算埋都是特殊需要的學生), 但對象完全唔同, 對d弱的學生家長暗示話學生的能力追唔上課程, 唔想拖左小朋友的學習, 有d小朋友都轉左校. 講黎講去唔想理d能力唔高, 要多關注的學生. 唉!!!! :;pppp:
‹ 上一主題|下一主題