用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 調查指小學教師普遍認為融合教育拖慢教學進度 ...
go

調查指小學教師普遍認為融合教育拖慢教學進度 [複製鏈接]

教育評議會以問卷訪問一百八十名小學教師,大多認為融合教育拖慢教學進度,難以兼顧不同類型特殊教育需要的學生;有半數受訪者認為,教育學院提供的培訓,可以幫助教師處理有關學生的問題。
教評會建議教育局,加強特殊教育的師資培訓,減少融合班的人數,為學校提供教育心理學家,協助處理教師專業能力以外的問題。

香港有咁嘅教師,我地D小朋友可以點樣, 完全對香港教育失望
   0    0    0    0

老師只當教育是一份工,一份有很多假期的工。對於小朋友沒有心。如果小朋友稍有小小問題,(可能是ADHA, 或A仔,甚至是資優),只要可能增加工作量,就用很多籍口,不想教。莫講話小學,幼稚園巳是如此。搞到我哋的家長很大壓力。學校及老師對我哋小朋友又歧視。我認識S位一位小朋友,他已在S位受訓三年,是S位中好學生,沒有情緒問題,認知能力各方面都不錯,可以講乖過很多小朋友,但他想申請明年重讀K3,郤到處碰壁。雖然面試表現好,但都沒有學校收。不是REJECT就是等消息。中心主任亦努力幫他找學校,但一打電話去問,話是某某中心出來,便被告知無位,現時他搞到要跨區找幼稚園,仍未找到。

我都對香港的教育失望,現時老師對小朋友沒有半點包容,小朋友只要是有丁點問題,學校一句我們沒有資源處理這樣的學生,就想將一切麻煩掃出門外。有些學校師生比例低至1:6 或1:7,都話自已沒有資源。更有些聲稱自已很有愛心的宗教學校亦是如此。諷刺的是,那些聲稱自已沒有資源的處理有需要的小朋友的學校的老師,郤似乎有特別受訓去識別有特殊需要的學生。學校似乎有一套機制將麻煩掃蕩出去。現時的老師的心中只有二分法,正常的讀主流,其他有問題的不管問題大小就要讀特殊。

現時還是幼稚園階段,路遙遙,真的不知點算。

回復 1# ababymami 的帖子

"有教無類"

哼... 我仔間學校就係標榜呢4個大字﹗但咪又係咁....

成日話人手唔夠,其實佢已經係細班,仲要拎左政府FUNDING,點解可以咁不負責任O既......

原帖由 BB頭maimimi 於 11-12-7 11:56 發表
"有教無類"

小學的老師, 甚至係學校的制度, 唔去想想點解你地會覺得拖慢進度, 只把有特殊需要的小朋友 (自閉 / 學習遲緩, or 讀寫障礙)放左去課後的學習班, 讀寫樂班, 在那裡他們才可學習到適合他們能力的課程.
可是回到班房, 功課 / 測考都唔調適, 完全追唔上, 就好似一個真實例子, 一個小三的學生連12+5都要畫圈, 甚至用手指要計到, 功課/測驗就要佢自己睇題目, 23點=___午 ___點, 玩咩, 佢的能力連23-12=11都唔得啦, 仲要轉做下午11時正. 唉 !!!!!!!!!

班教師都係用打工心態去教學, 做多D又冇SO, 佢地夠鐘就收工, 邊會出心喎

咁點解學校可以容忍到小三都未識計呢D 簡單數學題呢?

依家愈來愈多學校掛羊頭賣狗肉,有冇好心人可以話我知,邊間小學真係用心黎教O架?我要有愛心,包容而唔係收容呀﹗

原帖由 crystal媽咪 於 11-12-7 17:01 發表
小學的老師, 甚至係學校的制度, 唔去想想點解你地會覺得拖慢進度, 只把有特殊需要的小朋友 (自閉 / 學習遲緩, or 讀寫障礙)放左去課後的學習班, 讀寫樂班, 在那裡他們才可學習到適合他們能力的課程.
可是回到班房,  ...

回復 1# annaanna 的帖子

係香港搵一間有愛心學校的確不易, 又要課程不深, 又要預算將來上中學, 又要地點不太遠, 同學校表明小朋友有需要, 又担心受歧視, 唔講, 又怕有事無人理, 總之, 係好煩.

我覺得問題不一定是老師, 或許是政府給予的支援. 聽過有學生上上下堂走了出課室, 老師不可能當看不見, 便要追,但又不可以放下全班, 唯有叫咪叫人找他. 但在這一刻, 幾位班內同學表現興奮, 再帶動很多人一同興奮, 有些說幫老師追, 有些又......結果攪了十多分鐘, 下課鐘又響了....

所以那天教不了全課書.而近似情況久不久發生.如果是這樣常常有不同事件發生, 老師亦實有困難.

但我們的孩子需要怎樣才好?

曾經有媽咪說, 有些學校如小朋友沒有情緒問題, 又不會騷擾其他同學, 只是課程上追不到, 學校也不會叫你走, 只是比你坐到小6走人, 亦不會想辦法幫助小朋友, 自生自滅..
又有媽咪說: 某津貼名校, 將一些有SEN小朋友編同一班, 再加埋成績追不上的小朋友一起, 每到考試, 如不合格, 也不會輔導, 只會派發考試卷答案比家長, 叫佢返去同小朋友讀識佢, 返學校補考, 求求其其有3X-4X分就升上去, 不要阻住D位, 你話個小朋友會學識乜野, 佢只係記答案, 完全唔明個原理, 死未..

聽到好多好多, 香港教育係好恐怖, 唯有大家選校時睇清楚

回復 11# pocoyo123 的帖子

咁點解政府唔俾番資源我地家長,俾我地選擇 homeschooling 啦...

雖然未必個個家長都做得到,但都叫做多個選擇。

前排我幫小兒找小學去過不同的學校, 有兩間印象好深刻, 兩間的老師們都好有愛心好有心教好不同的小朋友, 我覺得我地為小朋友選擇小學真係好重要, 雖然這些學校真的不多但總會有的.

可唔可以PM我果2間學校呀?我依家要急住同阿仔搵學校轉校呀..... 好慘.....

原帖由 shirleycnf 於 11-12-8 10:15 發表
前排我幫小兒找小學去過不同的學校, 有兩間印象好深刻, 兩間的老師們都好有愛心好有心教好不同的小朋友, 我覺得我地為小朋友選擇小學真係好重要, 雖然這些學校真的不多但總會有的. ...

講真,其實問題根源是教育系统出問題
1)就算班內無SEN學生,老師每天教學及處理行政事項及課外活動已忙過不停,工作時數每日超過10 hrs

2)若一班共30-35人,批改及行政事便更需時

3)若point 1 & 2 是事實,而班內又安排了SEN學生,若純屬学習困難,老師也只能作有限支援,例如調適,但若有情緒行為的小朋友,老師在上課時究竟是要先用時間處理他,若是,其他同學的學習進度又受阻,其他家長又會投訴老師厚此薄彼,影响小朋友学習氣氛; 若老師只顧教學,該名SEN學生又無法平靜,適應及學習,正如家長話自生自滅,都幾可悲;在老師角度,她得一巴口一對手,工作繁重,每堂得幾+分鈡,又要keep住學生成績及課程時間,老師也就來透不過氣,所以,最後便有学生家長投訴 、SEN家長投訴及老師投訴,怨聲載道,結果便雙輸,所以,要做一个真正融合教育並非單是放SEN學生入主流学校這般簡單,教育局要想一想如何編制改善整个教育系統才是正確路內,所以罪禍首是政府高官

其實我都明,呢個問題根本好難改善﹗

但我仔果班得15人,仲有一個TA,都話人手唔夠.... 咁人地一班40人果D 點教呢?

原帖由 Cinken 於 11-12-8 11:05 發表
講真,其實問題根源是教育系统出問題
1)就算班內無SEN學生,老師每天教學及處理行政事項及課外活動已忙過不停,工作時數每日超過10 hrs

2)若一班共30-35人,批改及行政事便更需時

3)若point 1 & 2 是事實,而班內又安排了SE ...

ANNAANNA:
相信你囝囝學校唔係人手不足, 只係唔想教, 唯有迫你自己走...

我有朋友的兒子(他兒子是普通學童)剛上中一, 朋友說:以前 佢地學校一班4X人, 其中有一個有情緒問題, 耐不耐在課堂上大叫, 學校暗示家長轉校多時, 不知是家長不理, 還是沒有學校收, 一路到小6也沒有轉, 佢話好多時, 佢一大叫, 老師為左處理佢, 就教唔到書, 令到大家都受影響, 老師又唔知點做好, 我聽到都知道, 現在的所謂融合教育係好失敗, 大家只係為其好成績, 再沒有以前的有教無類的為人師表啦.......

我兒也是明年上小一, 暫時兒子沒有情緒問題, 在大班裡也能安然上堂, 本來我也不是想谷他功課, 但在香港呢個教育制度下, 我現在也開始同佢溫定小一的課本, 待他有心理準備小一艱辛的路程....:omouth:

回復 1# annaanna 的帖子

我仔O係KG都冇情緒問題O架,仲好得人鐘意,學校上上下下都好LIKE佢,因為佢把口TUM人好叻﹗
不過升左小一就開始有變,上堂老師話佢會多口多手,又會出位,又MEET手指,總之樣樣有咁負面得咁負面﹗之前我搵學校都同老師講佢冇情緒問題,唔會大叫唔會出位,點知......

原帖由 pocoyo123 於 11-12-8 13:33 發表
ANNAANNA:
相信你囝囝學校唔係人手不足, 只係唔想教, 唯有迫你自己走...

我有朋友的兒子(他兒子是普通學童)剛上中一, 朋友說:以前 佢地學校一班4X人, 其中有一個有情緒問題, 耐不耐在課堂上大叫, 學校暗示家長轉校 ...

其實呢間學校,O係BK 都有人話好有人話唔好,之前我諗住點唔好,咁小班照顧都應該OK嘛,我都唔諗住學校買果D ST, OT SERVICE好唔好,因為我出面都有比佢上個別堂呀﹗
其實佢多手,應該上堂唔好比咁多引誘佢,但老師偏偏放佢坐O係一個冇門O既文具櫃隔離,所以每日都話佢攪文具:igiveup: 有好多野只要少少提示就可以,不過老師都唔願意做... 真係好灰... 好後悔揀左呢間學校比阿仔....:naughty:

原帖由 pipi331 於 11-12-8 13:42 發表
樓主, 果間衰學校可否PM或開部份校名?
如您之前講, 果間嘢話自己融合, 又小班成咁; 就咁睇牌面, 會吸引到好多同路人家長.  
但入到去就黑成咁....

坦白講, 如主要系唔專心但無滋擾, 照正老師應該當場執到就執... 執 ...
‹ 上一主題|下一主題