用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福中簡介會
樓主: k_0530_a
go

福中簡介會 [複製鏈接]

原帖由 98730 於 11-12-15 09:50 發表
其實大家不用太擔心.據我所知.福中是分批次收生的.(因我兒上年也有報考福中).雖說有1000人報考.但我猜.有1/4的家長.用30元當報一堂面試課.(包括我在內).據我記得.第2次面試合格的.要在2星期內註冊.不然.會當自動放棄 ...

請問能否解釋下點為之是第2批 , 我地尼班連 2in 都無機會 , 就算真係有人吾要位 , 都是先排返比可入選 2in 但吾合格果批小朋友先 . 點會排到我地 . 唉 !

回復 1# k_0530_a 的帖子

必須有2in先有機會waiting呀。若入不到2in,只有再努力下次考試,爭取更高成績,作七月份叩門位用。

原帖由 masterunion 於 11-12-15 10:12 發表
完全同意丫..

我之前同仔仔講同佢報得既都係好既學校, 入到邊間我地都一樣開心...

尋晚佢係有一刻唔開心, 不過佢都知自己面試失分.. 好快就無咩事...

大家放鬆D................... ...

可能投校時已分折過這校收生要求 ,
所以抱了較大希望 , 沒想到........唉 !
都係果句 , HK 教育......文武全才+ 一體一藝 !
朝七晚十 , 辛苦過返工 .  
成績要全A , 體藝要有獎 , 又要有服務 , 又要見識廣博 !
面試要得體 , 決一不可 .
但現實D講都是以文為主 ..... 就算您乜都無 , 只要成績表排位 ( 校內 ) 高 , 派彩也有機會入 B1 學校 . 相反您體藝有獎 , 成績 b2 . 可能連面試機會都無 . 這就是現實 .

原帖由 candyvu 於 11-12-15 12:05 發表
必須有2in先有機會waiting呀。若入不到2in,只有再努力下次考試,爭取更高成績,作七月份叩門位用。

多謝您們的資料 .
只是上尼吐下 , 心情會好D ,
因要比返D正能量阿女 .

仲有邊間直資.. 可以入表....

醒目開學勳章

回復 1# masterunion 的帖子

羅氏基金

原帖由 雪文 於 11-12-15 12:28 發表
羅氏基金

Hi,

您阿仔有2nd IN 嗎?

回復 59# 98730 的帖子

98730,

我想問上年2nd interview有什麼考, 見家長會問什麼類型題目, how long of the interview?

Many Thx!

好好彩,阿囝有得2nd in

醒目開學勳章

有呀

原帖由 hw1115 於 11-12-15 16:05 發表

Hi,

您阿仔有2nd IN 嗎?

原帖由 雪文 於 11-12-15 19:44 發表
有呀

Good.

回復 4# 皓媽 的帖子

妳好:
  我兒上年in的是男老師.他問兒在家會上網嗎.每星期會上幾天.每天上幾多小時.上網的目的.會上網打機嗎.有沒有上fb.上fb的目的.1fb有沒有跟人聊天.是同學還是在fb認識的.用什麼方法與人聊天.手寫板.倉頡或英文.
在功課上若遇到問題.你會怎解決.
我兒不幸遇男老師.若是女老師會好一點.因女老師會和藹一點.親切一點.小朋友會輕鬆點作答.不用那麼緊張.還有就是.最好父母一 起出席.會有加分.因老師會問爸爸為何不來.(暈倒)心想老師你若是為人父.你都在工作呢.不是每個爸爸星期六.日.都是閒著的.
希望能幫到妳們.大家加油喔

回復 5# 皓媽 的帖子

還有in我兒的老師.十分不喜歡學生上fb的.要記著提醒小朋友喔.
祝妳兒面試成功.

冇份啦! 祝各位好運!

請問仲有無第二輪招生?

回復 72# 98730 的帖子

98730,

好多謝你的分享及祝福, 請問是否有問家長問題的, 會否有很多深入的問題, 請問全個程序要多少時間? 好大心理壓力.

Thousand thanks!
‹ 上一主題|下一主題