用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福中簡介會
go

福中簡介會 [複製鏈接]

今天終於聽完福中介簡會 , 講解內容充實而簡潔 ,
12/10 ........1st in
12/17.........2nd in
Mid/Jan.......結果

簡直就快靚正 .
   0    0    0    0

佢有無講過點樣幫小朋友過渡呢 (特別係外來小6生)???

(唔好意思我撞哂期無聽到)

我聽到家長分享就走了.

masterunion
你有冇收聖道迦南INTERVIEW 通知?
我還未呀.

福中星期6 就考了, 有無師兄師姐可以講大概考咩呢????

10/12 係未ONLY 考筆試????

原帖由 masterunion 於 11-12-5 13:47 發表
福中星期6 就考了, 有無師兄師姐可以講大概考咩呢????

10/12 係未ONLY 考筆試????

There are have info. on its website.

回復 5# hw1115 的帖子

我睇左, 不過係怕有錯漏問多句

2011年12月10日(第一輪面試)--
(A) 參與數學電腦IQ擂台活動;
(B) 接受中文老師及英文老師,以廣東話、普通話及英語的面見;

2011年12月17日(第二輪面試)--
 家長及考生一起接受校長或行政主任面試

http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=82&lang=zh

醒目開學勳章

唔該晒

原帖由 mabelma 於 11-12-5 15:05 發表
2011年12月10日(第一輪面試)--
(A) 參與數學電腦IQ擂台活動;
(B) 接受中文老師及英文老師,以廣東話、普通話及英語的面見;

2011年12月17日(第二輪面試)--
 家長及考生一起接受校長或行政主任面試

http://pro2.nasthon.com ...

原帖由 masterunion 於 11-12-5 12:13 發表
佢有無講過點樣幫小朋友過渡呢 (特別係外來小6生)???

(唔好意思我撞哂期無聽到)

其實沒有特別講過點樣幫小六生過渡 ,
但就有提過每天放學后 , 4:30~6pm ,
如有不明白地方就可留校溫習 , 會有一些高 form
幫忙指導 .
記得當天散會后 , 問了其中一位有份演講老師 : 如因課外活動 ( 運動員 ) 撞了時間 , 不能參與這段溫習時間 . 學校會否有額外支援 , 她回應對這批運動員 , 學校會額外安排補課 , 這點也是我最欣賞的 , 因感覺學校不會只顧學生代表學校出賽 , 也會顧及學生的學業 .

其實這校各方便也不錯 , 只是地方較吊腳 , 雖然車程不是太遠 , 但就要駁車才能返學 / 放學 . 所以初中會較為擔心 .

離開時 , 這位老師還即時用英語問了阿女五條問題 , 雖然只是問間單個人資料 , 但我的心也差點跳了出來 .

因為撞期, 暫時都係入左紙福中同聖道...

丫仔好慢熱, 感覺上怕佢會好大壓力 (雖然係考到先得架), 佢又唔係好自覺果D...
如果現場問佢, 我估丫仔都係笑一笑就已經叫交貨.. ><

上年阿仔面試好間單, 填表, 入3間房分別考中英數, 數望住電腦考好似6條數到, 2nd in 要見家長, 一起面試.

上年收咗阿仔, 有一些暑期班報幫助升中, 有普通話班, 還有一個劍橋英文day camp好玩, 係一間關心學生的好學校, 你放心好了!

原帖由 masterunion 於 11-12-5 16:52 發表
因為撞期, 暫時都係入左紙福中同聖道...

丫仔好慢熱, 感覺上怕佢會好大壓力 (雖然係考到先得架), 佢又唔係好自覺果D...
如果現場問佢, 我估丫仔都係笑一笑就已經叫交貨.. > ...

我讚成過大壓力未必是好事 , 但如太輕鬆也要睇個細佬是否自動波 , 否則我會選一間讀書風氣較重及對學生有支援的學校  .

原帖由 meyonw 於 11-12-6 13:40 發表
上年阿仔面試好間單, 填表, 入3間房分別考中英數, 數望住電腦考好似6條數到, 2nd in 要見家長, 一起面試.

上年收咗阿仔, 有一些暑期班報幫助升中, 有普通話班, 還有一個劍橋英文day camp好玩, 係一間關心學生的好學 ...

多謝您的資料 , 這個週五要比D form 阿女玩下啦 !
至於考中英數 , 因這幾天仍在考呈份試 , 所以都不會額外
溫習 , 就睇阿女自已做化 .

反而見家長是我最怕的一項 , 因要我講野 ,
心理壓力好大 . 請問您還記得當年家長面試題目內容嗎 ?
是否問阿仔英語 / 普通話 ?

可不可以, 大約告知. 英文及中文考些什么?
中文-- 會否造句等??
數學 -- 是不是考現在P6 教的那些呢?
英文-- 會考什么呢?

原帖由 meyonw 於 11-12-6 13:40 發表

上年收咗阿仔, 有一些暑期班報幫助升中, 有普通話班, 還有一個劍橋英文day camp好玩, 係一間關心學生的好學 ...

考完啦. 阿仔話電腦最難.
我姪仔去考玩野. 人地講普通話扮唔識聽用廣東話傾... 我地估因為佢唔想在福中讀. 所以要考差D.

原帖由 phoebepanpan 於 11-12-10 20:20 發表
考完啦. 阿仔話電腦最難.
我姪仔去考玩野. 人地講普通話扮唔識聽用廣東話傾... 我地估因為佢唔想在福中讀. 所以要考差D.

點解您地會知姪仔玩野 , 都睇吾到佢地考 . 可能佢真係吾識答 , 又或者聽吾清楚老師講乜呢 !否則佢吾講您地點會知佢用中文啦 !

阿女今天考最早場 , 差D遲到 .
阿女話 : 填寫個人資料有兩 part , 一邊填個人資料 ( 中文) , 一邊問幾題個人問題 ( 英文 ). 阿女話坐則邊位小朋友整板英文冇填 .
最難也是計電腦數 , 計7條有1條未教過1條吾識 .
普英面試就由兩位男老師負責 , 阿女話有些音聽不清楚普通話老師讀什麼 ( 吾知係阿女吾識定係老師咬字吾正 ) ,
不過佢都照答 .

終於都考完了 , 記得 12 / 14 6:00PM 后上網查看結果 .
有好消息就 12 / 17 2 in 連 open day . ( 無記錯 )
希望大家都 goodluck .

為什麼我阿女說只係有電腦答數學題同中英文寫答問題, 但冇面試嘅????

回覆 16# k_0530_a 的文章

仔仔話數學有一條係代數,唔識。英文可以,普通話好緊張老師最後叫佢中文答@@ 出事多了

我阿女都話有1條代數唔識-亂填!  英文&普通話ok喎!  我聽見有人要讀一篇poem, 但我個女話冇叫佢讀喎??!!   究竟今次有幾多人面試呢? 個counter差唔多四點先close.
原帖由 masterunion 於 11-12-11 00:48 發表
仔仔話數學有一條係代數,唔識。英文可以,普通話好緊張老師最後叫佢中文答@@ 出事多了

我姪仔講的,而且知佢想考返油尖旺區。
我仔ok 普通話,英文也得,希望大家進入第二round
‹ 上一主題|下一主題