用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學
go

華仁小學 [複製鏈接]

如果大抽獎填表時, 想揀華仁做第一志願, 係未要分上, 下畫班, 即華上(第一志願), 華下(第二志願).
我見佢地成日將兩畫既嘢一齊寫(共4班), 唔係好似"軒上, 軒下"分得好清楚, 咁究竟係上,下畫一齊抽(加埋60個位), 定係揀上晝就只係派上畫既30個位, 揀下畫既就派下畫既30個位呢??
另外, 佢地會唔會轉全日呢 ??

有冇有經驗既家長分享下...Thanks.
   0    0    0    0

佢有什麼賣點

anybody knows????? thx.

校內行半日制, 每位同學在小學六年學習階段內,均會就讀上、下午班各三年!!

軒上/軒下有什分別........

是分開2間學校的,而分法是看第一年上午定下午。6年裏學生會有3年上3年下午。

唔好意思, 咁即係話填表既時候唔駛分上, 下畫, 只需填"華仁"便可, 如真的獲派後, 才去選擇上, 下畫嗎???

原帖由 honeyki 於 11-12-6 09:22 發表
唔好意思, 咁即係話填表既時候唔駛分上, 下畫, 只需填"華仁"便可, 如真的獲派後, 才去選擇上, 下畫嗎???

不是的...
華仁要分上, 下午報... (當兩個choice)
即係,佢小一, 有上午小一班 , 也有下午小一班.

同軒小不同的是, 軒小報了下午班 (未轉全日班前), 六年都係下午班.

華仁就算你報讀上午小一班, 你都係有3年讀上午, 3年讀下午. 你報讀下午小一班, 你都係有3年讀下午, 3年讀上午.

明白哂.....唔該.

原帖由 bb@wonderland 於 11-12-6 09:48 發表

不是的...
華仁要分上, 下午報... (當兩個choice)
即係,佢小一, 有上午小一班 , 也有下午小一班.

同軒小不同的是, 軒小報了下午班 (未轉全日班前), 六年都係下午班.

華仁就算你報讀上午小一班, 你都係有3年讀 ...

大抽獎分上午、下午報,當2個choice, 咁算唔算有2次機會?

you can say so, but the number of places also split into half, technically the chance is same.

咁其實報上定下, 機會會大d呢???  定係都係咁細呢 ?? 因為得個30個位咁少.....

回復 10# meloeskie2 的帖子

上午班 或 下午班 都只可以填向第一志願.
放向第二志願, 冇機會. 因填第一志願都唔夠位比人, 要抽. 所以係是但一間.

To honey ki:
"咁其實報上定下, 機會會大d呢???  定係都係咁細呢 ?? 因為得個30個位咁少....."

上下午都好難, 因位少.

原帖由 bb@wonderland 於 11-12-6 13:45 發表
上午班 或 下午班 都只可以填向第一志願.
放向第二志願, 冇機會. 因填第一志願都唔夠位比人, 要抽. 所以係是但一間.

To honey ki:
"咁其實報上定下, 機會會大d呢???  定係都係咁細呢 ?? 因為得個30個位咁少....."

...

明白!  謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題