用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要求全面取消小學派位世襲制及宗教計分制! ...
樓主: Snail22
go

要求全面取消小學派位世襲制及宗教計分制! [複製鏈接]

原帖由 長生不老 於 11-11-28 01:07 發表
二十萬一年嘅學費未必收到精英學生喎, 收到D有錢仔女就真.

我只是一個假設,例如名私校女拔每年學費也是幾萬,又自由收生,又唔駛睇政府面色,當學校連自行收生權利也失去時,倒不如改為私校!

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15823565

世襲制過時 張文光促檢討

【本報訊】「世襲制」令已有兄姊已在小學讀書的學童,以及小學教職員的子女,可有「特權」升讀同一間小學。全港各小學今年有 9,480位「世襲生」。在昨日的小一自行派位「放榜」中,有小學的「世襲生」佔了六成;也有名校「超收」「世襲生」,變相剝削了沒有「背景」學童的入讀機會。有立法會議員建議重新檢討有關制度,增加獨生子女的競爭力。
軒尼詩道官小上午校在 2012年 9月將取錄 125名小一新生,教育局建議各校在首階段 63個學額中,只取錄五分三,即 38名「世襲生」,但結果該校昨竟然收了 50名「世襲生」,算是「超收」了 12人。這也會令小一第二輪統一派位的學額,將會減少 12個,影響沒有「關係」學生入讀的機會。

有學校世襲佔六成
而與英皇書院有聯繫的李陞小學,校方指 50個學額當中, 25學額作自行分配,取錄 23人,其中 11人來自「世襲」制,比例較上學年高。油麻地天主教小學,今年有 75個自行派位學額,當中 45人是「世襲生」,佔總數六成。
教育界立法會議員張文光表示,由於世襲制已沿用 10年,計分方式不合時宜。「家香港咁多一孩家庭,首名子女只有 5分,根本無優勢,小朋友無法競爭進入名小學,應該減少世襲制比例,增加一般學生入學機會。」教育局回應時表示,由於方便家長照顧子女,學校必須取錄學生的弟妹,或職員的子女。

回復 1# bbfonghk 的帖子

又在做show 取選票

...also cancel DSS school. They should not have right to accept student with their own creteria as they also have privileage on silbing and reglion ..etc.

原帖由 bbfonghk 於 11-11-28 09:50 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111122&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15823565

【本報訊】「世襲制」令已有兄姊已在小學讀書的學童,以及小 ...

原帖由 Ving 於 11-11-27 08:18 發表
世襲制就好似以前做皇帝,阿爺傳阿爸,阿孫,阿瑟,無論什麼資質,什麼材料,都冇問題,一代傳一代。在香港免費優質的官津學位都可一代傳一代,同皇帝制睇吾到分別law。 ...

反對這制度!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 andisonkwok 於 11-11-26 16:50 發表
作為一個家長,我覺得唔好咁偏激和咁多埋怨。其實,每件事都有兩面。一所學校都想有世襲來增加學生歸屬感。而宗教背景的學校,理所當然想找些同一背景的學生來教。之不過,現時有d 家長扭曲了辦學者的原意。在香港已經好民主 ...

agree

原帖由 bbfonghk 於 11-11-28 01:50 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111122&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15823565

【本報訊】「世襲制」令已有兄姊已在小學讀書的學童,以及小 ...

如果無左世襲制, 咁本身有哥哥家姐讀緊, 跟住仲有一個細佬妹適齡入小一, 咁又唔知派左去邊, 要時要兩邊接送,仲要跟唔同功課, 旅行日子又唔同. d家長咪又係嘈.
針無兩頭利, 唉

利益申報: 我只有一個小朋友,亦唔會再添多個.

利益申報,我有2個仔,冇宗教,非名校舊生
制度定左出黎係咁,雖然對我不利,如果當局檢討過後有修改,我都會開心o既,但佢唔改,都冇計,咪自己努力d囉..如果佢有能力,升中時佢地仍然有機會入名校
講真,世事冇公平的,而且..靠自己能力得到的,才值得高興,與其搞到自己咁唔開心,不如努力d打好學習的基礎,升中再戰囉..太大怨氣,小朋友會感覺到的

AGREE!! 何謂公平...人一出世, 就唔會公平架啦...why我唔係誠哥個仔...xdddd

靠自己, 一樣可以考到好學校...咁先勁架麻...xdddd

(if小朋友叻...叩門都比位佢啦!!)

原帖由 marcuscyrus 於 11-11-28 12:54 發表
利益申報,我有2個仔,冇宗教,非名校舊生
制度定左出黎係咁,雖然對我不利,如果當局檢討過後有修改,我都會開心o既,但佢唔改,都冇計,咪自己努力d囉..如果佢有能力,升中時佢地仍然有機會入名校
講真,世事冇公平的,而且..靠自己能力得 ...

~ agree

原帖由 FunnyBunny 於 11-11-27 10:36 發表

個人認真世事並冇兩頭利, 我冇世襲,獨生子女, 有宗教共20分第一輪也抽不到, 我只有怨自己不夠好運矣!! 因為只要你設身處地, 如你有第二名子女, 到時你又會多個機會享有世襲, 你又唔想取消架喇!! 不如要改變呢個教 ...

原帖由 FunnyBunny 於 11-11-27 10:36 發表

個人認真世事並冇兩頭利, 我冇世襲,獨生子女, 有宗教共20分第一輪也抽不到, 我只有怨自己不夠好運矣!! 因為只要你設身處地, 如你有第二名子女, 到時你又會多個機會享有世襲, 你又唔想取消架喇!! 不如要改變呢個教 ...
愚人方法,將學校名全改名校+一條龍直升,如新界女筆/那爸,九龍女筆/那爸,香港女筆/那爸,统一和集体管理,無分大小,咁家長去邊間都一樣.

我認為有兄姊正就讀該校而加分比較合理, 但已畢業或父母是舊生而加分就說不通, 因為已經失去了"方便家長照顧"的原意!

我返了教會廿幾年, 雖然也不太接受那些為了加分而返教會的父母, 但如果他們也接受自己這麼做, 還有什麼可以說呢? 就好像那些報假地址的人一樣, 大有人在! 你又可以說公平嗎?

路過:) *世襲制超額大部分發生在名校小學*一般小學好多時都有15分在自行收生入到或收生不足要放位到統一*因大部分人希望入名校心態*其實小童自已努力加家長指導*一樣可以去好中學*不一定在名校機會大一點*

其實好多人冇睇statistic, LS 平均每年擺130+個位比人抽, 比好多直資公平得多, 起碼益下D細仔(考試比大仔嬴晒)
原帖由 tmchim 於 11-11-28 15:29 發表
路過:) *世襲制超額大部分發生在名校小學*一般小學好多時都有15分在自行收生入到或收生不足要放位到統一*因大部分人希望入名校心態*其實小童自已努力加家長指導*一樣可以去好中學*不一定在名校機會大一點* ...

原帖由 chenyoyo 於 11-11-28 15:24 發表
我認為有兄姊正就讀該校而加分比較合理, 但已畢業或父母是舊生而加分就說不通, 因為已經失去了"方便家長照顧"的原意!

我返了教會廿幾年, 雖然也不太接受那些為了加分而返教會的父母, 但如果他們也接受自己這麼做,  ...

我本身係無神論者,但太太和小朋友是天主教徒,老實説為了加分而返教會的人,只可以話目標為本,等如你要做一份工需要相關資歷,你冇嘅咪去考去讀囉,唔通話唔公平唔俾機會你咩?就哩個問題我問個我太太教會個神父,佢對哩個問題都感無奈,不過佢話換個角度睇係起碼等嗰啲家長有個接觸神嘅機會,因為要返兩年慕道班先可受洗的。
而假地址的問題,哩個係可舉報嘅,請各位知情人不要啞忍,告佢!!!

看了這篇討論,同意部分計分法的確有實際需要,如兄弟姊妹分,但現行制度是否沒有改善空間?對很多想法亦不明白。

對學校有貢獻,便應讓其子女有更大機會入讀?這是感恩,抑或是一項交易?教育應否與交易拉上關係?

父母舊生有分因為更了解該校?其實有幾多間學校今日同二三十年前一模一樣?同埋若果學校希望入讀的人更了解今天的學校,父母二三十年前的印象是否可靠呢?

有宗教信仰有宗教分,無宗敎者報無宗教學校可否加分?

不同意現時的計分方法,是否等同於抺殺整個計分制度?

現有制度[若有]未完善地方,應否爭取改變?仰或默然接受,在規則中為自己尋求最大利益?我們是否希望子女在兩條路中只可選後者嗎?

教育目的,是否為了教導子女如何成為一個對社會有用的人,明白是非黑白,為社會作出貢獻?抑或教他們如何在這個大家覺得默然接受不公平社會中如何為自己謀最大利益?

又回到老問題: 資源不足應付需求, 自然有制度來分配. 制度沒有公平之分, 制度優劣只決定於最後對整個社會有否得着. 今天我們要用錢來得到資源,這驅使我地努力揾錢, 同時我的努力也創造新的資源(服務產品),這種定義為優良制度, 因最後整個社會也得着.

再看今日派位及計分制度,它今我們社會有什麼得失:

居所:有人為入名校去搬屋,這不是為改善生活,只為多一点分數,結果又造成另一資源錯配, 名校區樓價租金特高,管它樓宇有多殘有多舊。本為免跨區返學,減低交通成本,但此得益難彌補樓價租金長期被扭曲之害。

宗教;宗教是信仰,本不應用作條件 去分配資源,不過它造就一批人去信宗教,難量度最後對社會有否得着

世襲:不用說了,歷史已說明了世襲制度只會使人腐化,社會成本其高。

大抽獎:不用努力只講運,驅使什麼也不做,等運到。沒有創造資源,同時削弱向上動力。

學校本身:沒有權自訂收學生方法,名校為自保継續支持世襲制,因為只有世龑才逸強可過濾學生,很可惜只能保持一部份。其它一般中下之學校沒有大動力去改善,只要出生率不下降,校還可以辦下去,因為學生總是會有的。

說那麼多,那一種教育分配制度比較好,對不起我不知,也許是真正的學券制吧, 不過還要硏究實踐,可惜今日目光短窄的香港政府實難有作為, 最终我地只可继續年年嗌不公平,年年繼續爭論下去。

順便問埋, 點中學自行收生, 世襲分宗教有分計, 都係一樣唔公平, 請你順便幫我申訴埋。

原帖由 Snail22 於 11-11-27 00:28 發表
要求全面取消小學派位世襲制及宗教計分制,反對政府帶頭歧視無信仰家庭、獨生子女、新移民等,兒童享有公平地接受教育的機會是現代社會的基本人權! ...

回覆 97# potpot 的文章

點解唔用番相對公平既"升中試"或"學能測驗"?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

升小試

大家想想來一個升小試如何;不分區、不分長子次女、不分宗教、沒有世襲、不分男女。一次性全港一齊考,考得好揀先。
再來學券,直資一起考一起使用。
入到小學大家不分你我,學生沒有banding,成績不用排名。
直至再考一次升中試,甚至大學試。如何?
‹ 上一主題|下一主題