用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 可唔可以分享下Tom Lee JMC 課程
go

可唔可以分享下Tom Lee JMC 課程 [複製鏈接]

囡囡係 TL 學ing JMC,已開始 book 2,但覺得仲係似番 ing d playgroup 唱遊班,請問有冇家長讀過,可唔可以分享下你地覺得好唔好呀?因為我依家心大心細,想搵 d 一對一咁學,唔想—再浪費金錢和時間!謝謝!
   0    0    0    0

回復 1# lovelywinnie 的帖子

我仔仔學緊JAC,自己亦有1對1學琴。他ENJOY一班小朋友一齊學嘢,由於一班人學,佢地可做到合奏,聽到人地彈咩,自己幾時入,呢個對仔仔後來學小提琴、敲擊樂合奏有幫助。另外,讀呢個課程對小朋友辨音能力有幫助。

記得JMC一開始,老師已經強調呢個課程唔係著重教小朋友彈琴技巧,而係令小朋友有音樂感,懂得欣賞音樂,ENJOY音樂。
我記得JMC畢業時,老師先建議小朋友學一種樂器去實踐堂上所學,於是我嘅小朋友係呢個時候學琴。(不過有D小朋友係學JMC同時已自己1對1學琴)

好似自JXC起(JMC升班至JXC),小朋友開始學作曲,我仔仔好鐘意,因為佢可以將自己所學嘅用係寫歌度。我覺得呢樣嘢係1對1學琴時比較少做,好多時係為應付5級樂理時而做。

仔仔有個JMC同學係二年級時已經考完五級琴,不過他對作曲無興趣,JMC畢業就無再讀。

如果時間許可,2樣都學都好GA。如果唔得,睇睇想達到咩效果同小朋友興趣呀。

‹ 上一主題|下一主題