用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好? ...
go

播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好?

播道同聖保羅男校可直上中學,係咪會好D呢?

請多多指教!

聖保羅男校

原帖由 Seven@@ 於 11-11-25 22:51 發表
播道同聖保羅男校可直上中學,係咪會好D呢?

請多多指教!

其實點解會咁問呢?

SPCPS>SFA>TSL>EC

其實4間都收咗,但家住KLN,聖保羅男校又會搬到好遠,所以唔知點選擇好。

原帖由 Seven@@ 於 11-11-28 23:15 發表
其實4間都收咗,但家住KLN,聖保羅男校又會搬到好遠,所以唔知點選擇好。

嫌遠的, 當日唔好去考, 去得考, 即係鐘意間學校, 比你考到又嫌遠, 究竟你知唔知自己要mug?
我諗你post e 個 topic 係要攞別人認同, 你心已有答案, 唔需要問人意見, 比d信心吧!

原帖由 Peter2880 於 11-11-28 23:41 發表

嫌遠的, 當日唔好去考, 去得考, 即係鐘意間學校, 比你考到又嫌遠, 究竟你知唔知自己要mug?
我諗你post e 個 topic 係要攞別人認同, 你心已有答案, 唔需要問人意見, 比d信心吧! ...

AGREE!
睇見呢d咁既post真係把幾火.
做家長, 自己無諗過為乜去考小學既咩?
你無事前做好功課才叫小朋友去考既咩?
做乜要小朋友咁辛苦咁同你個個星期走去面試?
家陣玩呀?

考完, 仲係度問唔知邊間好?
做父母的連這少少的主見都無, 你點去教養小朋友>?
定係, 你只不過係想同唔少人一樣, 只係想SHOW OFF下自己個仔考到幾多間小學咁呢?

回復 6# Seven@@ 的帖子

SPB is a good school but it does not worth to spend two hours everyday in travelling.

Did you apply for YW? If yes, you can wait for its result before the final decision is made.

如果讀spc我覺得搬屋好d。

如果搬唔係問題就SPB喇,新校舍設備好又大,小朋友可以好好享受校園生活

回復 3# RoseInPink 的帖子

RoseInPink, may I know why you or your teacher's friend will choose St Paul Boy?

原帖由 fanwong29 於 11-11-26 11:01 發表
SPCPS>SFA>TSL>EC

same here

不過,我住新界,搬唔到架喇,所以都唔會報SPCPS 同埋EC

回復 6# Seven@@ 的帖子

Your son is so great, has so many choices!  Can you share with us what particular strength is your son?  English?  Handsome?  What else?  So admirable!

回復 7# 青青河邊草 的帖子

你知道嘛? 我真的很喜歡spb, 當我知道呀仔連第一round都failed咗時, 我真係好傷心, 但我沒有放棄, 我keep住寫信比校長, 每個星期都用食lunch既時間親自交去, 封封內容都唔同, 我亦註明我會搬屋如可以入讀.  到了第六封, 書記打來, 叫我不用再去信, 意思大約是. '你沒有希望的, 你再做亦只是途勞無功' (可能係我誤會咗啦, 但有一句說話是好清楚的, 請不要再來信).  我當時真正很失望, 我不是要求入讀, 只是要求校長能抽空見一見小兒, 如見過後結果仍是一樣, 我也無悔.  但最終書記一個電話, 打了一巴在我的面上.  (好像: 你不知醜字怎寫嗎? 賴蝦蟆想食天鵝肉?)

但現在見到有些人得到offer才考慮, 又覺得遠, 又要將佢同其他學校比較.  我現在更加失望!!! 我覺得學校根本收錯那些學生, 因為他們家長正在浪廢(容許我用此字 - 廢, 因為此學位在那些家長來說真的是 - 廢.)學校資源, 淺踏我地這些很喜歡此校家長的尊嚴!!!  在我眼中此校是寶, 但在那些得到offer又不懂得愛惜的家長是草!!! 這是一個什麼的世界!.

I thought about applying for St. Stephen's & St. Paul's Boys. But they are too far for me, & relation counts for these 2 schools. So I didn't apply. Before I took courses at HKU & felt dizzy by traveling back to my home. So long traveling time isn't good for my kids.

原帖由 abioole 於 11-11-29 11:05 發表
你知道嘛? 我真的很喜歡spb, 當我知道呀仔連第一round都failed咗時, 我真係好傷心, 但我沒有放棄, 我keep住寫信比校長, 每個星期都用食lunch既時間親自交去, 封封內容都唔同, 我亦註明我會搬屋如可以入讀.  到了第六 ...

相反我覺得你已經吸引了他們注意, 如果是我一定唔會停.

回復 17# abioole 的帖子

Is your son applying for SPB last year or this year? And do you live far away from the school? I think you are good mom as you have done the best for your children.