用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔明點解有備取生呢回事!
go

唔明點解有備取生呢回事! [複製鏈接]

講真,收就收,唔收就唔收等統一派位。梗系自己鐘意先去報架啦,收左又唔注策既都幾討厭,可憐備取生的家長心急如焚!
   0    0    0    0

咁呢兩個月都好多變數既, 如有間好既直資或私校收左.

醒目開學勳章 王國長老

收左唔註冊有幾討厭? 9 月到而家好多野都可以發生, 決定唔想SIDE左個位咪唔去註冊LOR, 有交帶TIM呀

收左又去註冊, 但根本唔打算, 又或者鐘意霸幾個位慢慢唸果D, 仲討厭呀!

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

呢個世界係咁, 有人有幾個位, 有人無位座!

醒目開學勳章

樓主唔駛咁氣憤.........
自行係計分, 我覺得選校時為求買保險,
可能選左間自己多分的來報, 未必真係最鍾意都唔出奇.......
畢竟直私校的結果都唔係自己能估計,
到註冊時可能有更心儀的小學收左就唔註冊啦........

原帖由 萬獸之王 於 11-11-24 13:15 發表
講真,收就收,唔收就唔收等統一派位。梗系自己鐘意先去報架啦,收左又唔注策既都幾討厭,可憐備取生的家長心急如焚!

醒目開學勳章

Agreed~~
最好教署規定每個小朋友只可keep一個學位就最好~~

今朝先聽到個讀小一媽媽講話有個同學昨天接到另一學校電話問佢轉唔轉校, 我心諗唔係呀......... 11月尾仲執緊位
真係無奇不有.........

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-24 15:53 發表
收左唔註冊有幾討厭? 9 月到而家好多野都可以發生, 決定唔想SIDE左個位咪唔去註冊LOR, 有交帶TIM呀

收左又去註冊, 但根本唔打算, 又或者鐘意霸幾個位慢慢唸果D, 仲討厭呀! ...
‹ 上一主題|下一主題