用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 向音樂老師請教有關彈琴比賽 (pop music 類) ...
go

向音樂老師請教有關彈琴比賽 (pop music 類) [複製鏈接]

各位有經驗老師/有經驗帶子女比賽的媽咪, 想請教:

尋日帶囝囝去一個彈琴比賽 (近排係文化中心如火如荼o個個), 佢參加係pop music 組, 大會將一些流行曲, 兒歌等, 重編過後再出了一份譜, 然後參加者買了o個一份譜, 再參加比賽.
我囝囝選彈了其中一首, 老師亦按照其改編version 而教.
但昨天的比賽評判, 在解說時, 令我很surprised. 他說由於這是pop music, 不是傳統型的曲譜, 所以他認為在彈時可以隨心加一些小朋友覺得對那首歌曲有幫助的音, 甚至彈高八度/低八度, 以顯示creativity.

我聽了後有點驚訝, 雖然我是一個不懂彈琴的媽媽, 但畢竟比賽有指定譜買, 另外亦沒有說過可以自由創作. 而最令人驚訝的, 是將冠軍給了一個彈左手彈低 (錯)了八度的小朋友. 我肯定他是彈錯了, 因為小朋友回到位置時, 媽媽說彈得很好, 但彈錯了八度, 不要緊... 等等說話.

我想知道, 彈pop music 的比賽, 真的要加自己的creativity 嗎 ?
   0    0    0    0

pls check pm.

我仔仔都有參加, 我覺得有好幾位小朋友彈得較冠軍好.....其實小朋友只是初/一級,又會有什麼 creativity 呀, 有都係老師教姐..不過評判都係主觀嘅,佢話邊個好就係邊個好架喇

我不是不明白評判主觀,我只是想知這類比賽是否可如他所說去改,因為還
有另一場pop music賽事

Pop music bass低一個八度係感覺pop D, 至於比賽...唔係應唔應該, 而係可唔可以, 你要查下賽例好D, 好似校際講明唔可以arrange首歌, 咁就有得講, 如果冇列明, well, 真係任個評判鍾意...

醒目開學勳章

原帖由 pamelaywy 於 11-11-24 18:19 發表
我不是不明白評判主觀,我只是想知這類比賽是否可如他所說去改,因為還
有另一場pop music賽事

評判係咪係鋼琴王子陳xx  ???

係姓陳喎,但係我唔知邊個係龬琴王子?

醒目開學勳章

原帖由 pamelaywy 於 11-11-24 22:47 發表
係姓陳喎,但係我唔知邊個係龬琴王子?

係咪依個 ???

妳沒有看清楚比賽細則,他們在網站是有提及流行曲組別可加入創意原素,只要跟隨曲譜大綱便可

原帖由 pamelaywy 於 11-11-24 10:38 發表
各位有經驗老師/有經驗帶子女比賽的媽咪, 想請教:

尋日帶囝囝去一個彈琴比賽 (近排係文化中心如火如荼o個個), 佢參加係pop music 組, 大會將一些流行曲, 兒歌等, 重編過後再出了一份譜, 然後參加者買了o個一份譜,  ...

我昨天亦在場,評判叫陳思捷師從羅乃新

我在八月會展的高級音響展聽過他演出,他和另一姓馬拍檔合組「朱思馬跡」出過 CD

原帖由 洛婷 於 11-11-24 22:24 發表

評判係咪係鋼琴王子陳xx  ???

原帖由 BALLNET 於 11-11-24 23:20 發表
妳沒有看清楚比賽細則,他們在網站是有提及流行曲組別可加入創意原素,只要跟隨曲譜大綱便可

原來如此! 謝謝告訴我!

原帖由 洛婷 於 11-11-24 22:56 發表

係咪依個 ???

pvV1Tk2Mv1M

知唔知而家pheobus去左邊?

醒目開學勳章

原帖由 BALLNET 於 11-11-24 23:30 發表
我昨天亦在場,評判叫陳思捷師從羅乃新

我在八月會展的高級音響展聽過他演出,他和另一姓馬拍檔合組「朱思馬跡」出過 CD

上年佢做評判 , 我見姓陳以為又係佢

醒目開學勳章

原帖由 hyatt 於 11-11-25 09:35 發表

知唔知而家pheobus去左邊?

唔清楚呀

回復 15# pamelaywy 的帖子

我是昨天比賽,都"中左蕉",明明是pop music-easy級, 一廂情願跟譜彈, 我見識不多,沒想過是可改編,(否則為何都要買指定的樂譜?不如只給參賽者歌曲名,然後自己去搵譜?!?!). 評判話可以改調子添啊~~~!  好多參賽者把歌曲彈到演奏級咁, 哎, 為解不去參加POP MUSIC-高級組呢????

我孩子很失望,問乜可以隨意點彈? 我只好同佢講對不起,媽媽沒有了解過, 令佢沒有發揮.
是否比賽章程有提及而我沒做好功課?? 還是其他家長去年比賽過, 今年知點去準備此項目的呢?

請賜教.

下年真係可以考慮參加下這個pop music比賽,有次係TL亞囝見到有首初級叮噹譜好想彈,我後來就買俾佢,佢番到屋企大部份照跟,另外小部份加左自己作的音,真OK好聽的,原來有比賽可以俾佢作小小嘢,佢實好LIKE,不過就可能每次彈出來都唔同...=.="

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-12-1 09:26 發表
我是昨天比賽,都"中左蕉",明明是pop music-easy級, 一廂情願跟譜彈, 我見識不多,沒想過是可改編,(否則為何都要買指定的樂譜?不如只給參賽者歌曲名,然後自己去搵譜?!?!). 評判話可以改調子添啊~~~!  好多參賽者把歌曲 ...

這個比賽,我仔上年也領教過,要指定樂譜,但又可自由發揮,咁茅盾嘅比賽真係唔識玩,所以今年唔玩pop!

原帖由 dogmonkey 於 11-12-1 09:26 發表
我是昨天比賽,都"中左蕉",明明是pop music-easy級, 一廂情願跟譜彈, 我見識不多,沒想過是可改編,(否則為何都要買指定的樂譜?不如只給參賽者歌曲名,然後自己去搵譜?!?!). 評判話可以改調子添啊~~~!  好多參賽者把歌曲 ...

我大囝尋日都係參加咗呢組, 就係因為細仔參加時評判咁講, 所以上O黎問下, 先知原來呢組POP MUSIC 可以加/改野, 所以叫o個仔自己諗下自己有無想野改 (評判話計創意呀, 咪唯有跟指示做), 不過由於時間有限, 無機會俾老師跟, 唯有佢自己改. 好彩改出o黎都ok 效果, 亦可能因為有改, 所以好彩都有獎. 呢o個都係因為帶細仔去參賽先, 先知可以改, 否則同你一樣命運.

回復 1# pamelaywy 的帖子

如果章程真係有咁寫,我冇睇details,是我問題 (責任在我). 參加比賽亦不旨在有獎攞, 觀摩至上.  不過如果比賽本是有分初中高程度, 有演奏級技巧的,希望可挑戰自己,參加中級至高級. 留番d機會比師弟妹吧.
‹ 上一主題|下一主題