用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS第二次面試後感
樓主: miutang
go

KTS第二次面試後感 [複製鏈接]

升小六,如果是KTS 中間的成績,會去到什麼中學呢....

睇返升中資料, 最多人入黃笏南及銀禧, 上游果D就入熱門直資.

I only chose KTS among SFA, KTS and APS....
1. interview of SFA is tooooooo unreasonable difficult for k3 children
2. APS seems push too much on children, like music and academic... and as my child is already playing piano, but he still needs to learn one more musical instrucment for APS... i guess it's also too much for a child.... so even I know a friend who is a teacher in APS, i didnt apply at last.....

So i really hope my child can get in KTS.... but we didnt do well in 2nd interview... so still need to wait and see..... need lots of luck!

中上至中: 華英/ 旅港/ 迦密/ 黃芴南/ 銀禧/ St Rose of Lima....etc.

原帖由 yiptszman10 於 11-11-24 13:15 發表
升小六,如果是KTS 中間的成績,會去到什麼中學呢....

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:20 發表
睇返升中資料, 最多人入黃笏南及銀禧, 上游果D就入熱門直資.

如果我兒將來有幸入到呢兩間中學,我覺得都相當唔錯了^_^

華英: 8
旅港: 8
WFN: 11
銀: 5
St Rose: 8

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:20 發表

回覆 83# Laney 的文章

不用擔心啦, 你又唔係老師, 你又點知佢地點睇呢?

小小趣事分享, 當天有兩個KTS大使(約五年級左右)在對話, 我們在班房外等候, 佢地就向我面前吹水.

男問女: 你以前讀咩幼稚園?
女: 佳寶幼稚園
男: 咩幼稚園黎架
女: 咁你呢?
男: 根德園... 咩幼稚園呀, 都未聽過既, 咁渣架
女 (好有自信): 你就渣, 佳寶幼稚園呀!

可想而知, 應該幾多名校幼稚園讀呢間學校, 以致聽到人地讀第間好似好出奇.  我倒欣賞女同學, 對母校好有自信, 唔會人地話渣就唔出聲.

小事一則分純粹分享, 不用上心.

讀男女校就有呢個好處, 女仔係男仔面前唔會示弱.

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:33 發表
不用擔心啦, 你又唔係老師, 你又點知佢地點睇呢?

小小趣事分享, 當天有兩個KTS大使(約五年級左右)在對話, 我們在班房外等候, 佢地就向我面前吹水.

男問女: 你以前讀咩幼稚園?
女: 佳寶幼稚園
男: 咩幼稚園黎架
女: ...

‹ 上一主題|下一主題