用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS第二次面試後感
go

KTS第二次面試後感 [複製鏈接]

不知有參加的家長有無同感, 從老師的問題中, 已感覺佢地對家長好有要求, 他們問有無返工, 幾時放工, 係咪獨子, 點樣搞好佢既兩文三語, 有咩美術音樂體育比佢, 一星期學幾多樣野...

心諗唔通佢地只要全職媽媽, 獨子(資源充裕D), 同埋要上好多班先至叫合格??

看來他們對家長所付出的時間同金錢都好有要求, 有去IN的家長, 你們的感覺是怎樣?
   24    0    0    1

學校真是想揀一些對學生有支援和識教小朋友的家長
這是我面試後感

原帖由 miutang 於 11-11-22 16:18 發表
不知有參加的家長有無同感, 從老師的問題中, 已感覺佢地對家長好有要求, 他們問有無返工, 幾時放工, 係咪獨子, 點樣搞好佢既兩文三語, 有咩美術音樂體育比佢, 一星期學幾多樣野...

心諗唔通佢地只要全職媽媽, 獨子( ...

Same feeling as last year.  This may be the basic requirement for the KTS kid.  

我覺得佢地需要尋找一d思想態度非常正面,
對培養子女很有使命感,
有d 質素 (經濟和學識上?!)
教育子女模式以德育為先的家長, 不過又非常著重成績等.

要求高0架!

原帖由 miutang 於 11-11-22 16:18 發表

係咪真係全職媽媽至俾到支援小朋友? 對在職媽媽的付出不公平。

我淨係唔明點解唔早d公佈 .. 好心急呢 !
我個part, 我都唔知自己答得叫好定唔好, 此終唔係教育界唔係好知點先係學校like的 ..
但我個女做excerise就唔ok, 佢話接唔番拋高左的東西

咁一定有小朋友的媽媽係working mom 嘅, 不過我諗佢地會著重父母有冇花足夠的時間比小朋友lor. 而學幾多嘢..我就覺得唔係多佢就buy, 而係要學得"中"同"精"....

同埋... 我覺得(好似好衰gum), 同in 小朋友一樣, 講眼緣(第一印象), 同埋幾時in都有影響, 諗吓d老師由早in 到晚, 唔攰就奇la...

我會覺得kts已經內地咗有班小朋友會收..只係再睇下家長理念, 思維是否同佢地一樣..即話就算家長答得唔係咁好..都會收個位小朋友..不知道是不是會這樣...

回復 1# 福媽 的帖子

我都覺得小朋友1st Interview 時學校已就各個小朋友評了分,2nd Interview 見家長其實只係認識吓、了解吓家庭背景,因為「家校合作」對於教導小朋友真係好重要!

我就唔覺得佢地要set 到個要求好高,我相信佢地只係尋找相同教育理念同埋肯付出時間俾小朋友既家長。接見我地果兩位老師好sweet 好斯文大方,仲幾靚女添,完全唔覺佢地寸喎。

請問當日老師問你地有幾多樣課外活動,有無問係乜野活動呀? 定係無問係咩,你地有無講埋呀?

Yes, the teachers asked what kind of ECA, and how many ECA my child attend....

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-22 19:45 發表
請問當日老師問你地有幾多樣課外活動,有無問係乜野活動呀? 定係無問係咩,你地有無講埋呀?

原帖由 Laney 於 11-11-22 20:01 發表
Yes, the teachers asked what kind of ECA, and how many ECA my child attend....

佢只係問我有幾多樣,我就只係答左個數量,諗著佢會再問係咩野啦,跟著佢又無再問落去喇... 我應該主動講埋先係答得全面具體呀!!

KTS入邊有好多siblings讀, 又或者家姐係Mary Knoll/ HYS...etc, 細路來KTS, 所以唔一定要獨子.  亦唔會只要全職媽咪.  校長的確重視家校合作, 禁對小朋友先最好.

我都好後悔自己咁老實, 話7點先放工反到屋企

原帖由 Laney 於 11-11-22 20:01 發表

講左星期一至六每日學乜. 強調左佢玩, 仲要由爸爸講.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

wa!!!!! Mon to Sat?????If the number of ECA really counts, then u r sure win!

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 20:47 發表

講左星期一至六每日學乜. 強調左佢玩, 仲要由爸爸講.

醒目開學勳章

原帖由 abinayams 於 11-11-22 20:43 發表
我都好後悔自己咁老實, 話7點先放工反到屋企

我估唔關事掛, 我都7:30先返到屋企

醒目開學勳章

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-22 19:45 發表

無問我wor
‹ 上一主題|下一主題