用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS第二次面試後感
樓主: miutang
go

KTS第二次面試後感 [複製鏈接]

個氣氛唔錯啊!!老師有禮和客氣!!!!!!!:

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-22 19:45 發表
請問當日老師問你地有幾多樣課外活動,有無問係乜野活動呀? 定係無問係咩,你地有無講埋呀?

淨係問有幾多樣無問是咩
我也只答有四樣無講咩課外活動
請問當日你地有主任或副校坐在一旁嗎?

回復 22# kitty23205 的帖子

有一個主任, 爸爸話佢個樣有D惡, 上網CHECK返原來佢係訓輔主任, 唔怪之得啦.

感覺係一間注重家校連繫&配合的學校.
校園給人的感覺真係非常正... 充滿陽光及活力. 幻想一班小朋友係操場上追逐嬉戲應該十分愉快..... 學校俾唔俾呢?
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友係側邊, 誠實最重要.

回覆 1# twobirds 的文章

今次面試,小朋友計分嗎?我的小朋友坐得麻麻?老師望望下!

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-22 19:45 發表
請問當日老師問你地有幾多樣課外活動,有無問係乜野活動呀? 定係無問係咩,你地有無講埋呀?

冇專登問,不過我自己講左,較早前講起一體一藝o個題,因爸爸提及我兒現習3種樂器,另一位老師就追問係邊3種,因我自己是鋼琴老師,老師又問樂器是否我自己教
我感覺學校需要肯付出時間及資源的家長,跟我們面談的兩位老師很友善,全程笑容十足,而我對服務生的印象也深刻,有禮但不囂張

吓?? 我IN 嗰時冇主任喺課室~~~

回復 18# Laney 的帖子

因為佢間幼稚園日日放學都有課外活動. 有奧數, 中國舞校隊, 美術, 同埋劍撃. KTS劍撃勁, 老師聽到咁細個學劍撃, 精神一振. 其實只係玩玩下.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

marcuscyrus: 你小朋友好勁呀!!! 有時間同handle 到3種樂器.!!!

体育課先跑得.  平日小休有風紀集名, 唔跑得, 怕撞到其他人.  不過踢毽、跳繩是可以的.  操場上亦會搞好多活動, e.g家長做早操(朝早上課前).
做得好, 身教最重要.  唔可以為考學校而講大話.

原帖由 twobirds 於 11-11-22 22:31 發表
校園給人的感覺真係非常正... 充滿陽光及活力. 幻想一班小朋友係操場上追逐嬉戲應該十分愉快..... 學校俾唔俾呢?
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友 ...

原帖由 twobirds 於 11-11-22 22:31 發表
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友 ...

我相信老師們都了解現今在職家長的難處,如果能夠指出可以點樣彌補返平常夜放工的影響,我相信都ok掛?

有potential !

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:02 發表
因為佢間幼稚園日日放學都有課外活動. 有奧數, 中國舞校隊, 美術, 同埋劍撃. KTS劍撃勁, 老師聽到咁細個學劍撃, 精神一振. 其實只係玩玩下.

原帖由 money3298 於 11-11-22 23:04 發表
marcuscyrus: 你小朋友好勁呀!!! 有時間同handle 到3種樂器.!!!

絕不是勁,現今學超過一種樂器的小朋友多的是,佢有興趣,我又可以慳咁一樣樂器的學費就比佢玩下而已

葉主任係輔警添.  雖然樣惡, 但女話只要乖, 都唔洗怕佢, 佢仲幾搞笑添....

原帖由 miutang 於 11-11-22 22:21 發表
有一個主任, 爸爸話佢個樣有D惡, 上網CHECK返原來佢係訓輔主任, 唔怪之得啦.

回復 29# money3298 的帖子

音樂世家, 可以考埋APS.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

不過其實個過程都幾緊張,2位老師問,就算爸爸答o個時我都唔敢怠慢,同時又怕阿仔o係後面搞搞震(我最怕佢走黎問:點解咁耐都未得),好在冇

回復 33# marcuscyrus 的帖子

因我自己都教琴but我都唔敢push 佢... 都係比人教.. 可能我要求真係唔高.. 佢又swimming 又學數又phonics 我已經覺得佢好辛苦了.... (可能就因為咁我會比kts out-ed... 哈哈~~)

回覆 32# Yanamami 的文章

不過佢又話下次唔學喎. 比佢激死.

原帖由 money3298 於 11-11-22 23:13 發表
因我自己都教琴but我都唔敢push 佢... 都係比人教.. 可能我要求真係唔高.. 佢又swimming 又學數又phonics 我已經覺得佢好辛苦了.... (可能就因為咁我會比kts out-ed... 哈哈~~) ...

當初我就是不想他選琴,最初他學percussion,後來他又想學琴,我話如果你肯恆常練習我先教你,就係咁樣,我就教佢囉,自己教都唔係唔好,進度可以控制得好些,又不時可以餓下佢,sofar佢都彈得ok

唔緊要, 有個底.  如果入到KTS又可再pick up番.  同同學仔一齊操會開心d.

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:14 發表
不過佢又話下次唔學喎. 比佢激死.
‹ 上一主題|下一主題