用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? ...
樓主: TINGMUM
go

小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? [複製鏈接]

我十二三歲已經有鼻敏感。。。到考會考時是最差,因少少運動都無。。。囝囝唔可以游泳,你可以俾佢學打羽毛球或者乒乓球。。。。再無時間可以到樓下急步行也可以。。。。。出微汗也已經可以了。
我用了兩年時間介飲凍野(少少都唔飲),身體會無咁怕凍(連我老公都話我身體好咗好多)。。。。夏天最熱也是飲室溫水。

改善新陳代謝是唯一醫好鼻敏感的方法。

回覆 41# bb560 的文章

想問各位有無好的空氣清新機介紹?謝謝!

吓睇中醫...同幫佢穴位..按摩.去圖書館找書有教都幾ok..我仔氣管敏感..我同佢睇中醫加swimming...巳有好大改善
[

回覆 42# bb560 的文章

夏天要完全介飲凍野真係唔容易,  真係要強制性再嚴d先得!

回復 41# bb560 的帖子

唔該晒, 放工會去買.

為了幫個仔, 都花了不少心機, 濕疹明顯有改善. 多謝大家意見,  我會逐一摸索, 睇下邊樣最幫到亞仔.

回覆 40# 林嬌嬌 的文章

唔該晒! 你的情況同我地好似, 不過avamys我地冇效.  幾個牌子嘖鼻都冇物效.

考完試, 我會去睇醫生check敏感源.

原帖由 TINGMUM 於 11-11-28 12:28 發表
夏天要完全介飲凍野真係唔容易,  真係要強制性再嚴d先得!

你都倍佢唔飲咪得羅!

其實呢幾年我都問過分別3個醫生有關check 致敏源 同打針, 佢地向我了解後話我仔連空氣都會敏感, 有很多致敏源,不是打針便能解決.

回復 41# bb560 的帖子

多謝你提供的所有details 同方法!

我自己及阿女都用緊一個好簡單的方法,就係用棉花棒蘸“花士令”在早上和晚上清潔鼻孔。通常空氣好差個日才會有小小鼻敏感,頂唔住我地就會食幸x(蘇媽媽買廣告個隻)。

另外,阿女游水後,晚上的鼻塞也有明顯改善。我地也會少吃甜食,因爲糖分會減低身體的免疫力。

今天的都市閒情講鼻敏感和氣管敏感.

我個仔都有鼻敏感,不知可以找哪個醫生check敏感源,請PM我

回復 17# TINGMUM 的帖子

Hi, Tingmum,
How are you? Haven't talked to you for a long time.
My sister said that the Rainbow 用水除塵機 works very well. Some of my relatives had bought it.
She can help to coordinate to offer a free demo to clean your house. So you could have a try.
You can call me if you're interested. (I still have your mobile#, just in case you lost my mobile, I pm you my mobile again.)

回復 54# heidikl 的帖子

唔該晒你, heidikl.  好耐冇見了.Rainbow個sales 話要2萬9, after discount, 約是 2萬7千5.  原來你sister可以平好多.  

而家我剛買的牌子都大部, 平好多, 不過冇拍打功能, 因為我換sofa同matress幾密, 所以可以唔要呢個功能, 暫時唔知好唔好用,用完我再話你知效果如何. 我有keep 你電話, 如效果唔好, 要買rainbow我會contact你!
thanks again!
‹ 上一主題|下一主題