用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? ...
go

小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? [複製鏈接]

我仔仔有多年嚴重鼻敏感,+濕疹, 看過多個耳鼻喉專科, 食藥, 噴鼻又用過不同牌子, 睇中醫, 食中藥, 都沒有改善.  昨晚做功課, 又搞到不斷"什"鼻涕, 眼都腫埋,  最後我怕鼻會比佢捽爛, 所以噴完有濾固醇的藥後, 比粒有睡意的藥佢食, 比佢去早d去睡. 再咁落去, 唔係辦法.

咁多年, 一年比一年嚴重, 想去打針, 又話佢不合適. 針灸有效嗎?  唔知點先至幫到佢.
   3    0    0    0

回復 1# TINGMUM 的帖子

我朋友的小孩是長期噴類固醇, 佢地係政府專科看, 醫生說長期用是沒問題, 所以病情很穩定, 沒有大上大落.
我兒子都有用過類固醇, 停了一週就有鼻水, 加上我自己的專科醫生話不要長期用, 所以我轉了給他吃中藥.

我想用藥是要的, 但是多做運動和考慮買部空氣清新機或者有用!

醒目開學勳章 王國長老

針炙有用的, 我有朋友(成年人)自己都有去針, 我女都試過針, 針左之後果2,3日, 真係通晒架
不過要長久有效, 當然要KEEP住針了, 我女就炸晒型, 一路留針(支針要HOLD半小時至可以拎走)一路默默垂淚, 怕鬼左佢(我朋友話唔係痛, 不過痺)
一般食療, 一係MANUKA HONEY(15+)或冬虫草, 我女而家2樣都有食
試過天炙, 不過又唔覺好明顯有效

回復 1# Charlotte_mom 的帖子

我都試過針灸10次, 一針落去就即刻打噴, 還要加電震, 我係大人都覺的痛, 小朋友一定好難受.

你好!
小兒都有鼻敏感,病發的時候要帶4包紙巾返學,但近2年已沒大問題了!
記得當年有親戚介紹去荃灣看醫生,姓丁很出名,你可以上網搜尋下,一定揾到,但這醫生都很老且"寸".但冇計只有他才能把小兒的鼻水不再流,不再流之後吃冬蟲草丸,直至現在都ok.
問題是必須冇再流鼻涕,完全睇好了才吃冬蟲草丸,期間如番發再去看醫生停服蟲草丸,直至冇流鼻涕,小兒keep了2年,冇乜番發連上呼吸道的疾病例如傷風,咳等都小之又小.
訓覺都小了打鼻軒.以上可作參考因,因個人體質而定,希望幫倒你

原帖由 TINGMUM 於 11-11-22 13:41 發表
我仔仔有多年嚴重鼻敏感,+濕疹, 看過多個耳鼻喉專科, 食藥, 噴鼻又用過不同牌子, 睇中醫, 食中藥, 都沒有改善.  昨晚做功課, 又搞到不斷"什"鼻涕, 眼都腫埋,  最後我怕鼻會比佢捽爛, 所以噴完有濾固醇的藥後, 比粒有 ...

是什麼冬蟲草丸 ?  是否一般的培值蟲草丸 ?

飲緊中藥都可以食嗎 ? 可否PM ?

原帖由 kiukiuleung 於 11-11-22 14:43 發表
你好!
小兒都有鼻敏感,病發的時候要帶4包紙巾返學,但近2年已沒大問題了!
記得當年有親戚介紹去荃灣看醫生,姓丁很出名,你可以上網搜尋下,一定揾到,但這醫生都很老且"寸".但冇計只有他才能把小兒的鼻水不再流,不再流之 ...

回復 1# KelvinMaMa 的帖子

pm 唔倒!

I have pm you.

原帖由 kiukiuleung 於 11-11-22 16:49 發表
pm 唔倒!

我囡囡都有食蟲草丸,效果幾好,但留意最近有新聞話蟲草有激素。游水都幾好。天炙也試過, 唔覺明顯有效。

或者樓主留意下環境有冇乜致敏原,空氣質素,塵蟎, 等等,有時天氣,濕度轉都有影響。

我囡都流左兩個月鼻水,e+都噴濾固醇,唉。

有朋友個細佬學游水后 ( 操水階段 ) 改善左 .

小兒吃緊御xx,但有些人話余xx好,因人而定!
但如果經濟許可買冬蟲草磨粉可加入湯中,起碼成為100%蟲草.另外吃緊中藥唔好溝埋d丸,好像不大好.

原帖由 kiukiuleung 於 11-11-22 16:49 發表
pm 唔倒!

回復 1# kiukiuleung 的帖子

你小朋友幾大 ?  我都聽過小朋友唔好食冬蟲草.

小兒游泳池水不可以,因游完之後就發病,醫生叫他做多些運動,不能去泳池游水,忌吃蝦和旦王(旦白可以),避免臉對臉"哄"他.因為患者極容易"中焦"

原帖由 k_0530_a 於 11-11-22 16:57 發表
有朋友個細佬學游水后 ( 操水階段 ) 改善左 .

現在10歲

原帖由 KelvinMaMa 於 11-11-22 17:04 發表
你小朋友幾大 ?  我都聽過小朋友唔好食冬蟲草.

回復 2# kiukiuleung 的帖子

我個仔最喜歡游泳和吃蛋, 唔食和游真是無可能

可以考慮貼三伏天,  去相熟既中醫師 或浸會門診部問下.  每年要做二個療程 大半年一次, 要做三年, 即是六次, 每次療程做三日收$400-500不等, 效果幾好.

回復 2# KelvinMaMa 的帖子

小兒游泳池實2行白鼻涕,一落水游,起身就有,見倒就心痛,之後成個星期就與紙巾為伴,最後就揾doctor!!唉成5,6包藥架!現在盡量避免到游池改去沙灘,doctor話小兒對泳池水敏感喎!

好明白小朋友鼻敏感的痛苦﹐我的孩子20個月就開始鼻敏感﹐直到他五歲﹐沒一天可以睡好覺﹐晚晚鼻塞﹐三天兩日就要看醫生﹐聽說對鼻感有效的東西都試過了﹐沒效﹐中醫也看了﹐長大幾個月﹐天天喝中藥﹐初期有效﹐可是後來效果就.....小朋友睡不好﹐脾氣也大﹐專注力也差﹐真的很難受。
他五歲之後﹐我們為他進行了測試﹐是對塵滿敏感﹐醫生告訴我們﹐只是買空氣清新機是沒效果的。要處理好床單被袋﹐于是我們購買了防塵滿套(在醫生那裡買的)﹐冷氣用3m的過濾網﹐(我不是賣廣告呀)﹐之後﹐我們在醫生那幫他進行長達三年的脫敏治療(﹐就是找出致敏原﹐然後注射到他的體內﹐讓他的身體慢慢對這種物質產生抗體﹐我看到很多鬼佬的小朋友都在打脫敏針)。現在﹐還余4針﹐整個療程就結束了。自從進行了脫敏治療後﹐小兒的鼻子漸漸轉好﹐咳嗽也少了﹐到目前為止﹐他已經很少鼻塞﹐噴類固純的次數更是少有了。同時﹐我們加強他的運動﹐主要是游水﹐我想﹐身體強壯起來﹐才是治療之根本吧。

你有興趣﹐我可以pm醫生的電話給你﹐你可以幫小朋友做個測試﹐找出他的致敏源﹐據說大部分小朋友都是對塵滿及花粉敏感。強烈建議你購買防塵滿床上用品。希望能幫到你。

回復 19# jilin1960 的帖子

can you pls pm me the doctor's contact details?  thanks!
‹ 上一主題|下一主題