用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南,n班有冇人收到信?
樓主: Bear999
go

金巴倫迦南,n班有冇人收到信? [複製鏈接]

原帖由 v_vcsl 於 11-11-22 20:10 發表
AM offer!好驚喜!因為我個女0個女0個日一句聲都冇出,我仲諗住佢實唔得,而加竟然仲有AM offer!想問番PN係咪唔包一定K1收番架﹖

唔包入得返K1架...
因為聽講...
今年收N班生係遠超過學位數量...

我打電話問過迦南,
個STAFF支吾以對...
話:ER....其實今年N班小朋友,
明年有部分都會出去考K1架其實...
所以原班N班...
如果夠位就會比佢地上...
冇K1插班生架啦...
咁我問佢...
咁如果唔夠位咁點...
個STAFF好小心咁答我...
"UM...未必唔夠既...我地都未知架"
.........
我聽到後第一個反應係:
"入到都好冇保障"....
而我個朋友個女今年讀緊N1...
佢媽媽已經收到通知...
明年冇K1插班生...
因為唔夠位...
我朋友都係度驚緊=.=

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 10:24 發表
收到信luuu...有d surprise waiting list, 我個女都係乜都做晒, 仲有講自己個名, 老師問佢識d咩, 我仲同老師講佢已經識認字, 大概40-50個英文字。
雖然唔收, 但就冇太大失落, +南唔係我o既"沈佳宜", 我地會繼續之後 ...

吾緊要,繼續努力la,我囝囝徐咗嚷著要外,都是答哂問題,堆埋櫈,仲係返佢地playgroup tim,都是wait list. 對這幼稚園冇緣份,下三間仲好,我哋一齊try try

Cat8141210. 你result. 如何

原帖由 bobbili 於 11-11-22 21:48 發表
如果係佢到讀n 班, 咁出年要再重新apply k1 嗎?

早前已打電話問左...
N班佢地EXPECT有一班小朋友會出去IN其他K1幼稚園...
佢地答我...
如果K1班夠位...
N班就照有得上...
如果突然唔夠位...
.........
佢冇答到我@@

我係報窩打老道既迦南, 昨天收到信啦. 收左我個囡了.

原帖由 hifriend 於 11-11-22 22:48 發表
haven't received my letter yet ...

just wondering, why do people prefer AM class?  I don't have a preference.

我都想知點解...
而我想AM班既原因...
就係因為想早上送個女返學...
之後就自己返工...
唔知其他媽媽有冇其他原因啦~~
我都想知~~~

原來你返佢地pg tim呀?
坦白講, 其實就算佢比offer我, 我都未必會留位咖, 你都知我連啟c都冇留, 所以而家都係平常心啦, 又唔知道學校用咩標準, 多想都冇用。學你話齋, 努力餘下o既面試, 反正謀事在人, 成事在天。

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:37 發表

吾緊要,繼續努力la,我囝囝徐咗嚷著要外,都是答哂問題,堆埋櫈,仲係返佢地playgroup tim,都是wait list. 對這幼稚園冇緣份,下三間仲好,我哋一齊try try ...

所以證明返佢地playgroup. 騙人架,我囝 囝interview當日實在答得太不願意,你囡囡呢,可能一樣呀?!

原帖由 virginbaby 於 11-11-22 23:16 發表
我個no.係13xx,見到呢到都係waiting既媽媽編號都好大家(即面試同結果都係大),反而有offer既媽媽,兩個都係細編號,真係唔知有無內情喇。
我反而有好奇心,有offer既媽媽你地係咪住大型私人屋苑,想知學校係咪真係睇呢啲條件?8卦 ...

如我所料...
我收到WAITING LIST...
講真IN得咁差我預左佢唔收...
收先至奇啦...

而我都冇唔開心,
反而我鬆左一口氣...
因為我本來都諗住就算佢收左我囡囡都未必讀...
(唔係馬後炮...)
而我已經有一個心儀既OFFER係手...
同埋我又諗到D好緊要既問題...
係關於我想幫囡囡將來鋪路既問題...
一步都唔可以行錯...

恭喜晒收左你地囝囝囡囡既媽媽~~

另外...VIRGINBABY...個NO.唔關事架...
信我=.=
我都係收到WAITING OFFER...
但係我個NO.係 2XX...二百幾...
我咪又係WAITING...
唔好太介意個NO.啦 ^^"

返PG 係要9月報名時已經返夠6個月先可以優先免IN 咋,佢地14個月先可以報名,
即係今年3月開始番PG 先有優先.

我IN 窩打老道果間,聽BRIEFING 時
校長好強調係唔保証N1升K1架,
不過後來有家長話問左如果全日班就保証有得直升,不過全日班係窩打老道先有.

醒目開學勳章

我收到信喇!!取錄左呀~~

但我有d 問題想問~學費幾多ga!!上網搵極都搵唔到~

原帖由 ramen 於 11-11-23 08:36 發表
其實個日老師無乜問過小朋友要答既問題, 係開始時指住張申請表上面既相, 問呢個邊個黎.  我小朋友拍下自己個心口, 表示係自己.

之後就玩 PUZZLE, 推車仔, 問 & 指眼/耳/口/鼻, 佢都有做晒, 之後走得, IN 得好快.   ...

好似係INTERVIEW時老師會睇小朋友既禮儀...
你個小朋友咁有禮貌...
唔怪得贏晒~
恭喜晒~~

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 10:24 發表
收到信luuu...有d surprise waiting list, 我個女都係乜都做晒, 仲有講自己個名, 老師問佢識d咩, 我仲同老師講佢已經識認字, 大概40-50個英文字。
雖然唔收, 但就冇太大失落, +南唔係我o既"沈佳宜", 我地會繼續之後 ...

我好鐘意你果句"+南唔係我o既"沈佳宜"...
哈哈...
BTW...我想知邊間係"LH"...成日見到你地講...
SORRY真係GET唔到...
加油~~~

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:37 發表

吾緊要,繼續努力la,我囝囝徐咗嚷著要外,都是答哂問題,堆埋櫈,仲係返佢地playgroup tim,都是wait list. 對這幼稚園冇緣份,下三間仲好,我哋一齊try try ...

CCLEMON...你小朋友做到果D野...
我個女全部都做唔到添啦~~
所以你小朋友已經好叻叻...
唔緊要啦...
BTW...好奇想8下...
你下三間係邊三間呢~~?

LH 係learning habitat, 學之園呀
1月先deadline咖, 呢間都算係我心中o既"李小華 to 沈佳宜"級咖

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 11:02 發表

我好鐘意你果句"+南唔係我o既"沈佳宜"...
哈哈...
BTW...我想知邊間係"LH"...成日見到你地講...
SORRY真係GET唔到...
加油~~~

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:38 發表
Cat8141210. 你result. 如何

如我所料~~~
WAITING LIST~~~
我可以安心投奔我心儀既"方方"~~~~
哇哈哈哈~~

回復 2# cat8141210 的帖子

LH = 學之園

回復 108# cclemon2009 的帖子

其實我果日有dd 遲到o既, 阿女唔係好回到神已經開始, 但佢表現ok咖, 都有開口, 都做到晒, 又冇扭計。
個人認為, 一間收4百幾人o既幼稚園同一間收幾十人o既幼稚園收生標準一定唔一樣, 至於標準係咩, 校方自己有把尺, 但我個人observe, 係佢tends to 收中, 細b, 唔知我啱唔啱, 有offer o既媽媽可否見告 ?

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 10:42 發表
原來你返佢地pg tim呀?
坦白講, 其實就算佢比offer我, 我都未必會留位咖, 你都知我連啟c都冇留, 所以而家都係平常心啦, 又唔知道學校用咩標準, 多想都冇用。學你話齋, 努力餘下o既面試, 反正謀事在人, 成事在天。

...

哇...
你唔擔心架咩SHEVACHEVY...
你原來啟思都冇留位...
如果+南有OFFER你又唔留位...?
咁...好奇想知...
你想等邊間就會留位呀?

其實我都好大個疑問架...
我接落黎應該仲有兩間下星期INTERVIEW...
有一間收到INTERVIEW LETTER但係唔打算去IN...
之後因為仲有11間入左FORM仲等緊INTERVIEW LETTER...
(因為我痴左線報左太多...家下報應=.=)
我諗緊我之後果11間仲應唔應該再去IN...

同埋早幾日我同老公講...
想報埋SC試下...
知道入到既機會好微...
就當係去見識下...

你覺得我之後應該點做呢?
去定唔去好= ="?

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:46 發表
所以證明返佢地playgroup. 騙人架,我囝 囝interview當日實在答得太不願意,你囡囡呢,可能一樣呀?!

上兩個星期+南咪打電話比我話有PG位問我去唔去囉...
仲叫我兩日內入數比佢地...
好在到最後我拒絕左...
‹ 上一主題|下一主題