用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學校服及學生用品討論
樓主: Odin
go

喇沙小學校服及學生用品討論 [複製鏈接]

昨日的冬令通告是告訴我們10月開始依冬令time table 上課,即是要在學校食lunch及改為2:45pm放學,不是換冬季校服啊。

學校遲d會有換季通告的,以往是10月尾才換冬季校服。

10月穿黑色羊socks, 肯定生香港腳. yes, 換季會另外通知.

原帖由 DOROTHYLWL 於 11-9-21 11:15 發表
昨日的冬令通告是告訴我們10月開始依冬令time table 上課,即是要在學校食lunch及改為2:45pm放學,不是換冬季校服啊。

學校遲d會有換季通告的,以往是10月尾才換冬季校服。 ...

Many thanks la.

原帖由 InitialD 於 11-9-21 17:27 發表
10月穿黑色羊socks, 肯定生香港腳. yes, 換季會另外通知.

回覆 2# InitialD 的文章

不是黑色,是深灰色,而且沒有規定要羊毛,cotton的也可以。

PE堂可否著運動Jacket?

請問現在天氣轉涼, PE堂時是否可著LS的運動Jacket?  在那裡可以買到?

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-9-26 11:28 發表
請問現在天氣轉涼, PE堂時是否可著LS的運動Jacket?  在那裡可以買到?

個套係冬季PE套裝, 應該轉季後先穿, 不過我唔知係咪一定唔得.  宜家我叫個仔穿白色外套.

冬季同夏季PE衫褲都係同一間公司出, 會有通告叫你地訂.

唔該哂maria_lai!!

Cancelled.

原帖由 DOROTHYLWL 於 11-9-21 23:17 發表
不是黑色,是深灰色,而且沒有規定要羊毛,cotton的也可以。

想問下是不是只要是灰色tone便可?校網只説是灰色,但作天去金X買校服,佢地sell嗰隻灰係近乎炭灰,我相信佢賣得就應用得冇問題,但我本身有存貨係普通灰(大約同囯貨公司有售的學生灰色外套差不多),可以用嗎?

另外想同各位呻下,佢地d冬季衭貴過學校間差不多一個開,比咗錢至知,正在肉赤中...

貢獻勳章

一分錢一分貨!

昨天才去金綸買咗條灰色冬季短褲,入面有"履",在寒冬中可頂住;相反亞洲的褲係無"履",得一"浸"布,頂唔住!

我都諗住成set喺"x綸"買, "x洲"通告話會到學校度身, 希望我吾訂"x洲"校服, 都吾會太異類喇...

貢獻勳章

就算校長問,我都會直接向其反應:質地唔掂! 去年我幫亞仔在學校供應商買咗件藍色有領校褸,著咗一個冬季,條領都仲未 "熨得服",即係話件褸前期做得唔好,條領熨得唔夠 ! 除非有改善,否則有得選擇,我都唔會幫趁供應商。但PE衫就局住無得揀,一樣咁垃圾!

如果係異類,我兩個仔陪你個仔啦 !!

原帖由 joemyt 於 11-10-10 02:08 發表
就算校長問,我都會直接向其反應:質地唔掂! 去年我幫亞仔在學校供應商買咗件藍色有領校褸,著咗一個冬季,條領都仲未 "熨得服",即係話件褸前期做得唔好,條領熨得唔夠 ! 除非有改善,否則有得選擇,我都唔會幫趁供應商。但PE衫就局 ...
你講起pe衫,我又諗起嗰日喺金x買完校服跟手落旺角辦PE衫嘅貨,嗰度個阿姐態度真係唔係幾好,可能阻住佢睇報紙啦,衫嘅size同cutting好似唔太啱比例,怪怪地 ,我同老公喺個箱度摷jacket,幾乎冇件揀得落手,件件jacket白色部分都睇見入面一攤攤(有線頭無數、塵、頭髮..),一係就背面個校名的線一堆咁起晒出嚟,點做qc架! 個阿姐可能聽見啲膠袋聲好勁,(我地摷緊個箱),就走埋黎黑面同我地講話size可以試sample嗰件,背後台詞就係"你摷夠未呀"!

唉,直接學校買會唔會好啲,起碼做得企理啲?
另外socks的顏色問題?tks.

joemyt:
感謝你的分享和指教! 我個仔讀左P.2, 都學習得好開心, 學校又好照顧插班生, 讚讚讚!! 加油, 加油!!

原帖由 joemyt 於 11-10-10 02:08 發表
就算校長問,我都會直接向其反應:質地唔掂! 去年我幫亞仔在學校供應商買咗件藍色有領校褸,著咗一個冬季,條領都仲未 "熨得服",即係話件褸前期做得唔好,條領熨得唔夠 ! 除非有改善,否則有得選擇,我都唔會幫趁供應商。但PE衫就局 ...

貢獻勳章

校服公司個女職員真係 "好禮貌" (如果無野做,如果你唔阻住佢休息)。職員同質料都係垃圾 !!!

冬天PE 堂著長白襪,平日就著灰色羊毛長襪。

我大仔都曾經係插班生,大家喇沙仔互相幫助,唔好客氣 !

回復 2# joemyt 的帖子

JOEMYT:

唔該P3校樓"金X"是否有得買, 亞仔沒有交SLIP

貢獻勳章

剛替你打去金綸問,佢地話有喇沙校褸賣,仲唔駛自己帶校章添 ! (因為早幾年要先在學校買校章,然後拎去叫佢地車,好煩)

回復 1# joemyt 的帖子

金X, 第2 代, 第3 代 都係喇沙仔,點會冇.

貢獻勳章

2年前真係無呀,要我返學校買校章,帶去比佢地車!

不過去年落去買,見到一個疑似老闆同埋事頭婆 (老人家),佢地親自招呼我(可能路過無野做),問我邊間學校,我答佢LS,佢話" 緊係有啦",仲話"間學校好好........早幾年我地都無校章,而家有啦........"

講真,質料真係靚D !
‹ 上一主題|下一主題